KAMEROVÝ SYSTÉM V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. ÚVOD Statutární město České Budějovice má 95 800 obyvatel MKDS provozuje prostřednictvím městské policie od roku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Brno Městská policie Brno
Advertisements

Statutární město Brno Městská policie Brno
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Metropolitní síť. Co přináší metropolitní síť obcím  Pokrytí požadavků občanů na moderní technologie  Jistota dobrého rozhodnutí – možnost rozšíření.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Podnikové informační systémy úvod
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Základní registry veřejné správy
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Městská (Obecní) policie je orgán obce, který zřizuje a ruší zastupitelstvo města obecně závaznou vyhláškou (OZV č. Městská policie a č. Městská policie,
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
E-Analýza bezpečnosti v Uherském Hradišti 10. Národní konference kvality ve veřejné správě Únor 2014.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Informační podpora při krizovém řízení
Realizační tým ICZ duben 2005
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Situační prevence -MKDS- Cíl ● preventivní funkce, tj. vytváření bezpečných zón v exponovaných lokalitách, ● snížení trestné činnosti /i přestupků/ a její.
PREZENTUJÍCÍ Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu systémové výstavby a financování datových úložišť veřejné správy na území kraje Vysočina Petr.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obsah Historie Dotační titul „Plzeňský kraj – bezpečný kraj a prevence kriminality“ Projekty Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Projekt Kraje.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTNÍ CENTRUM krok k bezpečnému regionu Ing. Evžen Tošenovský Dr. h. c. hejtman Moravskoslezského kraje.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
JUDr. Milan Fára. Výchozí podmínky Stav MKDS (počet kamer, stáří ……) Analýza kriminality ve městě Vlastní finanční možnosti na rozšiřování Možnosti splnit.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Třídimenzionální radary Základní takticko-technické údaje radarů:
Kompresní stanice Jirkov
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Projekt Plzeňský kraj - bezpečný kraj
PROGRAM PREVENCE KRIMINALITY FRÝDLANT 2007
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Zkušenosti z provozu MKDS v Pardubicích
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

KAMEROVÝ SYSTÉM V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

ÚVOD Statutární město České Budějovice má obyvatel MKDS provozuje prostřednictvím městské policie od roku 2006, současný počet kamerových bodů je 27 Městská policie zajišťuje provoz i další rozvoj kamerového systému Do kamerového systému má přístup policie na okresním i krajském ředitelství, dále se jedná se složkami IZS (HZS) Také dopravní podnik projevil zájem o zpřístupnění živého obrazu, zejména z velkých křižovatek ve městě 2 Kamerový systém v Českých Budějovicích

ROZHODNUTÍ Základem byla analýza trestné a jiné závadové činnosti, Na analýze se podílela také policie ČR Město věnovalo dostatek času na přípravu projektu, nechalo zpracovat podklady pro rozhodnutí (TES – technicko-ekonomickou studii) Cílem MKDS je monitorování veřejných prostranství, zejména: ◦ zvýšení pocitu bezpečnosti občanů a jejich majetku ◦ snižování míry a závažnosti trestné činnosti ◦ odhalování trestných činů a přestupků ◦ vizuální monitoring veřejného pořádku a také bezpečnosti a plynulosti dopravy ve městě 3 Kamerový systém v Českých Budějovicích

HLAVNÍ PRINCIPY BUDOVÁNÍ MKDS Na základě analýzy definování rozlohy území, které má být systémem pokryto Zdůvodnění účelu pokrytí každého prostoru nebo oblasti Stanovení klimatomechanických požadavků na systém a jeho komponenty (prostředí) Stanovení metody přenosu informací (obrazů z kamer) případně dalších informací s tím spojených Stanovení nároků na provoz sytému (umístění, obsluha a vlastní provoz systému) Zajištění kvalitní obsluhu systému (pravidelná školení operátorů) Definovánívazby na další systémy nebo aplikace třetích stran 4 Kamerový systém v Českých Budějovicích

POŘÍZENÍ SYSTÉMU Statutární město České Budějovice připravilo výběrové řízení na 22 kamerových bodů dle výše popsaných zásad Statutární město České Budějovice také získalo dotaci ve výši 1,9 mil. korun z programu Prevence Ministerstva vnitra, celkové náklady činily 13,7 mil. korun. Systém obsahoval 22 kamerových bodů Nyní je v systému 27 kamerových bodů, v roce 2008 získala městská policie dotaci na rozšíření kamer do problémové lokality 1 mil. korun také z programu Prevence Ministerstva vnitra. Dotace pokryla náklady na vybudování dvou kamerových bodů. V současné době připravuje městská policie realizace dalšího kamerového bodu, do konce roku by měl mít systém 28 kamerových bodů 5 Kamerový systém v Českých Budějovicích

