ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Odbor statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ENERGO 2004 PREZENTACE VÝSLEDKŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Následky nehod u osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Tepelné čerpadlo 3.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Úvod do podnikových financí
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Úspora elektrické energie
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Úspory energie a regenerace
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Následky nehod osobních automobilů ve vazbě na jejich věk a roční proběh km (počty nehod a usmrcených osob při nehodách osobních automobilů) (vývoj za.
Příklad Zjištění obvyklé ceny stavebního pozemku v k. ú. Dejvice, Praha 6.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Krajská správa ČSÚ ve Zlíně Třída Tomáše Bati Zlín PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY ZLÍNSKÝ.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Vytápění Dálkové vytápění
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Statistika a výpočetní technika
Časová disagregace emisí
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Odbor statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ENERGO 2004 PREZENTACE VÝSLEDKŮ VÝBĚROVÉHO ZJIŠŤOVÁNÍ

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 JAKÉ BYLY CÍLE ZJIŠŤOVÁNÍ ENERGO 2004?  Výběr bytů podle jejich průměrných charakteristik Výběr bytů podle jejich průměrných charakteristik a parametrů  Zjištění vybavenosti bytů energetickými spotřebiči  Zjištění peněžních vydání domácností na paliva a energie  Zjištění energetické spotřeby bytů  Zjištění měrné spotřeby paliv a energie podle účelu užití  Využívání obnovitelných zdrojů energie v domácnostech  Zjištění vybavenosti domácností automobily  Posouzení validity dat

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 REALIZACE ZJIŠŤOVÁNÍ 1.Využití zkušeností z výběrového zjišťování ENERGO Charakteristika a rozsah výběrového souboruCharakteristika a rozsah výběrového souboru 3.Dotazník A 4.Dotazník B 5.Vysvětlivky k dotazníkům 6.Průběh zjišťováníPrůběh zjišťování 7.Organizace zjišťování ENERGO Zpracování zjištěných dat

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Charakteristika a rozsah výběrového souboru Výběrový soubor zvolen na úrovni cca 1 % trvale obydlených bytů, tj.přibližně Jeho struktura odpovídala struktuře základního souboru trvale obydlených bytů v ČR. Výběr náhodný dvoustupňový podle zadaných parametrů: lokality městská/venkovská, byty rodinné/v bytových domech, druhy vytápění dálkové/městské a ústřední/lokální, při dodržení podílu používaných paliv a energie. Nezbytná byla nutnost vyšetření náhradních ekvivalentních bytů pro zajištění potřebného počtu vyšetřených bytů

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Průběh zjišťování 1. Přípravná fáze – tj. zpracování: dotazníku,harmonogramu, ekonomických otázek, výběrového souboru respondentů, tisk materiálů Období: říjen 2003 až březen Výběr a proškolení 140 krajských administrátorů (řídili přímo t azatele) a nábor tazatelů, zpracování technického projektu Termín: duben Vlastní zjišťování v terénu – Rozsah dotazníků šetřilo 1085 tazatelů Termín: květen Kontrola dat z dotazníků, oprava podezřelých dat, naskenování a sumarizace dat Termín: září Zpracování výsledků zjišťování – zpracováno dotazníků do výstupních tabulek Termín: únor 2005

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ORGANIZACE ZJIŠŤOVÁNÍ ENERGO 2004

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ZPRACOVÁNÍ ZJIŠTĚNÝCH DAT 1.Převod dat zapsaných v dotaznících (skenování) do elektronické formy umožňující jejich zpracování výpočetní technikou 2.Identifikace chybějících dat a jejich doplnění 3.Identifikace „podezřelých“ dat a jejich opravy 4.Vlastní zpracování dat (zejména jejich třídění podle struktury požadovaných výstupů)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 PREZENTACE VÝSLEDKŮ ENERGO 2004  Charakteristika a průměrné parametry bytů  Vybavenost bytů energetickými spotřebiči  Peněžní vydání domácností na paliva a energie  Energetická spotřeba bytů  Měrné spotřeby paliv a energie podle užití  Využívání obnovitelných zdrojů energie v domácnostech  Vybavenost domácností automobily

