Setkání zaměstnavatelů s politiky 29.2.2016. Odchody do Německa : lákadla => plat 1850 € a více + Kindergeld 154/179 € -nevadí dojíždění (daňový odpočet)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je nutné zařídit v hostitelské instituci v souvislosti s přijetím zahraničního výzkumného pracovníka, který bude zaměstnán na řešení projektu VaVaI.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podmínky dlouhodobého pobytu na území jiného státu EU
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Problémové situace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Činnost mzdového oddělení.
Mzdové výpočty II. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
P ŘIJÍMÁNÍ PRACOVNÍKŮ Přijímání pracovníků představuje řadu procedur, které následují poté, co vybraný uchazeč o zaměstnání je informován o tom, že byl.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Účtování mezd účtová třída 3
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Návrh struktury personálního spisu
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Návrh struktury personálního spisu
Personalistika a odměňování pracovníků
Dokumentace k zajištění BOZP
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
1 Výběr a přijímání zaměstnanců. 2 Výběr a přijímání zaměstnanců : Je realizováno na základě jednotné metodiky přijímacího pohovoru, jehož základem je.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.04 Ročník2. ročník.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.03 Ročník2. ročník.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PERSONALISTIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Pracovní právo STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Téma 3: Náhrady výdajů a zdravotní pojištění
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Benefity.
Digitální učební materiál
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
OSVČ – zdravotní pojištění 2019
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Setkání zaměstnavatelů s politiky

Odchody do Německa : lákadla => plat 1850 € a více + Kindergeld 154/179 € -nevadí dojíždění (daňový odpočet) -nevadí vyšší pracovní tempo -nevadí často hrubší/nevhodné zacházení a méně „benefitů“

Finančně – sociální rozměry odchodů do Německa: a)Živelné odchody = > problémy pro zaměstnavatele -chybí zaměstnanci (okamžitě na pracovišti) -nesnadné nalezení náhrady -přímá škoda :neobsazený stroj -> snížená kapacita => ztráta zakázek neobsazené pracoviště -> snížená kapacita -> nutnost přesčasů (vícenáklady) -nepřímé škody -> administrativa ( odchod bez dohody -> psaní absencí -> výzvy (dle ZP)…atp.) -> hledání nového zaměstnance (pohovory, inzerce,….) b) Problémy pro region (stát) - daně a odvody platí v cizím státě - sociální systém čerpá zde (zdravotnictví, školství, infrastruktura,….) - výdělek utrácí v cizině - € směňuje „na černo“ tzn. podpora šedé ekonomiky……. - výhody -> stoupá počet manželství

U zaměstnanců v ČR ve výrobních závodech, začíná být častým jevem ukončení PP- absencí. Tuto situaci lze řešit tímto způsobem: ABSENCE – ukončení dle§ 55 ZP Pokud zaměstnanec ukončí poměr ihned (bez dohody), tak mu musíte psát neomluvenou absenci, tzv. áčka. Po čase ho musíte vyzvat k návratu do práce (na doručenku), pak teprve smíte udělat výpověď (na doručenku). Poté po něm vymáháte dlužné zdravotní pojištění (nepracoval, musí si hradit sám), takže zase na doručenku. Pak eventuálně přes právníka. To jsou náklady na administrativní pracovníky, právníka, čas, poštovné atp.

„ Nový způsob“ -> zaměstnanec před svědky slovně sdělí, že do zaměstnání už nepřijde anebo to dá svým jednáním najevo. Následuje: Doporučeně poslat zaměstnanci upozornění s dodejkou do vlastních rukou, že se jedná o okamžité zrušení pracovního poměru, neboť zaměstnanec sdělil, že již nepřijde do zaměstnání nebo to svým jednáním dal najevo, ale zaměstnavatel to považuje za neplatné rozvázání pracovního poměru, proto žádá zaměstnance, aby přišel do zaměstnání, aby uvedl důvodu ukončení a trvá zaměstnavatel na pokračování pracovního poměru dle § 70 ZP. Pokud zaměstnanec nepřijde, dle § 72 ZP/odstavec 2, sdělíme zaměstnanci, že podáme žalobu k soudu o neplatnosti okamžitého zrušení pracovního poměru zaměstnancem a současně ho vyzýváme, aby se zaměstnanec před podáním žaloby dostavil k dohodnutí do firmy, než firma podá na něj žalobu a domluvit se na ukončení PP jinou cestou.

