Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Ošetřování nemocných s renální insuficiencí
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Olovo 3.ročník technické lyceum
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 2.r.
VITAMÍNY.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Kovy Chemie 8. třída.
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Stopové prvky Olivia Stamates.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
HOBITI.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
KYSLÍK.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Významné areny 1.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
rozbor vod kovy ve vodách
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Kadmium.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_18_28_Hormonální soustava
VY_32_INOVACE_16_20_Látkové množství,molární hmotnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Transkript prezentace:

Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy

Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: těžké kovy,toxické kovy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: let

T ĚŽKÉ KOVY kovy, jejichž hustuta je vyšší než 5000 kg/m 3 ne každý těžký kov je toxický ne každý toxický kov je těžký Toxické těžké kovy olovo, kadmium, rtuť, arzen Toxické kovy beryllium, sloučeniny cínu

P ROČ JSOU NEBEZPEČNÉ ? toxické v malých koncentracích akumulují se v organismu karcinogeny = rakovinotvorné neodbouratelné závisí na pH, souvisí s kyselými dešti ( v kyselém prostředí jsou snáze vstřebatelné rostlinami a vyplavují se do spodních vod mohou nahrazovat v tkáních esenciální kovy (olovo nahrazuje vápník v kostech, kadmium nahrazuje zinek v enzymech

O LOVO - Pb zdroje : doprava, obalové materiály, nátěrové látky příznaky otravy: bledost, zácpa, nechutenství, kolika, anémie, bolesti hlavy, křeče, poškození mozku poruchy centrálního nervového systému obsah je mg olova/kg zatěžuje hlavně děti kvůli vyšší citlivosti roztoucího organismu

Olovo Pb Olověné střelivo Galenit - PbS

způsobuje pomalejší mentální a fyzický vývoj, nižší schopnosti učení, nižší inteligenci, poruchy imunity a krvetvorby kumuluje se v játrech poškozuje kardiovaskulární systém hromadí se i v kostech

Anémie Anémie (chudokrevnost) je snížení počtu erytrocytů nebo hemoglobinu v krvi. Může být způsobena buď poruchou syntézy hemoglobinu (deficit železa) nebo poruchou syntézy erytrocytů (deficit kyseliny listové, vitamínu B12)erytrocytůkyseliny listovévitamínu B12 Hemoglobin – váže kyslík a oxid uhličitý

Kadmium - Cd zdroje: těžba rud železa a zinku, spalování fosilních paliv, olejů, výroba plastů, slitin, nesprávně likvidované akumulátorové baterie, nekvalitní hnojiva příznaky otravy: bolesti břicha,průjmy a zvracení hromadí se v kalech v čistírnách odpadních vod, pak se dostanou na pole a do potravin

hromadí se v ledvinách a játrech hladina v krvi je vyšší u kuřáků poškozuje funkci pohlavních orgánů, ledvin a kardiovaskulárního systému teratogen - poškozuje plod způsobuje řídnutí a ztenčování kostí

Žlutý malířský pigment - CdS Kadmium - Cd

R TUŤ - H g zdroje: vulkanická činnost, odpady, spalování uhlí, používání v průmyslu,vyšší koncentrace v rybách a v ledvinách vodních ptáků v kontaminovaných oblastech příznaky otravy: neurologické a psychické potíže, chudokrevnost, revma, onemocnění ledvin, při vysoké dávce průjmy a zvracení

rtuť v křemen-sideritové žilnatině  plomby na zubech rtuťový teploměr rtuť

rtuť se kumuluje v játrech, ledvinách a mozku, hromadí se ve vlasech a nehtech váže se na enzymy a vyřadí je z činnosti dochází k poruchám zraku, sluchu a řeči hrozí poškození plodu, proto se těhotným ženách doporučuje omezit konzumaci ryb akutní účinky - poruchy trávení chronické účinky - uvolňování a vypadávání zubů a vlasů, nervové poruchy

A RZÉN - A S zdroje: pesticidy, slitiny, spalování fosilních paliv, doprovází fosfor (může být i v pracích prostředcích) příznaky otravy: bolesti břicha, zvracení, svalový třes, apatie, průjem, dehydratace, selhání ledvin karcinogen chronicky se projevuje poruchami CNS, otoky, ekzémy, kolikami

C ÍN - S n zdroje: fungicidy, nátěry dřeva,výroba plastů velmi toxické jsou organické sloučeniny cínu, protože : inhibují enzymy ovlivňují tvorbu steroidních hormonů vážou se na aminokyseliny ovlivňují metabolismus vitamínu B12 v ČR jsou zakázány příznakyotravy: snížená schopnost soustředění

letovací cín cín a slitiny cínu

D ALŠÍ RIZIKOVÉ KOVY Chrom,mangan,nikl,radon,vanad Úkol: s pomocí PT doplň chemické značky těchto kovů V určitých technologiích je nutné sledovat tyto prvky: Selen,antimon,berylium,bismut Úkol:opět doplň chemickou značku

P OZITIVNÍ ZPRÁVA v ČR se snížila koncentrace olova v ovzduší ve městech i na frekventovaných komunikacích na polovinu oproti 80.létům minulého století snížení je důsledkem používání bezolovnatého benzínu a modernizaci aut včetně katalyzátorů

S organickými jedy na věčné časy. 21.století. Podzim 2011, Extra,90 s vg Zdroje: