Datum: 20.6.2016 Jednání s nositeli MAP a KAP. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Návrh programu  Informace ze strany sekretariátu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Advertisements

Krajské akční plány Základní východiska
Místní akční plány rozvoje vzdělávání Helena Barbořáková
Místní akční plány rozvoje vzdělávání Ferdinand Hrdlička,
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK. Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji CZ /0.0/0.0/15_002/
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategický rámec MAP do roku Vstupní strategický rámec Analýzy stavu + SWOT analýzy pro povinná opatření + ostatní oblasti Prioritní oblasti a.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
MAP Trutnovsko Základní informace , Havlovice MAP Trutnovsko.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Podpora krajského akčního plánování
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání AKTIVITY A VÝSTUPY PROJEKTU KAP
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Společné setkání „minitýmů“
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
2. jednání řídícího výboru
Analýza potřeb v území.
Krajský akční plán vzdělávání ÚK
Polytechnické vzdělávání v praxi
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Datum: Jednání s nositeli MAP a KAP

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Návrh programu  Informace ze strany sekretariátu RSK MSK_koordinační role  Informace o přípravě Krajského akčního plánu MSK a dílčího zpracování Rámce pro podporu infrastruktury KAP  Informace ze strany ŘO OP VVV k akčním plánům vzdělávání_diskuse  Informace ze strany „odborného garanta“ (NIDV)  Informace o stavu přípravy místních akčních plánů ze strany nositelů_diskuse

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Role Regionální stálé konference v rámci MAP Koordinační role 1.Schválení území a žadatelů pro realizaci MAP 2.Sběr informací o stavu přípravy a realizace MAP pro potřeby MŠMT 3.Přenos informací ze setkání sekretariátů RSK 4.Sběr strategických rámců MAP do : předání schváleného Strategického rámce MAP sekretariátu RSK MSK

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Plánované výzvy v rámci IROP SC 2.4  Předložené projektové záměry musí být v souladu s rámcem pro investice do infrastruktury MAP  Projektové záměry škol musí být uvedeny v seznamu projektových záměrů pro investiční intervence IROP

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Kontaktní údaje Sekretariát RSK: Denisa Štvrtňová, tel: Miriam Šůstková, tel: Informace k RSK a Regionálnímu akčnímu plánu: kraje-53320/

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Informace o přípravě Krajského akčního plánu MSK a zpracování Rámce pro podporu infrastruktury Kristýna Žižková

Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Moravskoslezského kraje, CZ /0.0/0.0/15_002/ Kristýna Žižková

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajský akční plán je zaměřen zejména na střední a vyšší odborné školy a organizace zájmového a neformálního vzdělávání, je zpracováván ve spolupráci s partnery v území a ve spolupráci s odborným garantem KAP, zaměřuje se na dlouhodobé potřeby a priority kraje a škol v území, je především nástrojem pro zlepšení řízení škol, hodnocení kvality vzdělávání a pro zacílení intervencí z OP VVV a IROP.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Z čeho KAP vychází? z existující regionální i národní strategie rozvoje vzdělávání (Strategie regionálního rozvoje ČR, Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v MSK, Místní akční plány, Regionální akční plány,…); z dotazníkového šetření ve školách realizovaného NÚV.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu dále bude rozšířen o vybrané výstupy Místních akčních plánů v průřezových oblastech, kterými jsou: -podpora polytechnického vzdělávání (přírodovědné, technické a environmentální vzdělávání pro MŠ i ZŠ) – včetně potřeb infrastrukturních – relevantních pro ZŠ, -podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě (pro ZŠ a v oblastech iniciativy a kreativity také pro MŠ), -podpora kariérového poradenství – relevantní pro ZŠ.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Klíčová témata KAP: Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě; Podpora polytechnického vzdělávání (přírodovědné, technické a environmentální vzdělávání); Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů; Rozvoj kariérového poradenství; Rozvoj škol jako center dalšího profesního vzdělávání; Podpora inkluze; Infrastruktura SŠ a VOŠ (oblast podpory přírodovědného a technického vzdělávání, podpora center odborného vzdělávání, podpora cizích jazyků, konektivity škol a digitálních kompetencí, sociální inkluze, celoživotního vzdělávání, zájmového a neformálního vzdělávání).

