Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských a základních škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Turnov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Advertisements

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Dotazníkové šetření MŠMT – Výstupy ORP Přerov doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D., (Pedagogická fakulta Univerzity Palackého) Přerov, MAP VZDĚLÁVÁNÍ.
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření ZŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
Shrnutí výstupů z analytické fáze MAP Jednání Partnerství MAP Chomutovsko
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Prezentace pro pracovní skupinu (území Přemyslovské střední Čechy o.p.s.) Slaný,
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Pracovní skupiny – postup přípravy MAP Mohelnicko doc. PhDr. Hana Marešová, Ph.D., Univerzita Palackého v Olomouci MAP VZDĚLÁVÁNÍ.
Mgr. Libuše Přikrylová, manažer pracovní skupiny.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Partnerství MAP ORP Kadaň 2. jednání
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
TECHNOLOGIE PODPORUJÍ DIFERENCIACI VÝUKY
Místní akční plán vzdělávání ORP Uherský Brod
Jak na akční plán?.
Vazba na Operační programy
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Krajský akční plán vzdělávání ÚK
Polytechnické vzdělávání v praxi
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
2. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany
Aktuální informace o projektu
Š A B L O N Y II.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských a základních škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Turnov

Dotazníkové šetření MŠMT – konec roku 2015 – zaměřeno na prioritní a volitelné oblasti MAP – potřeby a plánované aktivity – agregovaná data za všechny MŠ a ZŠ – infrastruktura – proběhlé a plánované investice do stavebních úprav a vybavení – individuální data – oblasti podporované z OP pro účely dotazníku rozděleny na 6 hlavních oblastí a 3 další oblasti – seřazeno na základě hodnocení škol podle důležitosti – prvky v oblastech – průměrné hodnocení, podíl škol, plánujících zlepšení – nejčastější a nejvýznamnější překážky v oblastech

Mateřské školy Účast na šetření – 21 subjektů z 22 (95 %) Oblasti podle důležitosti Hlavní oblasti podporované z OPORPLKČR A. Podpora inkluzivního / společného vzdělávání623 B. Podpora rozvoje čtenářské pregramotnosti344 C. Podpora rozvoje matematické pregramotnosti535 D. Podpora kompetencí k iniciativě a kreativitě dětí166 E. Podpora polytechnického vzdělávání442 F. Rozvoj infrastruktury školy, vč. rekonstrukcí a vybavení211 Další oblasti podporované z OPORPLKČR A. Jazykové vzdělávání222 B. ICT včetně potřeb infrastruktury (podpora digitálních kompetencí, konektivita škol) 311 C. Sociální a občanské dovednosti a další klíčové kompetence 133

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy – hlavní oblasti Podpora kompetencí k iniciativě a kreativitě dětí nejdůležitější prvky (chce se nejvíc MŠ zlepšit): – učitelé využívají poznatků v praxi a sdílejí dobrou praxi mezi sebou i s učiteli z jiných škol (71 %) – škola informuje a spolupracuje v oblasti s rodiči (např. ukázky práce s dětmi pro rodiče, dny otevřených dveří apod.) (62 %) nejčastější překážka: – nedostatek finančních prostředků pro zajištění pomůcek, literatury apod. pro rozvoj iniciativy a kreativity

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy – hlavní oblasti Rozvoj infrastruktury školy, vč. rekonstrukcí a vybavení

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy – hlavní oblasti Podpora rozvoje čtenářské pregramotnosti nejdůležitější prvky (chce se nejvíc MŠ zlepšit): – učitelé využívají poznatků v praxi a sdílejí dobrou praxi mezi sebou i s učiteli z jiných škol (81 %) – škola disponuje dostatečným technickým a materiálním zabezpečením (81 %) – škola informuje a spolupracuje v oblasti s rodiči (76 %) nejčastější překážka: – nedostatek stabilní finanční podpory pro rozvoj příslušné pregramotnosti

