VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Advertisements

Digitální učební materiál
Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Optické vlastnosti oka
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Název Smyslová soustava, zaostřování, zrakové vady Předmět, ročník
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Digitální učební materiál
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.
Tyflopedie Katka Hůlová
Základní příznaky očních nemocí MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Oko.
SMYSLY.
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Zuzana Gocníková Filip Hutečka Hana Koláčková Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (fyzikální část)
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Z očí do očí Lucie Olivíková Kateřina Palkovská Martin Palkovský Kateřina Škvárová.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02 TÉMA: VYNÁLEZY.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_19 Fyzika - vady oka Autor: Jana Pěničková Období:
Oční vady. Krátkozrakost Dalekozrakost Šedý zákal Zelený zákal Vetchozrakost Šilhání Astigmatismus Tupozrakost Barvoslepost.
M ETAMORFÓZY LISTU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Biofyzika - optika Vady oka a jejich korekce Základní oční vady Vady čočkyVady sítniceVady rohovky KrátkozrakostBarvoslepostAstigmatismus DalekozrakostŠeroslepost.
OČNÍ VADY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
PROJEKT KYSELÝ DÉŠŤ Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
METAMORFÓZY KOŘENE Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
Úvod do problematiky šedého zákalu a astigmatismu P. Kuchynka Oční klinika FNKV Praha.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech - oftalmologie
PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST - VIRY
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Metamorfózy stonku Mgr. Michal Střeštík.
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oko a vidění Mirek Kubera.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Oko, vady TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Zrakový Analyzátory.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Lidské oko Optické čočky Název školy
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
Lidské oko
Transkript prezentace:

VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_2.BI.27 Tematická oblast Biologie – Člověk a příroda Název vzdělávacího materiálu Biologie člověka – Vady a nemoci zraku Druh učebního materiálu Power Pointová prezentace Anotace Prezentace seznamuje žáky s běžnými vadami zraku u člověka. Materiál je možné využít jako doplnění učiva o zraku člověka – smyslová soustava ve 3. ročníku čtyřletého nebo v 7. ročníku osmiletého studia Klíčová slova šeroslepost, barvoslepost, šedý a zelený zákal, astigmatismus,, šilhavost, krátkozrakost, dalekozrakost Ročník 3. ročník a 7.V. Typická věková skupina 17 – 18. let Autor Mgr. Michal Střeštík Zhotoveno 1/2014 Celková velikost kB

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy VADY A NEMOCI ZRAKU 1

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Šeroslepost  zhoršené vidění za šera „noční slepota“  porucha funkce tyčinek  příčina: dědičnost nebo nedostatek vitamínu A  příznivě působí výtažky z borůvek 2

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Barvoslepost (daltonismus)  porucha barevného vidění  typy podle nevnímané barvy  nejčastější je neschopnost rozlišit červenou a zelenou  méně častá je neschopnost rozlišit žlutou a modrou  zjišťuje se pomocí speciálních schémat  nepřítomnost (omezení) některého typu čípku  nelze vyléčit  je dědičná  trpí většinou muži 3

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 4

cle&id=66&It Test na porušený barvocit

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Šedý zákal (katarakta)  zakalení čočky (pacient vidí, jako přes špinavé sklo)  ukládání metabolitů  příčiny: věk, pohlaví (častěji ženy), rasa (černoši), kouření, cukrovka, stravy, znečištění ovzduší  léčba: náhrada lidské čočky umělou čočkou, laserem  ve světe je jednou z hlavních příčin slepoty v rozvojových zemích (okolo 18 miliónu lidí) 5

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zelený zákal (glaukom)  poškození očního nervu vysokým nitroočním tlakem  léčba: oční kapky 6 7

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Astigmatismus  nepřesné zaostření světla na sítnici  nepravidelné zakřivení rohovky  paprsky se nesbíhají do jednoho ohniska  příznaky: rozmazané vidění únava, bolesti hlavy  korekce: kontaktní čočky laser 8

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Krátkozrakost (myopie)  obraz se vytváří před sítnicí  příčina: příliš dlouhé oko  špatná viditelnost na dálku  korekce: rozptylka (- dioptrie) kontaktní čočky  léčba: refrakční chirurgie (LASIK) 9 LASIK 1 oko - přibližně minut 1 oko Kč

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Dalekozrakost (hypermetropie)  obraz se vytváří za sítnicí  špatná viditelnost na blízko  korekce: spojka (+ dioptrie) kontaktní čočky  léčba: refrakční chirurgie  nejrozšířenější oční vada u nás 10

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 11 Výskyt dalekozrakosti v dětském věku

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Šilhavost (strabismus)  oči nehledí rovnoběžně - jedno se odchyluje od běžného směru  příčina: porucha okohybných svalů, zákaly rohovky, čočky  objevuje se nejčastěji do 7 let 12

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Svět: lidí s vážným zrakovým postižením z toho nevidomých !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování 1. Jak se jmenuje nemoc, kdy je nefyziologicky zakřivená rohovka? astigmatismus 2. Čím je způsoben zelený zákal? vysokým nitroočním tlakem 3. Lze vyléčit barvoslepost? 4. Dalekozrakost se koriguje spojkami. ANO/NE ano ne

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura Hančová, H., Vlková, M.1997:Biologie v kostce II. Havlíčkův Brod. Fragment

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 2.KATARZYNA MATYLLA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3.ISHIHARA PLATE NO.11. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4.AUTHOR EDDAU PROCESSED FILE:ISHIHARA 2.SVG BY USER:SAKURAMBO, WITH wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 1.VÁRADI ZSOLT. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5.RAKESH AHUJA, MD. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7.NATIONAL EYE INSTITUTE, NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6.NATIONAL EYE INSTITUTE, NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 8.ORIGINAL UPLOADER WAS TALLFRED AT EN.WIKIPEDIA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 9.BARIS TOPRAK MD. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 10.BARIS TOPRAK MD. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 11.CV. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 12.EWEN ROBERTS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: