Komplexní přístup k péči o staré lidi, metody psychosociální terapie u seniorů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Techniky práce s mentálně postiženými
POTŘEBY DUM _13.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Didaktika sportovních činností
Co se ztratilo a co to způsobí ?
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
Etický rozměr péče o klienta trpícího demencí
Životní cyklus.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Práva a povinnosti členů rodiny
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Návykové látky Alkohol
Když jsem já sloužil… Jazyk a řeč.
Život bez střeva , Praha.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, Mgr. Ondřej Bouša.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Komplexní přístup k péči o staré lidi, metody psychosociální terapie u seniorů

Komplexní přístup k péči o staré lidi Komplexní neboli úplný přístup k péči o seniora zahrnuje všechny seniorovi potřeby, které pociťuje. Holistický přístup

Potřeba projev nedostatku, deficitu či strádání potřeby mohou být uspokojovány dvěma způsoby: Žádoucí způsob uspokojení potřeby Nežádoucí způsob uspokojení potřeby

Maslowova hierarchie potřeb Seberealizace Potřeba uznání a úcty Potřeba lásky a přijetí Potřeba jistoty a bezpečí Základní tělesné a fyziologické potřeby

Metody psychosociální terapie u seniorů Psychoteraie - léčení psychologickými prostředky, provádí speciálně vyškolený terapeut. Pracuje na vztahu klienta a terapeuta.

Cíle psychoterapie  Potlačení příznaků nemoci  Změna chování  Změna postoje k sobě samému  Změna hodnot  Změna ve vztazích k lidem  Nastavení vzorce komunikace s blízkými lidmi  Nalezení životního smyslu  Řešení duševních traumat

Druhy psychoterapie  Individuální  Skupinové  Komunitní

Rozhovor nejen se seniorem, ale i s rodinou základní metoda zjišťování informací direktivní – nedirektivní otázky volné – uzavřené předem daný cíl rozhovoru

Animace (aktivizace) oživení, celkový přístup ke klientům, který umožňuje intenzivně prožívat každodenní život Pojem animace můžeme chápat jako snahu o oživení a zintenzivnění každodenního života.

Druhy aktivizace fyzická psychická sociální duchovní

Arteterapie léčba uměním Zahrnuje různé výtvarné techniky, práci s hlínou. Druhy:  Receptivní  Produktivní

Ergoterapie smysluplné zaměstnávání usilující o zachování a využívání schopností jedince potřebných pro zvládání běžných denních a jiných činností Podporuje maximálně možnou participaci jedince v běžném životě, přičemž respektuje plně jeho osobnost a možnosti.

Muzikoterapie léčba hudbou relaxační, vážná hudba, dechovka Druhy  Receptivní  Produktivní

Preterapie Metoda vychází z Rogersova přístupu zaměřeného na klienta. Je založena na principu zrcadlení a napomáhá pacientům navázat kontakt s realitou, se sebou samými i s ostatními.

Kontaktní reflexe preterapie situační reflexe obličejové reflexe tělové reflexe slovní reproduktivní reflexe zopakované reflexe

Pet - terapie zooterapie, léčba pomocí zvířat Forma: o AAT – součást ter. procesu, měřitelný výsledek o AAA – forma pasivní - forma interaktivní rezidentní - forma interaktivní návštěvní Druhy: Canisterapi, hipoterapie, felinoterapie

Canisterapie Canis – pes a terapie – léčen „Canisterapii je léčba lidské duše psí láskou“ Přínos pro seniora: přátelství, láska, pocit vzájemné potřebnosti zastoupení chybějících mezilidských vztahů pravidelný pohyb hmatová stimulace vyburcování z nostalgie, deprese

Hipoterapie metoda fyzioterapie využívající přirozený pohyb koně v kroku jako stimul a rhb prvek Krok koně se promítá do trojrozměrného pohybu koňského hřbetu, který se stává pro terapii jedinečnou balanční plochou. celkový zdravotní stav seniora

Felinoterapie využití vrozeného daru empatie, intuice a léčivé energie koček Felinoterapie provozovaná v užším kolektivu povzbuzuje dlouhodobou paměť i komunikaci.

Reminiscenční terapie technika záměrného řízeného vyvolávání a vedení vzpomínek klienta, u osob s demencí, podpora dlouh. ležících Druhy: verbální, neverbální Vzpomínkový kufřík, staré filmy, nahrávky hudby

Rezoluční terapie bezvýhradné přijetí klienta, užívá se u klientů s těžkou demencí Cílem je, aby se klient cítil přijímán. Přijetí slouží k zachování důstojnosti. Opak rezoluční terapie je validace.

Validace přidání hodnoty, obnovit pocity vlastní ceny, dodání síly a hodnoty Vědomí vlastního smysluplného „já“, snižuje stres, úzkost a depresi. Cílem je umožnit smíření se životem, pomoci vyřešit problémy z minulosti.

Validovat znamená Dávat hodnotu každému projevu člověka Respektovat čl. v jeho původních spol. rolích Komunikovat s člověkem o jeho tématu Orientovat se spolu s klientem v jeho světě, přijmout jeho čas, zážitky, emoce, prostředí Potvrzovat a brát na vědomí city druhých jako pravé a pravdivé

Skupinová práce Význam v upevňování skupinové soudržnosti, někam patříme vzájemná skupinová interakce

Uplatnění skupinové práce jednotlivé druhy psychosociální terapie (arteterapie, muzikoterapie, ergoterapie, pet- terapie, reminiscenční terapie, animace) skupinové aktivity – cvičení paměti, pohybová cvičení, vaření, dramaterapie atd.

Další možnosti psychoterapie Biblioterapie Teatroterapie Kinezioterapie

Zdroje Malíková Eva, Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních, Grada, Praha, 2011 Matoušek Oldřich, Slovník sociální práce, Portál, Praha, 2008 Matoušek Oldřich, Sociální práce v praxi, Portál, Praha, aneb-kdyz-kocka-leci-2.html aneb-kdyz-kocka-leci-2.html pece/reminiscencni-terapie/ pece/reminiscencni-terapie/