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Nepovinná témata KAP: Rozvoj výuky cizích jazyků; ICT kompetence; Čtenářská a matematická gramotnost; Další témata důležitá pro území/školy – mohou být hrazena i z jiných OP, národních či vlastních zdrojů. Každé téma (klíčové i nepovinné) může mít „měkkou“ (ESF – OP VVV) a „tvrdou“ (ERDF – IROP či jiné OP) část.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Harmonogram listopad – prosinec 2015 – dotazníkové šetření na školách – zahájení projektu KAP – zahájení projektu P-KAP leden – březen 2016 – Analýza potřeb v území duben – červen 2016 – Prioritizace potřeb škol, Rámec pro podporu infrastruktury a investic

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Co nás čeká schválení Prioritizace potřeb a Rámce pro podporu infrastruktury a investic workshop s řediteli/zástupci škol zpracování plánů aktivit/školních akčních plánů tvorba KAP realizace KAP

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Potřeby s nejvyšší důležitostí podpora praktických aktivit zaměřených na rozvíjení podnikavosti a tvořivosti jako např. badatelské vzdělávání, brainstorming, projektové vyučování, kreativní hry, žákovské projekty, odborné soutěže apod. vzdělávání pedagogických pracovníků k efektivnímu rozvoji kompetencí žáků i účastníků aktivit v rámci celoživotního učení podpora rozvoje podnětného, kreativitu stimulujícího prostředí ve školách podpora osvojování a zvýšení kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě na všech úrovních vzdělávání podpora talentovaných žáků Potřeby se střední důležitostí podpora start-upů

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě – ZŠ, MŠ Podíl ZŠ narážejících na danou překážku v oblasti podpory kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Podíl MŠ narážejících na danou překážku v oblasti podpory kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Nedostatek finančních prostředků pro realizaci vzdělávání mimo vlastní výuku 78% Nedostatek finančních prostředků pro zajištění pomůcek, literatury apod. pro rozvoj iniciativy a kreativity 68% Malý zájem zaměstnavatelů a podnikatelů o spolupráci se školami 54% Nedostupnost informačních a komunikačních technologií pro rozvoj iniciativy a kreativity 27% Nedostatek výukových materiálů, pomůcek a metodik v oblasti podnikavosti, iniciativy a kreativity 45% Nedostatek příležitosti k dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti rozvoje iniciativy a kreativity 22%

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora polytechnického vzdělávání Potřeby s nejvyšší důležitostí popularizovat a zatraktivnit technické, přírodovědné a environmentální vzdělávání podpora aktivit technického, přírodovědného a environmentálního charakteru pro žáky i pedagogické pracovníky, jako např. konference, semináře, soutěže, školní projekty, mezinárodní spolupráce apod. modernizovat infrastrukturu a vybavení ZŠ, SŠ, VOŠ pro vzdělávání v technických, přírodovědných a environmentálních předmětech zvýšení kvality výuky a odborné způsobilosti pedagogických pracovníků podpora výuky technických a přírodovědných předmětů v cizím jazyce na SŠ a VOŠ podpora vzájemné spolupráce mezi MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ, příp. VŠ Pro oblast ZŠ a MŠ podpora manuální zručnosti a prvků polytechnické výchovy ve vzdělávání v mateřských a základních školách podpora vzájemné spolupráce mezi MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ, příp. VŠ

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora polytechnického vzdělávání – ZŠ, MŠ Podíl ZŠ narážejících na danou překážku v oblasti polytechnického vzdělávání Podíl MŠ narážejících na danou překážku v oblasti polytechnického vzdělávání Nedostatek financí na úhradu vedení volitelných předmětů a kroužků 77% Nedostatek financí na podporu polytechnického vzdělávání 75% Učitelé polytechnických předmětů nejsou jazykově vybaveni pro výuku v CLIL 65% Absence pozice samostatného pracovníka nebo pracovníků pro rozvoj polytechnického vzdělávání 48% Nedostatečné/neodpovídající prostory59% Nevhodné či žádné vybavení pomůckami pro rozvoj polytechnického vzdělávání (vybavení tříd, heren, hřišť, keramických dílen apod.) 43% Nevhodné či žádné vybavení laboratoří, odborných učeben, dílen apod. 55%