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy – hlavní oblasti Podpora polytechnického vzdělávání nejdůležitější prvky (chce se nejvíc MŠ zlepšit): – učitelé MŠ rozvíjejí své znalosti v oblasti polytechnického vzdělávání a využívají je ve výchově (85 %) – technické, přírodovědné a environmentální vzdělávání je na naší škole realizováno v souladu s RVP PV (81 %) – učitelé využívají poznatků v praxi a sdílejí dobrou praxi mezi sebou i s učiteli z jiných škol (81 %) nejčastější překážky: – absence pozice samostatného pracovníka nebo pracovníků pro rozvoj polytechnického vzdělávání – nedostatek financí na podporu polytechnického vzdělávání

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy – hlavní oblasti Podpora rozvoje matematické pregramotnosti nejdůležitější prvky (chce se nejvíc MŠ zlepšit): – škola systematicky rozvíjí matematické myšlení (81 %) – učitelé využívají poznatků v praxi a sdílejí dobrou praxi mezi sebou i s učiteli z jiných škol (81 %) nejčastější překážka: – nedostatek stabilní finanční podpory pro rozvoj příslušné pregramotnosti

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy – hlavní oblasti Podpora inkluzivního / společného vzdělávání nejdůležitější prvky (chce se nejvíc MŠ zlepšit): – pedagogové školy jsou schopni vhodně přizpůsobit obsah vzdělávání, upravit formy a metody vzdělávání a nastavit různé úrovně obtížnosti v souladu se specifiky a potřebami dětí tak, aby bylo dosaženo a využito maximálních možností vzdělávaného dítěte (76 %) – pedagogové využívají v komunikaci s dítětem popisnou slovní zpětnou vazbu, vytvářející prostor k sebehodnocení dítěte a k rozvoji jeho motivace ke vzdělávání (71 %) – škola umožňuje pedagogům navázat vztahy s místními a regionálními školami různých úrovní (71 %) nejčastější překážka: – nedostatečné finanční zajištění personálních nákladů na práci s heterogenními skupinami dětí – velký počet dětí ve třídách

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy – další oblasti Sociální a občanské dovednosti a další klíčové kompetence nejdůležitější prvky (chce se nejvíc MŠ zlepšit): – škola u dětí rozvíjí schopnosti sebereflexe a sebehodnocení (76 %) – škola rozvíjí vztah k bezpečnému používání informačních, komunikačních a dalších technologií (76 %) – škola rozvíjí schopnost dětí učit se (76 %) definice překážek se nesledovala Jazykové vzdělávání prvky ani překážky se nesledovaly

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy – další oblasti ICT včetně potřeb infrastruktury (podpora digitálních kompetencí, konektivita škol) nejdůležitější prvky (chce se nejvíc MŠ zlepšit): – pedagogové mají základní znalosti práce s počítačem a využívají je pro sebevzdělávání a přípravu na vzdělávání dětí (71 %) – Pedagogové mají základní znalosti práce s internetem a využívají je pro sebevzdělávání a přípravu na vzdělávání dětí (67 %) nejčastější překážka: – nedostatek financí na pořízení moderního ICT vybavení (včetně údržby stávající techniky)

Dotazníkové šetření MŠMT – mateřské školy Nejčastější překážky – nedostatek finančních prostředků (všude 1., u polytech. 2.) – inkluzivní/společné vzd. – nemožnost bezbariérových úprav a velký počet dětí ve třídách – pregramotnosti – nedostatek možností pro sdílení dobré praxe – polytech.vzd. – absence pozice samostatného pracovníka a nedostatečné vybavení pomůckami – digitální kompetence – nedostatečné počítačové vybavení

