Z ÁKLADNÍ PRAVIDLA NĚMECKÉ VÝSLOVNOSTI PhDr. Taťána Tonová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu EU Peníze školám ZŠ Domažlice Číslo a název šablony.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Rozdělení hlásek DUM 14/1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2011/2012 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.07 Název pro školu:
Autor výukového materiálu: Bc. Markéta Miláčková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu:Listopad 2011 Číslo.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Německá výslovnost.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Český jazyk – 2.ročník „Slovo, slabika, hláska, písmeno“
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2012/2013 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ein paar kleine Beispiele, wie man sich die Zunge brechen kann Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Německé předložky se 4. pádem PhDr. Taťána Tonová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Německé sloveso „werden“ PhDr. Taťána Tonová. ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.NJ.19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: leden 2014 Ročník:
S CHULE PhDr.Taťána Tonová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_3.NJ.05 Číslo projektu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jičín, 17. listopadu 109 Název materiálu VY_32_INOVACE_VII_Nj3_5 AutorMgr.
Postup při čtení německého textu Důraz je kladen na správnou výslovnost.
D ER MENSCHLICHE K ÖRPER PhDr.Taťána Tonová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_3.NJ.7.
Č ASOVÁNÍ SLOVES V PŘÍTOMNÉM ČASE PhDr. Taťána Tonová.
Německý jazyk – Gramatické jevy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ilona Šolcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_NEMCINA_RECOVE_DOVEDNOSTI_17.
P RAG - DIE H AUPTSTADT T SCHECHIENS PhDr.Taťána Tonová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Český jazyk Přehled dělení hlásek- samohlásky a souhlásky 3. ročník ZŠ praktická Mgr. Lenka Šťovíčková 32_INOVACE-04-sada 2-17 Projekt ZŠ, MŠ a PrŠ Karlovy.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
T RPNÝ ROD V NĚMČINĚ PhDr. Taťána Tonová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.NJ.17.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_066.MAT.01 Největší společný dělitel, nejmenší společný.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
SPISOVNÁ VÝSLOVNOST ČEŠTINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Lucie Bušová. Dostupné z Metodického portálu
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Ing. Milana Zuhlová Anotace: Tento materiál slouží k výuce německého jazyka na základní škole. Seznamuje žáky se základním.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jičín, 17. listopadu 109 Název materiáluVY_32_INOVACE_III_Cj1_17 AutorDaniela.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Seznámení se s hláskami a jejich dělení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přídavné jméno v přísudku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_08_DELENI_HLASEK Název materiálu:
Ein paar kleine Beispiele, wie man sich die Zunge brechen kann
Rozklad na prvočinitele
Préteritum sloves PhDr. Taťána Tonová.
Ein paar kleine Beispiele, wie man sich die Zunge brechen kann
VY 32 INOVACE 361.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tvoření otázek v němčině
Složená slova v němčině
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Z ÁKLADNÍ PRAVIDLA NĚMECKÉ VÝSLOVNOSTI PhDr. Taťána Tonová

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.NJ.20 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: srpen 2013 Ročník: nižší ročníky čtyřletého a víceletého gymnázia (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oborNěmecký jazyk Tematický okruhJazykové prostředky a funkce Materiál slouží k seznámení se základními pravidly výslovnosti v němčině. Materiál se může použít na začátku výkladu i při jeho shrnutí. Pomůcky: interaktivní tabule, učebnice.

Rozdíly mezi českou a německou výslovností Na první pohled se sice německá výslovnost nejeví tak obtížná jako anglická nebo francouzská, ale nesmíme existující rozdíly podceňovat. Jedná se o tyto základní jevy : 1)důraznější přízvuk (není vždy na 1. slabice jako v češtině) 2)oslabená výslovnost nepřízvučného -e a -er 3)existence přehlásek ö, ä, ü 4)neexistence spodoby neznělých souhlásek ve znělé

Výslovnost samohlásek Čeština i němčina mají samohlásky krátké a dlouhé. Ve výslovnosti krátkých samohlásek a, e, i, o, u nejsou mezi našimi jazyky výrazné rozdíly. das Kind, die Stadt, der Mann Krátká nebo dlouhá samohláska ale může v němčině rozlišovat význam slov: das Bett (postel) X das Beet (záhon) die Mitte (střed) X die Miete (nájem) füllen (plnit) X fühlen (cítit)