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora kariérového poradenství Potřeby s nejvyšší důležitostí zkvalitnění kariérového poradenství ve školách prostřednictvím cíleného vzdělávání výchovných poradců a dalších pedagogických pracovníků zavedení samostatné funkce kariérového poradce - pilotní ověření prohloubení spolupráce s IPS ÚP a ostatními aktéry na trhu práce včetně zaměstnavatelů a Paktu zaměstnanosti podpora dostupnosti služeb školních poradenských pracovišť v dalších školách

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rámec pro podporu infrastruktury a investic do bude odeslán MMR, jednou za půl roku je možná aktualizace, podmínka souladu s KAP/MAP také pro organizace zájmového, neformálního a celoživotního vzdělávání, výstavba nadstandardního a finančně náročného zařízení nebo zařízení celokrajského významu musí být uvedena v MAP a zároveň také v KAP.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Děkuji za pozornost 21

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Informace ze strany ŘO OP VVV k akčním plánům vzdělávání Ferdinand Hrdlička

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Místní akční plány rozvoje vzdělávání

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Cílem Místních akčních plánů rozvoje vzdělávání je:  umožnit vybudování udržitelného systému komunikace mezi aktéry, kteří ovlivňují vzdělávání v území.  vyhledání a podpora místních lídrů a odborníků ve vzdělávání.  vznik partnerství, která napomáhají zkvalitňování vzdělávání zejména v místních mateřských a základních školách, ale také k řízenému rozvoji spolupráce dalších služeb na podporu vzdělávání dětí a mládeže.  otevření partnerské diskuse v území – např. o vzniku svazkových škol.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přínosy Místních akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávací soustavy s ohledem na vzdělávací potřeby každého žáka -> přístup ke kvalitnímu vzdělávání pro každé dítě a žáka  Nastavení spravedlnosti ve vzdělávání s cílem rozvíjet potenciál každého dítěte, žáka a studenta  Aktivní zapojení zřizovatelů do rozvoje vzdělávací soustavy  Spolupráci na základě vytvořené platformy (partnerství) aktérů podílejících se na vzdělávání dětí a žáků – samospráva – škola - NNO

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Principy pro tvorbu místních akčních plánů rozvoje vzdělávání  respektování již vzniklých partnerství a dohody v území  koordinace akcí a dlouhodobá podpora rozvoje spolupráce v oblasti vzdělávání  principy MAP: Spolupráce, Zapojení dotčené veřejnosti do plánovacích procesů, Dohody, Otevřenosti, Princip SMART, Udržitelnosti, Partnerství

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Význam akčních plánů rozvoje vzdělávání MAP/KAP – významný podklad pro vyhlašování výzev OP VVV  pro plánovanou spolupráci v území (místní sítě a partnerství)  pro plošnou podporu vzdělávání v potřebných tématech  významný podklad pro zpracování šablon pro školy „šitých na míru“ MAP/KAP – významný podklad pro vyhlašování výzev IROP/OP Praha – pól růstu  koordinace investičních akcí a podpora koncentrace a řízení efektivního využití investic v území. V OP PPR i IROP je v oblasti základního školství soulad s akčními plány rozvoje vzdělávání specifickým kritériem přijatelnosti.