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 CHARAKTERISTIKA A PRŮMĚRNÉ PARAMETRY BYTŮ Prezentovaná data byla zpracována v členění podle městské/venkovské lokality. Část dalších (zde neprezentovaných) dat byla zpracována v členění podle krajů a za ČR. Z údajů v této tabulce je zřejmé, že základní charakteristiky bytů v městských a venkovských lokalitách se významně liší. Například průměrné obytné a vytápěné plochy venkovských bytů jsou vyšší než bytů městských, a naopak podíl izolace u městských domů je vyšší než u domů ve venkovské lokalitě.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 GRAF PARAMETRŮ A CHARAKTERISTIK ŠETŘENÝCH BYTŮ Obrázek poskytuje informaci o rozdělení šetřených bytů podle velikosti vytápěné plochy. Obsahuje histogram absolutních a relativních četností počtu bytů v jednotlivých intervalech velikosti vytápěné plochy. V šetřeném souboru má 85,4% bytů vytápěnou plochu v rozmezí 31 až 110 m 2 a v užším intervalu 51 až 90 m 2 se nachází 58,2 % bytů. Méně než 2% šetřených bytů má vytápěnou plochu větší než 191 m 2. Histogram je zpracován pro celý soubor šetřených bytů, tj. za ČR.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VYBAVENOST BYTŮ ELEKTRICKÝMI SPOTŘEBIČI

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 TABULKY VYBAVENOSTI BYTŮ ENERG. SPOTŘEBIČI Jako příklad je uvedena vybavenost energetickými spotřebiči na ekologická (zemní plyn) a častěji užívaná paliva (hnědé uhlí a palivové dřevo). Z uvedených údajů je patrné, že významně vyšší vybavenost spotřebiči na zemní plyn je v městské lokalitě, jmenovitě v Praze. Naproti tomu podstatně větší vybavenost spotřebiči na hnědé uhlí a dřevo je ve venkovské lokalitě.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 PENĚŽNÍ VYDÁNÍ DOMÁCNOSTÍ NA PALIVA A ENERGIE Komentář

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Komentář k tab. Peněžní vydání domácností Celkové průměrné roční náklady na spotřebovaná paliva a energie jsou ovlivněny především velikostí bytů v jednotlivých krajích (vliv podílu menších bytů v městských lokalitách a větších bytů situovaných ve venkovských lokalitách), úrovní cen elektřiny, zemního plynu a dodávkového tepla, které jsou diferencovány v jednotlivých krajích. Dále pak řadou dalších faktorů (zateplení domů, měřiče spotřeby tepla a TUV, vybavenost bytů energetickými spotřebiči, ve venkovských lokalitách vytápěné bazény a zimní zahrady atd.). Nejvyšší je hodnota těchto nákladů v Praze, o 20% jsou např. nižší náklady vynaložené na krytí všech energetických potřeb v pardubickém kraji. Vliv velikosti bytu je eliminován v údajích o celkových nákladech bytů na paliva a energii, které jsou vztaženy na m 2 vytápěné plochy. V bytech situovaných ve městech jsou nejvyšší celkové/měrné náklady v kraji karlovarském/libereckém, nejnižší pak v kraji pardubickém. Z bytů situovaných ve venkovských lokalitách vykazuje nejvyšší měrné náklady kraj středočeský, nejnižší pak kraj pardubický.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ENERGETICKÁ SPOTŘEBA BYTŮ Komentář

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Komentář k tab. Energetické spotřeby bytů podle krajů V tabulce jsou uvedeny hodnoty celkové roční energetické spotřeby (která kryje všechny účely užití) na jeden byt v členění ČR, jednotlivé kraje a pro byty v městských a venkovských lokalitách včetně zemědělské a podnikatelské činnosti. V pravé části tabulky jsou uvedeny hodnoty pro byty bez této činnosti. Nejvyšší měrnou spotřebu z městských bytů vykazují byty v Praze, nejnižší pak v kraji olomouckém, a to o 18%. Příčinu tohoto rozdílu je možno pouze odhadovat – je zřejmě způsobena rozdílnou velikostí bytů a jejich vybavením energetickými spotřebiči. Nejvyšší spotřebu bytů situovaných na venkově vykazuje kraj zlínský a to 120,7 GJ, nejnižší pak kraj královéhradecký (o 19% v porovnání s krajem zlínským)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ENERGETICKÁ SPOTŘEBA BYTŮ - graf Komentář

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Komentář ke grafu energetické spotřeby bytů Tento obrázek dokumentuje závislost energetické spotřeby na velikosti vytápěné plochy, protože cca 80 % energetické spotřeby bytů je užito pro vytápění, které úzce souvisí s velikostí vytápěné plochy. Tvar závislosti je ovšem ovlivněn rovněž velikostí výběrového souboru a dále počtem bytů v městské, resp. venkovské lokalitě, kde tato závislost má poněkud odlišný charakter.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VÝPOČET MĚRNÉ SPOTŘEBY PALIV A ENERGIE PODLE ÚČELU UŽITÍ Komentář

