Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

T RPNÝ ROD V NĚMČINĚ PhDr. Taťána Tonová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.NJ.17.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "T RPNÝ ROD V NĚMČINĚ PhDr. Taťána Tonová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.NJ.17."— Transkript prezentace:

1 T RPNÝ ROD V NĚMČINĚ PhDr. Taťána Tonová

2 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.NJ.17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: leden 2013 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oborNěmecký jazyk Tematický okruhJazykové prostředky a funkce Materiál slouží k základnímu vysvětlení tvoření a použití trpného rodu v němčině. Materiál se využije při shrnutí látky. Pomůcky: interaktivní tabule, učebnice.

3 Tvoření trpného rodu v němčině Trpný rod (pasívum) se používá v němčině častěji než v češtině. Základní pravidlo tvoření trpného rodu : sloveso werden + příčestí minulé významového slovesa Das Haus wird schon lange gebaut.

4 Trpný rod v přítomném čase Věty v činném rodě převedeme do trpného rodu následujícím způsobem : Der Lehrer prüft den Schüler. Man baut hier eine neue Sporthalle. předmět ve větě aktivní se stane podmětem ve větě pasívní Der Schüler wird von dem Lehrer geprüft. Eine neue Sporthalle wird hier gebaut.

5 Trpný rod v minulém čase Trpný rod préterita : wurde + příčestí minulé Diese Stadt wurde im 13. Jahrhundert gegründet. Wann wurde das Stück komponiert ? Trpný rod perfekta : ist + příčestí minulé + worden Bier ist oft auch zu Hause getrunken worden. Warum sind die Wörterbücher nicht benutzt worden?

6 Vyjádření původce děje Ve větách v činném rodě se shoduje podmět s původcem děje : Der Arzt erklärt die Diagnose. Bomben zerstörten die Stadt. Ve větách v trpném rodě se původce děje vyjadřuje pomocí předložek von (+ 3. pád) nebo durch (+ 4.pád) Die Diagnose wird von dem Arzt erklärt. Die Stadt wurde durch Bomben zerstört.

7 Překlad do češtiny Německé věty v trpném rodě není nutno překládat do češtiny pasívem, častěji se používají při překladu tvary zvratného slovesa. Je možné přeložit věty aktívem, aby věta zněla česky. Wann wird das Geschäft wieder geöffnet? – Kdy znovu otevřou ten obchod? Warum wurde diese Schule geschlossen ? – Proč se zavřela tato škola ?

8 Schlussaufgaben Přeložte následující věty z němčiny do češtiny : Der bekannte Schauspieler wird schon das dritte Mal für diesen Preis nominiert. Wann wurde diese Universität gegründet? Im Sommer ist alles schnell erledigt worden.

9 Schlussaufgaben Přeložte z češtiny do němčiny následující věty : (za použití pasíva) Proč se tady nejí maso ? ………………………………………. ………………………………………………………………………………… Všichni byli včera zkoušeni. …………………………………… …………………………………………………………………………………. Nikoho v boji nezastřelili.……………………………………….. ………………………………………………………………………………….

10 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Použitý obrázek pochází z otevřené galerie Microsoft Office (Powerpoint 2010)


Stáhnout ppt "T RPNÝ ROD V NĚMČINĚ PhDr. Taťána Tonová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.NJ.17."

Podobné prezentace


Reklamy Google