Základní školy Účast na šetření – 20 subjektů z 20 (100 %) Oblasti podle důležitosti Hlavní oblasti podporované z OPORPLKČR A. Podpora inkluzivního / společného vzdělávání244 B. Podpora rozvoje čtenářské gramotnosti322 C. Podpora rozvoje matematické gramotnosti433 D. Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě žáků 666 E. Podpora polytechnického vzdělávání555 F. Rozvoj infrastruktury školy, vč. rekonstrukcí a vybavení111 Další oblasti podporované z OPORPLKČR A. Jazykové vzdělávání111 B. ICT včetně potřeb infrastruktury (podpora digitálních kompetencí, konektivita škol) 222 C. Sociální a občanské dovednosti a další klíčové kompetence 333

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – hlavní oblasti Rozvoj infrastruktury školy, vč. rekonstrukcí a vybavení

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – hlavní oblasti Podpora inkluzivního / společného vzdělávání nejdůležitější prvky (chce se nejvíc ZŠ zlepšit): – vedení školy vytváří podmínky pro realizaci inkluzivních principů ve vzdělávání na škole (zajištění odborné, materiální a finanční podpory, dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků; pravidelná metodická setkání členů pedagogického sboru aj.) (85 %) – pedagogové využívají v komunikaci s dítětem popisnou slovní zpětnou vazbu, vytvářející prostor k sebehodnocení žáka a k rozvoji jeho motivace ke vzdělávání (80 %) – škola umožňuje pedagogům navázat vztahy s místními a regionálními školami různých úrovní (80 %) – vyučující realizují pedagogickou diagnostiku žáků, vyhodnocují její výsledky a v souladu s nimi volí formy a metody výuky (80 %) nejčastější překážka: – nedostatečné finanční zajištění personálních nákladů na práci s heterogenními skupinami žáků (např. asistentů pedagoga, pedagogické i nepedagogické pracovníky) (90 %!)

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – hlavní oblasti Podpora rozvoje čtenářské gramotnosti nejdůležitější prvky (chce se nejvíc ZŠ zlepšit): – škola podporuje základní znalosti a dovednosti, základní práce s textem (od prostého porozumění textu k vyhledávání titulů v knihovně podle potřeb žáků) (90 %) – učitelé 1. i 2.stupně využívají poznatků v praxi a sdílejí dobrou praxi mezi sebou i s učiteli z jiných škol (90 %) – ve škole existuje čtenářsky podnětné prostředí (čtenářské koutky, nástěnky,..) (90 %) nejčastější překážka: – nedostatek stabilní finanční podpory pro rozvoj příslušné gramotnosti – nízká časová dotace pro rozvoj příslušné gramotnosti mimo výuku – chybějící nebo nedostatečný srovnávací nástroj úrovně gramotnosti pro žáky daného věku nebo ročníku – nezájem ze strany žáků a rodičů

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – hlavní oblasti Podpora rozvoje matematické gramotnosti nejdůležitější prvky (chce se nejvíc ZŠ zlepšit): – učitelé 1. i 2. stupně využívají poznatky v praxi a sdílejí dobrou praxi mezi sebou i s učiteli z jiných škol (80 %) – škola podporuje individuální práci s žáky s mimořádným zájmem o matematiku (80 %) nejčastější překážka: – nedostatek stabilní finanční podpory pro rozvoj příslušné gramotnosti

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – hlavní oblasti Podpora polytechnického vzdělávání nejdůležitější prvky (chce se nejvíc ZŠ zlepšit): – přírodovědné a environmentální vzdělávání je realizováno v souladu s RVP ZV (80 %) – škola disponuje vzdělávacími materiály pro vzdělávání polytechnického charakteru (80 %) – škola podporuje individuální práci s žáky s mimořádným zájmem o polytechniku (80 %) – ve škole existuje podnětné prostředí / prostor s informacemi z oblasti polytechnického vzdělávání pro žáky i učitele (fyzické či virtuální místo s možností doporučovat, sdílet, ukládat či vystavovat informace, výrobky, výsledky projektů...) (80 %) nejčastější překážky: – nedostatečné / neodpovídající prostory