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Komentář k tabulce výpočet měrné spotřeby paliv Výsledky zjišťování neumožňují přímé rozčlenění energetické spotřeby bytu podle účelu užití, tj. na vytápění, přípravu teplé a užitkové vody (TUV), vaření, a tzv. nezaměnitelnou elektřinu (na svícení a provoz domácích elektrospotřebičů). Byla použita metoda hodnot měrné finální práce Tyto exogenní parametry jsou získávány měřením, z literatury a v našem případě hlavně z empiricky ověřovaných modelů spotřeby energie. Modelové propočty umožnily na základě výsledků mikrocensu u procesů topení a přípravy TUV diferencovat měrné spotřeby také podle základních skupin energonositelů. Tyto hodnoty signalizují značně rozdílnou efektivnost jejich využití v uvedených procesech. V případě tuhých paliv pro otop mají vypočtené měrné spotřeby natolik extrémní hodnoty, že je není možno vysvětlit jen nízkou účinností spalovacího procesu nebo nehospodárností v důsledku relativně nízkých cen tuhých paliv. Rozhodující vliv bude mít zřejmě nadhodnocený odhad celkové spotřeby tuhých paliv ve sledovaném souboru. Na rozdíl od ostatních energonositelů, kde existuje do jisté míry objektivní měření spotřeby, je možno spotřebu tuhých paliv odhadnout pouze na základě dodávek. Toto nadhodnocení spotřeby tuhých paliv pak významně ovlivňuje celkovou měrnou spotřebu sledovaného souboru.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VYUŽÍVÁNÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE V DOMÁCNOSTECH – TEPELNÁ ČERPADLA

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VYUŽÍVÁNÍ OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE V DOMÁCNOSTECH Komentář

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Komentář k využívání obnovitelných zdrojů energie v domácnostech Solární energie byla využívána prostřednictvím solárních panelů v 30 bytech, ale v šesti případech byla data neúplná, takže charakteristiky uvedené v tabulce platí pro soubor 24 bytů, resp. zařízení. Ve třech bytech, kde byla solární energie využívána pro výrobu elektřiny, nejsou zjištěná data úplná a vyžadují dodatečnou verifikaci. Proto charakteristika solárních zařízení pro výrobu elektřiny není uvedena. Průměrná plocha solárních panelů byla 7,7 m 2 s odpovídajícím instalovaným tepelným výkonem 4,4 kW. V převážné většině sloužily solární panely k přípravě TUV, v menší míře k vytápění bytu či bazénu.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VYBAVENOST DOMÁCNOSTÍ AUTOMOBILY za domácnosti bez podnikatelské činnosti

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 VYBAVENOST DOMÁCNOSTÍ AUTOMOBILY za domácnosti bez podnikatelské činnosti Komentáře

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Komentáře k vybavenosti domácností os. automobily Uvedená data se týkají domácností bez podnikatelské činnosti. Dotazník k mikrocensu ENERGO 2004 je strukturován v modulu týkajícím se osobních automobilů tak, že nedovoluje přiřadit zjištěnou měrnou spotřebu, druh hlavního paliva a roční proběh dvěma či více automobilům. Z tohoto důvodu jsou prezentovány údaje týkající se domácností, které používají jeden automobil. Struktura domácností vybavených automobily se významně liší, porovnáváme-li městské a venkovské byty. Podíl venkovských domácností bez automobilu je nižší, protože hustota sítě veřejné dopravy a četnost spojů mezi bydlištěm a místem zaměstnání nevyhovuje požadavkům obyvatel. Vybavenost domácností automobily, které používají byt i k podnikatelské činnosti, se u městských a venkovských bytů významně neliší. Domácnosti, které používají auto i k podnikání, vykazují dvojnásobný počet aut s diesel pohonem. Relace je logická z hlediska úspor provozních nákladů (poměr cen autobenzínů a motorové nafty, nižší měrná spotřeba u aut s diesel pohonem a vysoký roční proběh aut s diesel pohonem).

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 HODNOCENÍ VALIDITY DAT K hodnocení validity dat porovnáním s údaji z jiných informačních zdrojů uvádím, že zásadní příčiny případných numerických rozdílů mohou být tři:  Pracujeme s odhady středních hodnot sledovaného ukazatele pro výběrový soubor o velikosti zhruba 1% souboru základního. Pro odhad sledovaného parametru je třeba počítat s chybou ve výší +/- 20%  Údaje vykazované jiným informačním zdrojem/zdroji nemusí být metodicky zcela srovnatelné.  Porovnávané údaje se netýkají stejného roku. Vliv těchto faktorů na hodnoty porovnávaných dat a následné ocenění validity získaných údajů se provádělo případ od případu. Ve výběrovém šetření např. zjištěná průměrná hodnota obytné plochy je ve velmi dobré shodě s hodnotou zjištěnou v SLBD Validita tohoto parametru je dostatečně vysoká a totéž lze tvrdit i o ostatních průměrných hodnotách parametrů prezentovaných ve všech kapitolách, s výjimkou nadhodnocených odhadů spotřeb pevných paliv.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10