Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nauka o podniku Seminář 7..
Advertisements

Logistické náklady Ivan Gros
Optimalizace stavu zásob
Účtování pořízení zásob koupí
LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Modely řízení zásob I. Deterministické
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 22. PŘEDNÁŠKA Logistika a jakost.
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Organizace a řízení nákupu materiálu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Pokladna Hotovostní placení – pokladna - Používá se tam, kde placení prostřednictvím bankovních účtů je často neproveditelné (např. proplacení cestovních.
ing. Květoslava Plechatá
Operativní a analytická evidence zásob
Účtování zásob „16“.
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Nákup ( kap. 12).
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
Velkoobchodní operace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Materiálové zásoby Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zásoby Účtování o zboží
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zásoby Účtování výrobků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy účetnictví 3. přednáška.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO200X – program pro daňovou evidenci Skladová evidence, příjem na sklad s přenosem údajů do jiné.
Vyřizování objednávek – objednávkový cyklus, formy objednávek
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Podnikové činnosti - zásobování
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_588 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ DOKLADY - ROZDĚLENÍ.
Název projektu: ICT ve výuce
EVIDENCE ZÁSOB.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
ZÁSOBOVACÍ FUNKCE.
Zásobovací činnosti podniku.  Zásoby= za zásobu považujeme, to co bylo po nějakou dobu skladováno  Tvoříme je proto, abychom zajistili plynulost výroby.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Oběžný majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_20. Obsah Charakteristika oběžného majetku Členění oběžného majetku Koloběh oběžného majetku Hospodaření se zásobami.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Účtování zásob účtová tř. 1
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
OBSTARÁVACÍ FUNKCE PODNIKU (NÁKUPNÍ, POŘIZOVACÍ, ZÁSOBOVACÍ)
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Logistika

Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování

Fyzickými toky zboží od dodavatele k odběrateli doprava přejímka uskladnění JŠ

Informačními toky v písemné podobě doklady dodací list faktura příjemka skladní karta výdejka JŠ

Doklady vystavené (informační toky) 1) dodací list 2) faktura 3) návěštní zásilky 1) příjemka 2) skladní karta 3) výdejka K evidenci slouží kniha došlých faktur, která podává přehled o vzniklých závazcích a termínech úhrad.

Volbu dodávkové cesty – přímé dodávky nebo přes mezičlánky. Zabezpečení dodávek – operace v dopravě, balení, skladování, manipulace

Velikost dodávek – periodicita, řešení odchylek. Způsob skladování a řízení zásob. Dodávky do podniku – přejímka, kontrola jakosti JŠ

1) Centralizovaný sklad Umožňuje zavedení vysokého stupně automatizace Centralizovaný nákup Jednodušší kontrola Možnost využití moderních metod řízení zásob (klesají skladovací náklady) Nevýhody Delší vzdálenosti při dodávání, což se prodražuje Zdlouhavější komunikace. JŠ

2) Decentralizovaný sklad Více skladů, v každém odpovědný vedoucí + více pracovníků. Celkové náklady na dopravu a skladování jsou nižší.

3) Kombinované sklady Jeden velký sklad a několik menších. Nejčastější způsob organizace skladu. JŠ

Činnosti skladů  příjem materiálu  uložení a péče o materiál  výdej materiálu JŠ

Řízení zásob Více způsobů řízení 1. metoda ABC = rozdělení do 3 skupin. 2. Just in time JIT ‒ právě včas Tato nová metoda se dostala z Japonska do Evropy. ABC ? JIT ?

Druhy materiálu, které jsou nejpoužívanější, tvoří 60–80 % spotřeby, např. dřevo. Lze stanovit optimální velikosti dodávek případně stanovit minimální zásobu.

Různorodé druhy méně používané, které můžeme jednoduše nahradit, tvoří asi 15 ‒ 20 % např. pomocný materiál (barvy). Stačí určit maximální zásobu nebo výši odhadnout.

Druhy, které je možné snadno získat nebo se nevyplatí je skladovat, např. kancelářské potřeby. Tvoří asi 5 % spotřeby. Nakupujeme je v okamžiku potřeby nebo zásobu odhadneme.

Ideální by bylo nemít žádné zásoby ani sklady a skladníky dovážet materiál přímo do výroby JŠ

Cílem této metody je totiž téměř úplná likvidace zásob. Jde o to, že dodávky materiálu probíhají v okamžiku, kdy je materiál potřebný ve výrobě. To znamená výrazné snížení nákladů na skladování Právě v ČAS

Jsou režijní a dělí se do 3 skupin: Náklady na pořízení ‒ platy zaměstnanců nákupního oddělení = NÁKLADY FIXNÍ. Náklady na dopravu ‒ doprava materiálu, pojistné = NÁKLADY PROMĚNNÉ. Náklady na skladování ‒ mzdy vedoucího skladu, manka a pokuty = ČÁST JE FIXNÍ, ČÁST PROMĚNNÁ. JŠ Náklady na zásobování

1. Logistika ‒ jakými toky se zabývá, uveď příklady 2. Uveď příklady, co řeší logistika 3. Charakterizuj jednotlivé typy skladů centralizovaný, decentralizovaný, kombinovaný 4. Jaké doklady vystavuje dodavatel a jaké odběratel a kde se evidují 5. Co znamená metoda ABC 6. Co znamená metoda JIT 7. Řízení zásob – popiš strategické a operativní 8. Oceňování zásob 9. Náklady na zásobování – uveď příklady