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Povinná opatření místních akčních plánů rozvoje vzdělávání  Předškolní vzdělávání a péče: dostupnost – inkluze – kvalita  Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání  Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem  Rozvoj podnikavosti a iniciativy dětí a žáků  Rozvoj kompetencí dětí a žáků o oblasti vědy a technologií – polytechnické vzdělávání  Kariérové poradenství v základních školách Doporučená opatření MAP:

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Průřezová a volitelná opatření MAP:  Rozvoj digitálních kompetencí dětí a žáků  Rozvoj kompetencí dětí a žáků pro aktivní používání cizího jazyka  Rozvoj sociálních a občanských kompetencí dětí a žáků  Rozvoj kulturního povědomí a vyjádření dětí a žáků  Investice do rozvoje kapacit základních škol  Aktivity související se vzděláváním mimo OP VVV a IROP

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Úrovně zpracování MAP preMAPMAPMAP+ ÚroveňZjednodušenáZákladníPokročilá Hlavní cílPosílit vazby v místním partnerství aktérů v oblasti vzdělávání Shodnout se na prioritách v oblasti vzdělávání a připravit akční plán aktivit Realizovat naplánované aktivity, kontinuálně rozvíjet akční plánování Převažující obsahStáže, workshopy, prezentace Kulaté stoly, pracovní skupiny, setkávání Vzdělávací aktivity Hlavní výstupStrategický rámec MAP a priority Akční plánAkční plán – aktualizace Strategie rozvoje ZŠ

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Povinné aktivity projektu: 1.Akční plánování: pro projekty preMAP je povinná pouze realizace a dokončení podaktivity a) Rozvoj partnerství - Řídící výbor b) Dohoda o prioritách - vytvoření Strategického rámce MAP včetně Investičních priorit c) Budování znalostních kapacit pro projekty MAP a MAP+ je povinná realizace a dokončení podaktivity a) Rozvoj partnerství – Řídící výbor b) Dohoda o prioritách - vytvoření Strategického rámce MAP včetně Investičních priorit c) Akční plánování – vytvoření Místního akčního plánu d) Budování znalostních kapacit

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Akční plánování - podaktivity: Rozvoj partnerství: cílem je sestavení a vytvoření Řídícího výboru – realizátor osloví povinné subjekty k zapojení Výstup: Řídící výbor  Schválený status a jednací řád  Popis vzniku partnerství a jeho složení – oslovené subjekty, zapojené subjekty, počet členů, výběr relevantních partnerů Řídící výbor:  Hlavní představitel MAP – schvaluje Strategický rámec MAP  Zprostředkovává přenos informací v území  Spolupráce všech relevantních partnerů v daném území

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Akční plánování - podaktivity: Dohoda o prioritách:  realizují všechny úrovně MAP 1)Analýza – data z dotazníkového šetření, metaanalýzy stávajících dokumentů, SWOT-3 analýza pro každou z oblastí 2)Strategický rámec MAP – struktura Vize, Popis zapojení aktérů, Popis priorit a cílů, Prioritizace témat 3)Investiční priority – příloha strategického rámce Výstup: Strategický rámec MAP včetně přílohy Investiční priority

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Strategický rámec MAP: Účel:  Zajištění souladu projektů OP VVV, IROP a OP PPR s prioritami regionu  Poskytnutí přehledu priorit dle Dohody o prioritách Struktura: 1. Vize 2. Popis zapojení aktérů v území 3. Popis priorit a cílů + vazba na opatření MAP 4. Prioritizace témat pro posouzení souladu s OP VVV a IROP Termín finalizace:  Do 6 měsíců od zahájení realizace  Pro první výzvu IROP doporučujeme do

