Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Místní akční plán vzdělávání ORP Uherský Brod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Místní akční plán vzdělávání ORP Uherský Brod"— Transkript prezentace:

1 Místní akční plán vzdělávání ORP Uherský Brod
Registrační číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/

2

3 Určení ověřovatelů zápisu
NÁVRH: Mgr. Břetislav Lebloch, ředitel ZŠ Horní Němčí Mgr. Hana Beníčková, učitelka ZŠ a MŠ Suchá Loz

4 MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN MAP je Místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání dětí a žáků do 15 let. Zahrnuje oblasti včasné péče, předškolního a základního vzdělávání, zájmového a neformálního vzdělávání. Tomuto zaměření odpovídá území realizace i výběr partnerů pro realizaci MAP a zaměření sběru dat.

5 MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN SPECIFICKÉ CÍLE MAP Cílem MAP je zlepšit kvalitu vzdělávání v mateřských a základních školách tím, že bude podpořena spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání, to znamená společné informování, vzdělávání a plánování partnerských aktivit pro řešení místně specifických problémů a potřeb.

6 MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN HLAVNÍM PŘÍNOSEM REALIZACE MAP je vybudování udržitelného systému komunikace mezi aktéry, kteří ovlivňují vzdělávání v území. Očekávaným výstupem MAP je dohoda o prioritách vzdělávací politiky v území tzv. Strategický rámec MAP do roku 2023, a dále soubor aktivit, ve kterých se navrhují konkrétní řešení místních problémů v dohodnutých prioritách. U projektů je zásadní prokázání souladu se Strategickým rámcem MAP.

7 dotazníkové šetření mšmt - ZŠ

8 dotazníkové šetření mšmt - ZŠ
Stavební úpravy a vybavení na podporu podnětného venkovního prostředí školy např. hřiště, zahrady apod. (50,0%) Stavební úpravy a rekonstrukce školní jídelny, družiny, klubu apod. (42,3%) Bezbariérové stavební úpravy a rekonstrukce (30,8%) Stavební úpravy a rekonstrukce kmenových tříd (26,9%)

9 dotazníkové šetření mšmt - zš
Software pro ICT techniku (57,7%) Nové didaktické pomůcky (53,8%) Interaktivní tabule (53,8%) Audiovizuální technika (televize, projektory apod.) (53,8%) Vybavení počítačové učebny (stolní počítače) (50,0%) Vybavení mobilní počítačové učebny (např. notebooky, tablety) (50,0%)

10 dotazníkové šetření mšmt - ZŠ
Nedostatek stabilní finanční podpory (personální zajištění dozoru, půlení hodin, inovace/doplnění pomůcek – dostatečné množství) pro rozvoj čtenářské gramotnosti pro rozvoj matematické gramotnosti jazykové vzdělávání Nedostatečné materiálně technické podmínky pro rozvoj mimo školu (exkurze, výstavy, tematické programy…) čtenářské gramotnosti matematické gramotnosti Nedostatečné finanční zajištění personálních nákladů (asistenti pedagoga, pedagog. i nepedagog. pracovníky) podpora INKLUZIVNÍHO / SPOLEČENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Nedostatek finančních prostředků pro realizaci mimoškolního vzdělávání (exkurze, výstavy, tematické programy…) podpora KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITE ŽÁKŮ Nedostatek příležitostí ke vzdělávání pedagogických pracovníků Nedostatek financí na pořízení moderního ICT vybavení (včetně údržby stávající techniky) Nevhodné / zastaralé ICT vybavení

11 dotazníkové šetření mšmt - MŠ

12 dotazníkové šetření mšmt - MŠ
Stavební úpravy a vybavení na podporu podnětného venkovního prostředí školy např. hřiště, zahrady apod. (53,5%) Ostatní rekonstrukce, udržovací práce a modernizace pláště budovy; zateplení budov; (projekty energeticky udržitelné školy apod.) (23,3%) Bezbariérové stavební úpravy a rekonstrukce (20,0%) Stavební úpravy a rekonstrukce tříd (16,7%) Stavební úpravy a rekonstrukce školní jídelny (13,3%) Nová výstavba nebo přístavba budov (13,3%)

