© CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015. Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Civilizační choroby a výživa
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
Kolorektální karcinom
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Celiakie Hejmalová Michaela.
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Virová hepatitída typu E
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny pro zvláštní výživu
Celiakie a bezlepková dieta
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní.
Potravinové alergie a dietní režimy
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
© CELIA – život bez lepku o.p. s
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Jitka Slaná Reissmannová
Malabsorpční syndromy
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
CELIAKIE bezlepková strava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

© CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie se vyskytuje: u lidí všech ras na všech kontinentech v kterémkoliv věku © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Lepek je bílkovinná složka na povrchu zrn: pšenice ječmene žita ovsa © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Výskyt nemoci je odhadován na 1 : 100 Diagnostikován je ale pouze 1 z 10 © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Při celiakii dochází vlivem působení lepku k poškození sliznice tenkého střeva © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

TYPICKÉ Průjmy Nafouklé břicho Křeče v břiše Úbytek na váze Zpomalení fyzického a psychického vývoje u dětí A mnoho dalších. ATYPICKÉ Nesoustředěnost Kazivost zubů Neplodnost Kožní problémy Bolesti kloubů Zácpy Úzkost, deprese © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Neléčená celiakie způsobuje velmi závažné zdravotní problémy, které můžou končit smrtí, např.: poškození vnitřních orgánů těžkou malabsorbci (nevstřebáváním živin) odvápnění kostí chudokrevnost rakovinu (tlustého střeva, lymfatických uzlin, atd.) © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Doba od propuknutí nemoci až do jejího diagnostikování může trvat měsíce i roky. © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Vyšetřením krve: odběrem žilní krve pro stanovení protilátek v ordinaci lékaře odběrem krve ze špičky prstu, pomocí volně dostupného testu v lékárnách Vyšetřením vzorku střevní sliznice (provedením střevní biopsie) © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Diagnóza celiakie musí být vždy potvrzena biopsií tenkého střeva (odběrem vzorku tkáně) Poté se může začít s vlastní léčbou celiakie => doživotní bezlepkovou dietou © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

A KDY BUDU ZDRAVÝ? Přísným dodržováním bezlepkové diety se obnoví funkce a činnost tenkého střeva, jímž se do těla dostávají látky, potřebné pro fungování organismu. Přísným dodržováním bezlepkové diety se zabrání projevům celiakie a pacient se cítí zdravý. © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Bezlepkovou dietou se nemoc nevyléčí, ale jejím dodržováním může nemocný žít téměř jako zdravý člověk Dieta se tedy nesmí ani nepatrně porušovat. Už nepatrné množství lepku spouští v těle nemocného autoimunitní reakci. © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Má pro celiaka velmi důležitý význam. Pravidelným lékařským vyšetřením se kontroluje zdravotní stav pacienta a správné dodržování bezlepkové diety. Provádí se x do roka © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Spočívá v konzumaci potravin bez obsahu lepku, který je obsažen v některých obilninách (pšenice, ječmen, žito, oves). Vyloučení lepku ze stravy nespočívá pouze ve vynechání pečiva a těstovin z jídelníčku. Skrytě se lepek může vyskytovat i v celé řadě dalších potravin. © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

koření hořčice, kečupy, majonézy uzeniny čokolády, cukrovinky mléčné výrobky nápoje léky © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

bezlepkové pečivo brambory rýže, kukuřice vejce maso ovoce, zelenina luštěniny …a všechny potraviny, označené jako bezlepkové (některé uzeniny, mléčné výrobky) © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Příprava bezlepkového jídla má svá pravidla. Je nutné vybírat suroviny, které jsou nejen svým složením bezlepkové, ale je nutné mít jistotu, že při výrobě a manipulaci s produktem nedošlo k jejich kontaminaci lepkem. Nelze tedy předpokládat, že jakákoliv např. rýžová mouka je bezlepková. Stačí, že ji výrobce balí na stejném balícím zařízení jako produkty s obsahem lepku a taková rýžová mouka není pro bezlepkovou dietu použitelná. © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

SPRÁVNÉ DODRŽOVÁNÍ DIETY ZÁVISÍ NA DOSTATEČNÉM MNOŽSTVÍ SPRÁVNÝCH INFORMACÍ. © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

POZOR ne všechno, co se píše na internetu, je pravda!!! Spolehlivé stránky jsou např. tyto: © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

celia.zbl © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015

Vydala Celia – život bez lepku o. p. s. jako edukační materiál pro školy podpořeno MZČR a KÚLK © CELIA – život bez lepku o.p. s. 2015