Dlouhé samohlásky V němčině se nepoužívají čárky ani kroužky, přesto existuje způsob jak označit délku příslušné samohlásky – většinou se uvedená samohláska zdvojí aa – čteme jako dlouhé české á : Haare (vlasy) ee- čteme jako dlouhé české é : Tee (čaj) oo – čteme jako dlouhé české ó : Boot (člun)

Další možnosti označování délky samohlásek Dlouze se vyslovuje taky spojení samohlásek ie, tedy jako dlouhé í – např. ve slovech Wien (Vídeň), Bier (pivo) K označení délky následující samohlásky slouží také tzv. němé h, které se nevyslovuje, ale vyjadřuje délku následující hlásky: das Jahr [jár] = rok kühl [kýl] = chladný fehlen [féln] = chybět

Přehlásky v němčině V němčině se přehlasují samohlásky a – o – u, to znamená, že se nad nimi píší dvě čárky vedle sebe ä se čte jako dlouhé otevřené é : der Bär (medvěd) das Mädchen (děvče) ö se čte se zaokrouhlením a vyšpulením rtů jako e : schön (pěkně) der Löwe (lev) ü se čte se zaokrouhlením a vyšpulením rtů jako y : der Müller (mlynář) lügen (lhát)

Německé dvojhlásky Nejmenší problémy dělá českým uživatelům výslovnost au, protože jeho výslovnost se podobá výslovnosti tohoto spojení češtině např. der Baum (strom) nebo laufen (běhat) Dvojhlásky ei a ai se vyslovují jako ai : das Ei (vejce) mein(můj), dein(tvůj) der Mais (kukuřice) Dvojhlásky eu a äu se vyslovují přibližně jako oi : Europa (Evropa), Deutsch(němčina) träumen (snít), die Räume (prostory)

Výslovnost souhlásek Nejvýraznější rozdíly ve výslovnosti některých souhlásek : s se čte v němčině většinou jako z, takže der Salz (sůl) sauber (čistý) V němčině existuje tzv.ostré s = β, které se čte jako normální s, fleiβig [flaisich], flieβen [flísen] z se vyslovuje jako c, tudíž spazieren (procházet se) příjmení skladatele Mozarta čteme Mocart

Další německé souhlásky Jednoduché v se čte v německých slovech jako f : der Vater (otec) das Volk (národ) Ve slovech cizího původu (das Visum, der November) se v vyslovuje jako v. Dvojité w se čte jako normální v : der Wagen (vůz) das Wasser (voda)

Výslovnost skupin souhlásek sp, st se čte na začátku slova a kmenové slabiky jako šp, št : Sport, Staat, versprechen (slíbit), verstehen (rozumět) sch se vyslovuje jako š : Englisch (angličtina), schauen (dívat se) tsch se čte jako č : Tschechisch, Tolpatsch (nemotora, ťulpas) tz se vyslovuje jako c : jetzt (nyní), Hitze (vedro)

Další souhlásky ve skupinách ck se čte jako k – Decke (deka, přikrývka), Zucker (cukr) chs se vyslovuje jako ks - sechs (šest), wachsen (růst) di se čte jako dy - studieren ti se čte jako ty – Assistentin ni se čte jako ny – Nichte (neteř)

Zungenbrecher 1.Fischers Fritz fischt frische Fische, frische Fische fischt Fischers Fritz 2. Zwischen zwei Zwetschgenzweigen sitzen zwei zwitschernde Schwalben. 3.Fromme Frösche fressen frische Frühlingszwiebeln, aber freche Frösche fressen frische Früchte. 4. Zehn zahme Ziegen ziehen zehn Zentner Zucker zum Zürcher Zoo. 5.Sechzig tschechische Chemiker checken rechnerisch technische Schemata. 6.Der fiese friesische Fliesenleger fliest mit fiesem, friesischen Fliesenkleber. 7. Wenn Hessen in Essen Essen essen, essen Hessen Essen in Essen. 8. Wenn hinter Fliegen Fliegen fliegen, fliegen Fliegen Fliegen nach. 9.Wenn hinter Griechen Griechen kriechen, kriechen Griechen Griechen nach.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. 1.ZAPLETAL, Štěpán; JUNGWIRTH, Karel. Praktická mluvnice němčiny. Praha: SPN, 1980, ISBN Jazykolamy (Zungenbrecher) převzaty z Veškeré použité obrázky pocházejí z otevřené galerie Microsoft Office (Powerpoint 2010)