13 dotazníkové šetření mšmt - Mš
Nové didaktické pomůcky (60,0%) Vybavení výpočetní technikou pro potřeby pedagogických pracovníků (53,3%) Vybavení na podporu podnětného vnitřního prostředí školy např. čtenářské koutky, prostor na rozvoj jednotlivých pregramotností, polytechnických dovedností apod. (46,7%) Didaktické a kompenzační pomůcky pro děti se SVP (43,3%)

14 dotazníkové šetření mšmt - MŠ
Nedostatek financí na podporu polytechnického vzdělávání Absence pozice samostatného pracovníka nebo pracovníků pro rozvoj polytechnického vzdělávání Nedostatečné finanční zajištění personálních nákladů na práci s heterogenními skupinami dětí (asistentů pedagoga, pedagogické i nepedagogické pracovníky) PODPORA INKLUZIVNÍHO / SPOLEČENSKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Velký počet dětí ve třídách Nedostatek stabilní finanční podpory pro rozvoj příslušné pregramotnosti (materiálně technické zázemí, nedostatečný počet pomůcek…) PODPORA ROZVOJE MATEMATICKÉ GRAMOTNOSTI PODPORA ROZVOJE ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI Nedostatek interaktivních metod a pomůcek Nedostatek finančních prostředků pro zajištění pomůcek, literatury PODPORA KOMPETENCÍ K INICIATIVĚ A KREATIVITĚ DĚTÍ Nedostupnost informačních a komunikačních technologií Nedostatek financí na pořízení moderního ICT vybavení (včetně údržby stávající techniky) Nevhodné / zastaralé ICT vybavení

15 STRATEGICKÝ RÁMEC 31 MATEŘSKÝCH ŠKOL (MŠ=20, ZŠ (I.st)+MŠ=6, ZŠ (I.+II.st)+MŠ=5) 25 ZÁKLADNÍCH ŠKOL (ZŠ (I.st)=5, ZŠ (I.+II.st)=7, ZŠ+ZUŠ=2, ZŠ+MŠ=11) 2 PRAKTICKÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY 2 ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY 2 DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE 1 DĚTSKÝ DOMOV 27 ŠKOLNÍCH DRUŽIN 5 STŘEDNÍCH ŠKOL

16 STRATEGICKÝ RÁMEC nalezení shody pro rozvoj oblasti předškolního a základního vzdělávání; v této fázi nejsou určovány konkrétní aktivity, ale pouze rámec; Schvaluje – Řídící výbor MAP. Aktualizace je možná nejdříve 6 měsíců od schválení předchozího aktualizovaného SR MAP.

17 Do procesu přípravy a tvorby dokumentu byli přizváni a zapojeni zástupci jednotlivých aktérů vzdělávání zejména pomocí doposud realizovaných aktivit: informování odborné a široké veřejnosti prostřednictvím webových stránek projektu: ub.webnode.cz/ rozhovory se zástupci škol, případně se zástupci zřizovatele; zasedání řídícího výboru; zasedání pracovních skupin; společné jednání pracovních skupin se zástupci středních škol; sběr a konzultace projektových záměrů; analýza dotazníkového šetření MŠMT (2015) pro ZŠ a MŠ na území ORP Uherský Brod; zasílání aktuálních informací a podkladů k realizaci projektu zapojeným aktérům; připomínkování dílčích výstupů ŘV a PS; informování zřizovatelů škol; veřejné projednání strategického rámce.

18 ZASEDÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN
– Veřejné projednání

19 ZASEDÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN

20 ZASEDÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN

21 ZASEDÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN

22 VIZE Na území ORP Uherský Brod probíhá kvalitní výchova a vzdělávání vycházející ze zásad moderních pedagogických principů, které se hlásí k odkazu našeho rodáka Jana Ámose Komenského. Děti a žáci jsou motivováni k vlastnímu sebezdokonalování, spolupráci a celoživotnímu učení prostřednictvím názorných moderních metod, systémových a soustavných opatření s cílem naučit se dobře orientovat ve světě a utvářet si aktivní a tvůrčí vztah k přírodě, společnosti a sobě samému. Na území ORP je zajištěna dostupnost a prostupnost pro všechny děti a žáky všech stupňů vzdělávání. Pedagogové jsou motivovaní ke své práci a cíleně rozvíjejí své vlastní kompetence. Pomáhají dětem a žákům rozvinout vlastní potenciál k dosažení maxima jejich reálným možnostem. Školy jsou otevřené pro trvalou spolupráci s rodinou, místní komunitou, efektivně spolupracují s fungujícími poradenskými službami a okolním světem. Školská zařízení pracují kvalitně a efektivně, uplatňují individuální přístup, etické hledisko, dávají všem stejné příležitosti rozvoje a zabezpečují kvalitní volnočasové aktivity. Rodina, školy a místní komunity synergicky podporují výchovu, vzdělávání dětí a mládeže. Vzdělávání rozvíjí tvořivost a vychází vstříc dlouhodobým potřebám demokratické společnosti a trhu práce.

