Domov sociálních služeb Slatiňany Mgr. Andrea Morchová 30. – 31. 10. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
PŘÍPRAVNÁ TŘÍDA „ŠKOLIČKA, DO KTERÉ SE VŠICHNI TĚŠÍME“
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
STŘEDNÍ ŠKOLA ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORNÍ SLAVKOV KOUNICE 613 tel.:
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Ústav vs. Komunitní služba Domov Háj. Objekt Pětipatrová budova. Rodinný dům. Je běžné žít na ubytovně nebo v hotelu? Napořád? ústav komunitní služba.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Vzdělávání žáků s autismem ve Speciální ZŠ Chrudim Mgr. Jarmila Mazánková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Canisterapie Když pes uzdravuje lidskou duši Motto našeho týmu: „Polož na mě svoji ruku a já ti ji prohřeju, obejmi mě a rozjasním tvoje srdce.“
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Domácnosti v domcích rodinného typu – zkušenosti, komplikace, perspektivy.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Dětský domov a Základní škola Liptál
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Techniky práce s mentálně postiženými
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Název projektu: Moderní škola
Dětský klub Malý drak.
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Školní poradenské pracoviště
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Základní druhy zeleniny VY_52_INOVACE_34
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Spolupráce s rodiči a komunitou
Ing. Stanislava Správková
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Dobrovolnická činnost ADRA se seniory a pro seniory
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Život bez střeva , Praha.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Podpora samostatného bydlení
Centrum J. J. Pestalozziho, o. p. s.
PRACHATICE VYUŽITÍ DOBROVOLNÍKŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Domov sociálních služeb Slatiňany Mgr. Andrea Morchová 30. –

Domov sociálních služeb Slatiňany je příspěvkovou organizací Pardubického kraje zajišťuje sociální služby pro osoby s mentálním postižením a pro osoby s mentálním postižením v kombinaci s postižením tělesným nebo smyslovým. Je rovněž zařízením pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy dětí a mládeže s mentálním postižením Poskytuje následující sociální služby: domov pro osoby se zdravotním postižením odlehčovací služby denní stacionář chráněné bydlení

Služba – Domov pro osoby se zdravotním postižením Celkem 250 uživatelů – z toho 49 uživatelů do 26-ti let - z toho 17 dětí do 18-ti let - 7 dětí s nařízenou ústavní výchovou

Specifika Těžké a hluboké mentální postižení - celkem 84% uživatelů Imobilní uživatelé 33% Porucha autistického spektra 21% uživatelů

Personální zajištění pracovníci v sociálních službách zdravotní sestra pedagogičtí pracovníci – speciální pedagogové, vychovatelé, logoped, psycholog sociální pracovnice patroni (dobrovolníci)

Systém péče o děti v DSS 6 stálých pracovníků na domácnosti, nepřetržitý provoz, komplexní péče 12-ti hodinové směny – pracovníci v sociálních službách Osobnostní předpoklady pro práci s dětmi– výběr pracovníků Týmová spolupráce Metodická podpora pracovníků diagnosticko – metodického oddělení Spolupráce s SPC Spolupráce s Lumosem

Vzdělávání Vzdělávací proces – mimo instituci - SpZŠ Chrudim (ve 3 třídách) - odloučené pracoviště na Slunečním domě ve Slatiňanech ( 2 třídy, z toho 1 pro děti s PAS) Vzdělávání dle rehabilitačního programu Integrace: Docházka dětí do školní družiny při SpZŠ Chrudim Obědy mimo instituci – ve školní jídelně v Chrudimi (do jídelny dochází též žáci a studenti ze ZŠ a SŠ) Vzdělávání dětí v rámci Aktivačního centra

Aktivační centrum - první v Pardubickém kraji při SpZŠ Chrudim, kontakt s dětmi z rodin 3 x týdně v odpoledních hodinách Zaměření: technické, pěstitelské a chovatelské práce lidová řemesla svět kolem nás a orientace v něm Aktivity: návštěvy výstav a divadel. představení, vaření, cestování prostředky MHD, bazén, práce s navigací, fotoaparátem, péče o zvířata, tematické vycházky, aj.

Komunikace Náhradní komunikační systémy – VOKS - znak do řeči 10 dětí má vlastní komunikační knížku - aktivní slovní zásoba v komunikační knížce slov 8 dětí – černobílé obrázky a fotografie 2 děti – tištěná komunikační knížka (vyšší stupeň) 6 dětí z 10 již tvoří větný proužek (věta složená z obrázků, užití různých slovních druhů) Využití iPadů pro komunikaci

Komunikace Slovní zásoba: věci denní potřeby, fotografie personálu, hračky, potraviny, aktivity, nástroje a nářadí (muzikoterapie, tělocvična, bazén) Pro imobilní uživatele s DMO – speciálně upravené listy, větší formáty, větší kartičky, ev. zástupné předměty Užití: pro všechny verbálně nekomunikující děti Dobrá praxe – použití stejného kom. systému i při školní výuce

Příprava dětí na změnu Alba s fotografiemi – mapování osobní historie dítěte Dokumentace současného způsobu života Postupné seznamování s novým prostředím, se sousedy, návštěvy staveniště, obchodů s nábytkem, návštěvy příslušných místních částí, trénink orientace Tvorba komunikačních pasů

Prosazování práv Sebeobhájci – spolupráce s agenturou Rytmus Chrudim, o. p. s. Job kluby Zvyšování kompetencí – kurzy finanční gramotnosti, kurzy samostatného cestování, kurz práce na PC, ovládání mobilního telefonu, kurz snadného čtení, kurz společenského chování, aj. Schůze obyvatel – jednou za měsíc

Volnočasové aktivity Výlety Návštěvy společenských a kulturních akcí Rekreace, ozdravné pobyty Lázeňské pobyty Kroužky (dramatický kroužek, pěvecký, taneční, náboženství, cykloturistický, pedig – výroba košíků, aj.) Terapie – canisterapie, muzikoterapie, pedagogické ježdění na koni Rehabilitace, koupelový bazén

Výlety- babiččin dvoreček

Výlet na Podhůru

Výlet- zábavný park Hradec Králové

Lékařská péče Pediatr – návštěvy přímo v ordinaci lékaře ve městě Neurolog – ordinace v zařízení Pedopsychiatr – ordinace v zařízení Stomatolog – ordinace v zařízení Jiní specialisté – endokrinolog, kardiolog, oční lékař, gastroenterolog,, kožní lékař, alergolog – mimo zařízení Spolupráce s Hamzovou dětskou léčebnou Luže - Košumberk

Spolupráce s Lumosem Již od roku 2008 – dříve CHLG Příprava na transformaci - metodická podpora, komunikační strategie, vzdělávání pracovníků – workshopy Zjišťování potřeb dětí Aktivizace dětí a mladých dospělých – projekt „Pojďme proměnit slova v činy“ Sebeobhájci Integrační aktivity Účast mladých dospělých na konferencích

Bydlení - historie

Bydlení - současnost Domky rodinného typu – jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje tzv. Nová budova – vícelůžkové pokoje -vytvořena „dětská domácnost“ – chlapci a dívky – stejného věku a typu postižení tzv. Stará budova – podmínky neodpovídající dnešním trendům

Transformace Výstavba 12 domků rodinného typu v okruhu do 15 km V každém domku budou umístěny 2 domácnosti. V jedné domácnosti bude bydlet 4- 6 lidí Domky budou situovány do měst Slatiňany, Chrudim a do dalších obcí okresů Chrudim a Pardubice Děti a mladí dospělí – 2 domky v místních částech města Chrudim

Bydlení - budoucnost

Děkuji za pozornost