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Strategický rámec MAP: Priorita Definujte, v jakých oblastech bude změna realizována. Priority řešení by měly vycházet z analýzy stavu a potřeb aktérů v územích, měly by být v souladu s Vizí. Cíl a popis cíle Konkretizujte změny v jednotlivých oblastech řešení do cílů, které budou naplňovány v MAP. Cíle by měly být formulovány v souladu s pravidlem SMART (specifický, měřitelný, ambiciózní, realistický a termínově orientovaný). Uveďte číslo a název cíle. Uveďte stručný popis cíle a jeho odůvodnění – proč je třeba změny dosáhnout. Vazba na povinná a doporučená opatření (témata) dle Postupů MAP Uveďte opatření MAP, ke kterému se níže uvedený cíl vztahuje. Některá opatření definovaná v Postupech MAP jsou průřezová a mohou se nějakým způsobem vztahovat ke všem cílům, jiná jsou specifická a mohou mít vztah jen k jednomu cíli. Jde ale o to doložit, kde a jak se aktéři shodli, že se povinnými a volitelnými opatřeními dle Postupů budou zabývat a v jaké míře, a aby byla zřetelná vazba. Pokud jste v rámci analýzy potřeb v území identifikovali některá z doporučených nebo průřezových a volitelných opatření MAP, uvádějte je ve struktuře: 1.Povinné opatření (téma) MAP (vždy jedno povinné opatření/téma) – jak je v daných cílech provázáno (průřezově nebo specificky, konkrétně, silně nebo slabě, dle identifikace problémů aktéry 2.Doporučené nebo Průřezové a volitelné opatření MAP (obdobně) Indikátory Indikátor je nástrojem pro měření dosažené změny, resp. naplnění cíle. Uvádějte obecně, nekvantifikujte. Příklad: počet podpořených osob, počet škol zapojených do čerpání z IROP, počet společně realizovaných projektů, počet absolvovaných seminářů

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Strategický rámec MAP: Identifikace školy, školského zařízení či dalšího subjektu Název: IČO: RED IZO: IZO: Název projektu : Očekávan é celkové náklady na projekt v Kč Očekávan ý termín realizace projektu (od – do) Soulad s cílem MAP* Typ projektu: s vazbou na klíčové kompetence IROP Bezbari érovost školy, školské ho zařízen í **** Rozšiřo vání kapacit kmeno vých učeben mateřs kých nebo základ ních škol ***** Cizí jazyk Přírod ní vědy ** Technic ké a řemesl né obory ** Práce s digitál technol ogie-mi *** ☐☐☐☐☐☐ ☐☐☐☐☐☐

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Akční plánování - podaktivity: Akční plánování:  realizují MAP a MAP+  vytvoření Místního akčního plánu Struktura: 1)Analytická část 2)Strategická část 3)Neinvestiční opatření: aktivity škol a aktivity spolupráce Roční akční plán: konkrétní opatření, odpovědnosti, termíny, měřitelnost (princip SMART)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Akční plánování - podaktivity: Budování znalostních kapacit:  realizace vzdělávacích aktivit v průběhu tvorby MAP  vzdělávání nesmí mít individuální charakter – nesmí být pro jednu instituci/osobu Výstupy  Prezenční listina z akce  Hodnocení přínosu vzdělávání – zpráva zpracována za každou vzdělávací akci Nepodporované vzdělávání: jazykové, IT a prezentační dovednosti, účetnictví, semináře hrazené z ostatních veřejných zdrojů

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Povinné aktivity projektu: 2. Realizace – uznatelná aktivita pouze pro projekty MAP+ 3. Evaluace – povinná pro všechny projekty, jejímž cílem je vyhodnotit úspěšnost procesů a stanovení dalších kroků MAP 4. Řízení MAP – povinná pro všechny projekty – implementační struktura k řízení MAP  Identifikace dotčené veřejnosti  Základní struktura partnerství  Komunikační strategie – zapojení dotčené veřejnosti  Popis fungování MAP 5. Řízení projektu – povinná pro všechny projekty,  žadatel uvede popis realizačního týmu a způsobu řízení projektu

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Struktura MAP: 1)Analytická část 2)Strategický rámec MAP 3)Opatření Opatření bude zpracováno v následující struktuře:  Odůvodnění výběru opatření na základě místní analýzy  Cíl opatření: čeho chceme dosáhnout v tomto opatření  Popis kroků k naplnění cíle – aktivity Aktivity jednotlivých škol – jaké aktivity poběží ve školách Aktivity spolupráce – jaké aktivity je nutné dělat ve spolupráci Infrastruktura – jaká infrastruktura je potřebná k realizaci aktivit

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Informace ze strany „odborného garanta“ (NIDV)

Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Informace o stavu přípravy místních akčních plánů ze strany nositelů