START SYSTÉMU – ZKUŠEBNÍ PROVOZ V roce 2006 bylo ukončeno výběrové řízení Zkušební provoz odstartoval na přelomu roku 2006 a 2007, systém byl jako celek funkční, potřeboval však doladit některé parametry související s přenosy obrazových dat. Zkušební provoz byl ukončen v květnu 2007, během této doby se systém nastavil, odladil a stabilizoval Během zkušebního provozu byla také určena a zaškolena obsluha MKDS 6 Kamerový systém v Českých Budějovicích

POUŽITÁ TECHNOLOGIE Kamerový systém v ČB je digitální Použité kamery jsou analogové s A/D převodníkem zajišťující digitalizaci obrazového signálu Většina kamerových bodů je řešena bezdrátově v pásmu 10GHz, z největšího uzlu jsou data přenášena optikou Obraz je kódovaný v mpeg4, rozlišení 720x540 obrazových bodů a 25 snímků/s – norma PAL Celý systém pracuje na SW platformě OMNICAST (server, klient) Díky tomuto řešení bylo možné do kamerového systému integrovat další rozhraní pro ovládání a integraci s informačním systémem MP. 7 Kamerový systém v Českých Budějovicích

MOŽNOSTI OVLÁDÁNÍ MKDS Systém je možné ovládat joystickem nebo počítačem přes dodaný SW V softwaru je možné nastavit veškeré oprávnění a priority Díky integraci kamerového systému do informačního prostředí s podporou GIS, je možné kamery ovládat přímo výběrem z mapy pomocí myši (stejně jako 3D) Je také možné využívat vazeb na události v informačním systému, např. zaměřovat nejbližší kameru na událost poblíž kamerového bodu Zobrazení kamerových bodů v mapě také poskytuje rychlý přehled a orientaci při práci s MKDS. Práce se záznamy probíhá přes samostatného klienta, některé funkce vyhledávání a procházení záznamů jsou integrované do informačního systému MP (rychlé kroky vzad, přetáčení situace o okamžik zpět apod.) 8 Kamerový systém v Českých Budějovicích

ZÁZNAMY A ARCHIVACE Záznamy se ukládají na diskové pole, jehož současná kapacita je 5TB. Pro 27 kamer to stačí na archiv 20ti dnů záznamu Záznamy se ukládají s polovičním počtem snímků, při zachování kvality PAL Záznamy je možné různými způsoby exportovat, včetně šifrovaného exportu V systému je možné nastavit různé způsoby archivací a ukládání na různá zařízení podporující fat nebo ntfs filesystem 9 Kamerový systém v Českých Budějovicích

DALŠÍ SUBJEKTY V SYSTÉMU Městská policie nechala zpracovat audit kamerového systému na úseku zákona o ochraně osobních údajů Tento audit jasně definoval postupy při exportu a předávání záznamů, definoval opatření při provozu MKDS Audit odhalil některé drobné nedostatky, které městská policie řeší v rámci koncepčního rozvoje systému. 10 Kamerový systém v Českých Budějovicích

ŘEŠENÉ UDÁLOSTI Celkem 45 událostí 11 Kamerový systém v Českých Budějovicích

ŘEŠENÉ UDÁLOSTI Celkem 80 událostí 12 Kamerový systém v Českých Budějovicích

ŘEŠENÉ UDÁLOSTI CELKEM do července 13 Kamerový systém v Českých Budějovicích

DALŠÍ ROZVOJ SYSTÉMU V letošním se zpracovává technicko–ekonomická studie, jejíž výsledkem bude vyhodnocení potřeb rozšíření kamerového systém Materiál bude sloužit také pro další plánování rozvoje a zejména podá obraz o reálných nákladech na rozvoj Předpoklad je, že každý rok městská policie rozšíří kamerový systém v souladu s doporučením studie a s ohledem na požadavky na systém o jeden kamerový bod. 14 Kamerový systém v Českých Budějovicích

DĚKUJEME ZA POZORNOST 15 Kamerový systém v Českých Budějovicích