23 OPATŘENÍ PROTUPUJÍCÍ PRIORITAMI A CÍLI

24 PŘEHLED PRIORIT A CÍLŮ

25 CÍL 1 - Kvalitní, moderní a dostupná infrastruktura
Systematicky podporovat síť vzdělávacích zařízení v území: výstavbou moderní infrastruktury, rekonstrukcí či opravami současných zařízení (budovy, vnitřní prostory, zeleň, školní zahrady, kvalitní sportoviště a hřiště, technické vybavení apod.). A to na základě individuálních potřeb jednotlivých škol, bez podmínky navyšování kapacity. Cílem je zajistit kvalitní, moderní, bezpečné, bezbariérové prostředí pro výchovu a výuku dětí a také příjemné, bezpečné a podnětné okolí vzdělávacích zařízení. Podporovat komunitní funkci škol. Modernizací malotřídních škol zajistit stabilitu a kvalitu těchto výchovně vzdělávacích zařízení v menších obcích. Důraz je kladen i na technické zázemí budov (opravy střech, rekonstrukce kotelen, zateplení budov, sociální zařízení, stravovací zařízení apod.) Udržet dostupnost zájmového vzdělávání, podporovat jeho rozvoj a zvyšovat kvalitu. Vytvářet podmínky pro to, aby se každé dítě a žák mohl zapojovat do zájmového vzdělávání. Objekty řešit jako kulturně sociální prostor primárně směřovaný k potřebám a rozvoji dětí a zároveň otevřený pro rodiče, DVPP, místní komunitu a další, s funkcí mezigeneračního propojení. Podporovat rozvoj i v menších obcích, zřizovat pobočky – za účelem dosažitelnosti.

26 CÍL 2 - Kvalitní vybavení a jeho průběžná modernizace
Zajistit vybavení pro výukové prostory odpovídající současným požadavkům a dostatečné množství moderních pomůcek včetně výukových programů ke zkvalitnění výchovně vzdělávacího procesu. Pořídit a modernizovat vybavení vnitřních prostor výukových i ostatních odpovídající současným požadavkům (třídy, lehárny, školní jídelny, kuchyně, výdejny, šatny, skladové prostory, kabinety). V rámci polytechnického vzdělávání modernizovat vybavení školních dílen, počítačových a odborných učeben. Podpořit kvalitní zasíťování a zavedení vysokorychlostního internetu. Školní knihovny vybavit dostatečným množstvím beletrie, ale i odborných publikací. Zlepšit podmínky pro sportovní aktivity. Mnohé stávající vzdělávací pomůcky jsou neaktuální a zastaralé a je třeba jejich obměna a doplnění - zajistit kvalitní výukové materiály a pomůcky. Podporovat tvorbu vlastních výukových materiálů a pomůcek. Podporovat vytvoření výukových materiálů a pomůcek pro rozvíjení zájmů žáků o podnikání. Podporovat vlastní tvořivost pedagogů a inovativní přístupy ve výuce vytvářením podmínek pro jejich práci. Zajištění kvalitních podmínek pro předávání lidové kultury a další specifika regionu.