Výhoda:  Zaměstnanec se do firmy ve většině případů dostaví  Ostatní zaměstnanci dostanou příklad, že takové jednání si zaměstnavatel do budoucna líbit nenechá  Nemusí firma nadále platit za zaměstnance odvody na ZP + OSSZ a vymáhat je po zaměstnanci Pozn. : Pokud si zaměstnanec nepřevezme dopis (podá se žaloba) a zaměstnanec, ale už zaplatí náklady.

NÁSTUP ZAMĚSTNANCE  Osobní dotazník, prezentace firmy + výroby (vyplnění osobního dotazníku zaměstnancem, prezentace – video), ½ hod.  Vstupní lékařská prohlídka (výpis ze zdravotnické dokumentace, lékařská prohlídka-vysvětlení), seznámení s doklady, které má zaměstnanec dodat a dalším průběhem, ¼ hod. Zaměstnanec doloží: vstupní lékařskou prohlídku, doklady o dosaženém vzdělání, zápočtový list (potvrzení z Úřadu práce). Následuje sepsání PS, formulářů či prezenčních listin, daňového prohlášení.

Předání PS + proškolení jednoho zaměstnance trvá zhruba 1 hodinu.  Pracovní smlouva  Mzdový výměr  Náplň práce  BOZP, ISO  Zácvikový plán  Školení referentských vozidel (THP)  Předávací protokol (THP)  Docházkový čip  Proškolení zaměstnance z BOZP a ISO  Seznámení zaměstnance s Vnitřním předpisem firmy a dalšími předpisy  Daňové prohlášení Následuje předání ochranných pomůcek dle BOZP, vypsání karty

VÝSTUP ZAMĚSTNANCE  Výpověď  Výstupní list (potvrzení, že nemá zaměstnanec vůči firmě žádné závazky), případně vrácení nepoužitých ochranných pracovních pomůcek či vyrovnání závazků)  Zápočtový list (vystavit ihned v den ukončení)  Vrácení docházkového čipu  Vystavení ELDP Výstup zaměstnance trvá zhruba1/2, s veškerými dokumenty až 1 hodinu.

-> německý mzdový systém mnohem více zvýhodňuje rodiny s dětmi než český mzdový systém. K tomuto zvýhodnění nedochází pouze při stanovení daně, jak je tomu v České republice, ale i při stanovení výše sociálního pojištění. Z důvodu progresivního zdanění příjmů v Německu je daňové zatížení mezd mnohem vyšší, než jak je tomu v České republice. Avšak i zde je velmi patrné velké zvýhodnění pro rodiny s dětmi, protože osoba, jejíž příjem je v takovéto rodině jediný je zdaněna daní ve srovnatelné výši jako v České republice. Největší rozdíly při tomto porovnání však vzejdou při porovnání nákladů na sociální pojištění zaměstnanců ze strany zaměstnavatele. Zde je patrný rozdíl mezi zatížením zaměstnavatelů v České republice a v Německu. Zatímco v Německu se na celkovém odvodu na sociální pojištění podílí zaměstnavatel padesáti procenty, v České republice je tento poměr mnohem vyšší, přibližně 75 procent. Celkové náklady na mzdu jsou tedy o vice než 10% vyšší v České republice než v Německu. Zdroj:CONFRONTATION OF THE PAYROLL SYSTEMS IN THE CZECH REPUBLIC AND GERMANY, VUT Brno, 2011

Okres (kraj) Dosažitelní uchazeči Podíl nezaměstnaných osob Volná místa Karlovarský kraj Cheb3 4865,7%1 316 Karlovy Vary5 6537,3%1 461 Sokolov5 4438,9%499 Aktuální data ze stránek MPSV za leden 2016

Děkuji za pozornost