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – hlavní oblasti Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě žáků nejdůležitější prvky (chce se nejvíc ZŠ zlepšit): – škola podporuje klíčové kompetence k rozvoji kreativity podle RVP ZV (85 %) – učitelé využívají poznatků v praxi a sdílejí dobrou praxi v oblasti rozvoje iniciativy a kreativity mezi sebou i s učiteli z jiných škol (85 %) – učitelé rozvíjejí své znalosti v oblasti podpory kreativity a využívají je ve výchově (kurzy dalšího vzdělávání, studium literatury aj.) (80 %) – škola systematicky učí prvkům iniciativy a kreativity, prostředí i přístup pedagogů podporuje fantazii a iniciativu dětí (80 %) nejčastější překážka: – nedostatek finančních prostředků pro realizaci vzdělávání mimo vlastní výuku

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – další oblasti Jazykové vzdělávání nejdůležitější prvky (chce se nejvíc ZŠ zlepšit): – škola disponuje dostatečným technickým a materiálním zabezpečením pro výuku cizích jazyků (85 %) – učitelé 1. i 2. stupně využívají poznatky v praxi a sdílejí dobrou praxi mezi sebou i s učiteli z jiných škol (85 %) – škola u žáků rozvíjí chápání života v jiných kulturách a zprostředkovává jim ho (filmy, fotky, zahr.pobyty) (85 %) – ve škole jsou využívány učebnice, cizojazyčná literatura, multimédia ad. (85 %) – ve škole jsou využívána interaktivní média, informační a komunikační technologie (85 %) nejčastější překážka: – nedostatek stabilní finanční podpory pro rozvoj příslušné gramotnosti – nízká časová dotace pro rozvoj příslušné gramotnosti mimo výuku

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – další oblasti ICT včetně potřeb infrastruktury (podpora digitálních kompetencí, konektivita škol) nejdůležitější prvky (chce se nejvíc ZŠ zlepšit): – pedagogové využívají ICT učebnu nebo školní stolní počítače při výuce (nejen informatiky) (80 %) – pedagogové využívají mobilní ICT vybavení a digitální technologie při výuce při výuce v terénu, projektové výuce apod. (80 %) – pedagogové umí systematicky rozvíjet povědomí o internetové bezpečnosti a kritický pohled na internetový obsah k rozvoji znalostí a dovedností žáků (75 %) nejčastější překážka: – nedostatek financí na pořízení moderního ICT vybavení (včetně údržby stávající techniky)

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy – další oblasti Sociální a občanské dovednosti a další klíčové kompetence nejdůležitější prvky (chce se nejvíc ZŠ zlepšit): – žáci jsou vedeni ke konstruktivním debatám (90 %) – uvnitř školy se pěstuje vzájemná spolupráce učitele, rodičů a žáků (85 %) – škola rozvíjí schopnosti žáků učit se, zorganizovat si učení, využívat k tomu různé metody a možnosti podle vlastních potřeb (učit se samostatně, v rámci skupin apod.) (85 %) – škola u žáků rozvíjí schopnosti sebereflexe a sebehodnocení (85 %) – škola motivuje žáky k celoživotnímu učení (85 %) definice překážek se nesledovala

Dotazníkové šetření MŠMT – základní školy Nejčastější překážky – nedostatek finančních prostředků (všude 1., u polytech. 2.) – inkluzivní/společné vzd. – nemožnost bezbariérových úprav a velký počet dětí ve třídách – gramotnosti – nízká časová dotace pro rozvoj příslušné gramotnosti mimo výuku a chybějící nebo nedostatečný srovnávací nástroj úrovně gramotnosti – polytech.vzd. – nevyhovující prostory a nedostatečné vybavení pomůckami – podnikavost, iniciativa a kreativita – malý zájem žáků a nedostatek výukových materiálů