27 CÍL 3 - Vysoká kvalita vzdělávání
Kvalitní vzdělávání pedagogů v důležitých oblastech (čtenářská a matematická gramotnost, rozvoj podnikavosti, kreativity a iniciativy žáků, rozvoj kompetencí žáků v polytechnickém vzdělávání, rozvoj digitálních kompetencí žáků, rozvoj kompetencí žáků pro aktivní používání cizího jazyka, rozvoj sociálních a občanských kompetencí žáků, rozvoj kulturního povědomí a prezentačních dovedností žáků,zdravý životní styl, znalost regionu a tradic, ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí). Rozvíjet kariérového poradenství v základních školách. Zajistit dostatek psychologů, speciálních pedagogů, asistentů, sociálních pedagogů a dalších specialistů. Podporovat zvyšování odborných kompetencí vedoucích pracovníků, pedagogických i nepedagogických pracovníků. Podporovat zavádění nových výchovných a vzdělávacích metod a přístupů. Využívat moderní technologie. Implementovat a rozvíjet postupy reagující na individuální předpoklady jednotlivých žáků a napomoci jim k maximálnímu rozvoji s ohledem na jejich schopnosti. Podporovat exkurze, výměnné pobyty, stáže žáků i pracovníků. Podporovat účasti žáků v odborných soutěžích, olympiádách a školních projektech. Zapojovat žáky do organizování školních akcí a projektů. Podporovat spolupráci středních škol a základních škol např. formou sdílení dílen, odborných učeben apod.

28 CÍL 4 - Podpora a spolupráce aktérů v oblasti vzdělávání
Realizace aktivit spolupráce aktérů ve vzdělávání formou: posílení vzájemné spolupráce mateřských škol, základních škol, středních škol, organizací neformálního a zájmového vzdělávání, zřizovatelů, rodičů a přátel školy, neziskových organizací, spolků, podniků a ostatních zařízení… Podporovat vzájemné setkávání a výměnu informací. Zajistit v rámci kariérového poradenství spolupráci základních a středních škol včetně zaměstnavatelů v regionu. V oblasti rozvoje kompetencí dětí a žáků pro aktivní používání cizího jazyka podpořit přeshraniční spolupráci a výměnné pobyty žáků. Do výchovně vzdělávacího procesu zapojit širší komunitu, využít potenciálu a kreativity místních obyvatel a zájmových spolků. Podpořit osvětové akce pro rodiče žáků a veřejnost. Zajistit poradenství a administrativní servis (právní, ekonomické a grantové poradenství, podpora v oblasti IT, účetnictví, administrativy, BOZP apod.). Zajistit správu, údržbu a bezpečné používání ICT na školách. Vytvářet systematické aktivity na podporu rozvoje školy jako centra celoživotního učení. Zajistit kvalitní školní poradenská pracoviště poskytující primární prevenci všech ZŠ. Přenos příkladů dobré praxe. Podporovat spolkové a kulturní činnosti místní komunity (spolky, sbory, soubory, kapely, divadelní soubory, sdružení výtvarníků, fotografů, uměleckých řemesel, zájmových kroužků).

29

30 PRIORITY KAP Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Podpora polytechnického vzdělávání, environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Rozšíření a zkvalitnění kariérového poradenství Kvalitní centra celoživotního učení Kvalitní vzdělávání pedagogických pracovníků Vzdělávání žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami společně s ostatními Kvalitní školní poradenská pracoviště Snížení podílu žáků a studentů vyřazených z hlavního vzdělávacího proudu Podpora zavádění prvků inkluze do školních vzdělávacích programů Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti cizích jazyků Zvýšení úrovně výuky cizích jazyků Rozvoj ICT kompetencí ve vzdělávání Zvýšení úrovně čtenářské a matematické gramotnosti

31 STRATEGICKÝ RÁMEC Prioritizace témat při posouzení souladu pro intervence z IROP a OP VVV je uvedena v příloze č.  1 - Investiční a další priority. STRATEGICKÝ RÁMEC MAP ORP UHERSKÝ BROD (.PDF)

32 DISKUSE

33 NÁVRH NA USNESENÍ Usnesení 01-02/ŘV/17: Řídící výbor MAP vzdělávání ORP Uherský Brod schvaluje dokument Strategický rámec MAP pro území ORP Uherský Brod do roku Výsledek hlasování: PRO: PROTI: ZDRŽELI SE: Usnesení 01-02/ŘV/17 bylo/nebylo přijato.

34 RŮZNÉ, ZÁVĚR


Stáhnout ppt "Místní akční plán vzdělávání ORP Uherský Brod"

Podobné prezentace


Reklamy Google