KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Jak jsme na tom se zdravím
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Neuroinfekce Václav Chmelík.
Kleine – Levinův syndrom
Nemoci oběhové soustavy
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Klinická propedeutika
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Klíště obecné.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
HIV-Aids.
Nemoc AIDS v Africe.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Ing.Miroslava Rýparová
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Potřeba spánku a odpočinku
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Didaktická část diplomové práce
Základní principy geriatrie
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Výsledky pilotní části projektu hospitalizovaných případů chřipky (GIHSN) v ČR v sezoně 2014 – 2015 J.Kynčl, Z.Manďáková, M.Havlíčková, L.Jurzykowská,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Úrazové a další doplňkové pojištění v rámci pojištění osob Marián Belko Petr Slezák.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Informovanost veřejnosti o afázii
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Lymská borelióza.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_10_3. ročník_Běžné nemoci a jejich příznaky
Číslo v digitálním archivu školy
DMO dětská mozková obrna
Záchvatovitá onemocnění v ordinaci zubního lékaře
HOMOCYSTEIN - KLÍČ KE ZDRAVÍ
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Awakenings (Čas probuzení)
DMO (dětská mozková obrna)
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
F00-F09 Organické duševní poruchy
Poruchy mechanizmů imunity
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Transkript prezentace:

KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.

Jaký je význam klíšťové meningoencefalitidy (KME)? Nemoci lze předcházet očkováním, kterým jedinec získá individuální imunitu/odolnost K tomu musí: rozhodnout se pro očkování zaplatit vakcínu Rozhodnutí :je pravděpodobné, že získám tuto infekci? jak závažná je ta nemoc? dá se ta nemoc léčit? jak jsem ohrožen právě já? jak může změnit můj život?

Klinický obraz klíšťové meningoencefalitidy Bezpříznaková infekce 1. fáze: „Chřipka“ dvoufázový průběh ≈ 4/5 s neuroinfekcí 2. Fáze: Zánět CNS 2/5 (Římov) Dle postižených center:formy závažnost Meningitická pleny a méně mozek. Teplota, bolest hlavy, závrať, světloplachost, zvracení Encefalitická řídící centra mozku. Vědomí, paměť. orientace, koordinace Encefalomyelitická mozek, mícha: obrny. Kmen mozkový - základní životní funkce Encefaloradikulomyelitická Výsledek souboje? Banální či fatální?

Věk a průběh klíšťové meningoencefalitidy R. Kaiser, Pforzheim, Německo MeningitidaEncefalitida/Myelitida Děti: Obecně lehčí onemocnění Závažné onemocnění je ale možné Dospělí: Změny chování u starší generace Příroda a „Golden agers“ (50+ ) Předchozí stav : věk stav imunity další nemoci S věkem narůstá : závažnost délka hospitalizace péče na JIP délka rehabilitace Následky

Kdo je náš současný pacient s „klíšťovkou“? KME Infekce Č. Budějovice pacientů let, med. 52 ( 60% mužů) Klin. obraz: meningitis:40 % encefalitis: 54 % encefalomyelitis: 5 % encefaloradikulomyelitis: 1 % Bezvědomí : 10 % Zmatenost, desorientace: 30 % Mozečkové příznaky: 40% Organický psychosyndrom: 15% Parézy - ochrnutí: 11% Úmrtí: 1 pacient v péči jiné nemocnice Mnohočetné nemoci 15 % Hypertenze: 46 %, obezita: 12%, cukrovka: 10 %, ICHS: 8%, stav po mrtvici, ateroskleróza, dna, nádorové onemocnění Naši pacienti jsou starší, nemocnější a klíšťovka je pro ně nebezpečnější

Co „klíšťovka“ dala a vzala? Následky u dětí: Těžší postižení nebývá Ale: soustředění psychomotorické tempo Následky u dospělých: Pracovní neschopnost Rehabilitace obrn Řízení motorových vozidel Postencefalitický syndrom ! Bolesti hlavy, závratě, třes, poruchy spánku, soustředění, poruchy v intimní oblasti, nejistota ve styku s lidmi. Starší lidé navštěvující ohnisko jsou ohroženi více! Měli by se nechat očkovat! Vnímání vlastního zdraví Energie/Vitalita Mentální zdraví Bolest Fyzické a emoční omez. soc. fcí Emoční omezení rolí Fyzické omezení rolí Fyzické funkce Chmelík V., Petr P. a kol. Oxfordský test SF- 36 kvality života podmíněné zdravím

VZKAZ DOMŮ (Take Home Message) V posledních letech se změnila struktura pacientů s KME vlivem : očkování rozšíření a změny dostupnosti ohnisek změn v chování hlavně starších lidí. Onemocnění probíhá častěji jako encefalitis a encefalomyelitis Těžší průběh onemocnění je často spojen s vyšším věkem nemocných a jejich základními nemocemi, zvláště s cukrovkou a dalšími mnohočetnými chorobami Klíšťová meningoencefalitida je dokonale preventabilní onemocnění Očkování je třeba zaměřit i na starší osoby žijící a navštěvující ohnisko

Děkuji za pozornost