V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Úspory energie a regenerace
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Dotační program na výměnu kotlů v Jihomoravském kraji v rámci Operačního programu Životní prostředí.
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
1 KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI Seminář pro žadatele.
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
INFOTHERMA 2016 – Ostrava „KOTLÍKOVÉ DOTACE 2015“ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SFŽP ČR) – 16. výzva I. ETAPA 2016 – 2018 DOTACE – RODINNÉ.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji v rámci OPŽP Hranice Ing. Martin Černocký Oddělení grantových schémat Odbor strategického rozvoje.
Dotační program na výměnu zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva KOTLÍKOVÁ DOTACE Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje.
Realizace „kotlíkových dotací“ z OPŽP Praha, 25. května 2015.
Kotlíkové dotace „VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA NA PEVNÁ PALIVA V RODINNÝCH DOMECH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2015–2018" Předmětem dotace bude podpora výměny zdrojů.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
16.Výzva IROP – Energetické úspory v bytových domech Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
**************************************
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
Seminář pro starosty obcí Libereckého kraje
Výměna zastaralých zdrojů vytápění dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
odbor politiky bydlení
Operační program životní prostředí
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Dotační program Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji III.
Kotlíkové dotace v MSK 3. výzva
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji 3. výzva
3. výzva „kotlíkových dotací“
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)

 Programové období ESIF 2014 – 2020 (Evropský fond soudržnosti)  Operační program Životní prostředí Řídicí orgán: MŽP, prostřednictvím SFŽP  Královéhradecký kraj - příjemce projektu „Snížení emisí z lokálního vytápění domácností“ 200 mil. Kč (2016 – 2017) výměna min neekologických kotlů

Na co lze získat dotaci? Výměna zastaralého zdroje vytápění na pevná paliva s ručním přikládáním za: „ekologický“ kotel na pevná paliva plynový kondenzační kotel tepelné čerpadlo Nový zdroj vytápění:  musí splňovat tzv. ekodesign (nař. EK 813/2013, resp. 2015/1189)  musí být uveden na Seznamu registrovaných výrobků MŽP, nebo do něj být dodatečně zapsán na základě údajů výrobce (certifikace). Viz: nebo

Kdo může požádat o dotaci?  fyzická osoba, která vlastní RD na území KHK  hlavním zdrojem vytápění RD je stávající kotel na pevná paliva s ručním přikládáním Rodinný dům = stavba pro bydlení (> 50 % podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení a je k tomu účelu určena), příp. bytový dům, v němž jsou nejvýše tři samostatné byty a obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt Ověřit soulad skutečnosti s údaji v Katastru nemovitostí!

 RD splňuje parametry třídy „C“ energetické náročnosti budovy (úsporná) nebo  u RD, kde dojde k výměně zdroje vytápění, bylo či bude současně žádáno o dotaci z programu Nová zelená úsporám (snížení energ. náročnosti budovy) nebo  bude provedeno alespoň jedno z tzv. „mikro“ energetických opatření Jaké jsou další podmínky?

Co jsou „mikro“ energetická opatření? zateplení střechy nebo půdních prostor zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy dílčí zateplení dalších konstrukcí (např. severní fasáda apod.) oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády (eliminace tepelných mostů) oddělení vytápěného prostoru RD od venkovního (např. zádveří)

Co jsou „mikro“ energetická opatření? dílčí výměna oken výměna vstupních a balkonových dveří instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla Náklady na „mikro“ energetická opatření ≤ Kč Energetický specialista: potvrzení vhodnosti „mikro“ energ. opatření Seznam energetickým specialistů:

Jaká je výše dotace? max. výše tzv. způsobilých výdajů = Kč (z toho dotace = max Kč) Dotace bude činit z celkových výdajů na výměnu kotle (≤ Kč) 70 % při pořízení kotle spalujícího pouze uhlí 75 % v případě kombinovaného kotle (uhlí+biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle 80 % v případě tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu

5% bonus pokud se RD nachází v Katastrálním území obcí spadajících do tzv. prioritního území (viz Střednědobou strategii ochrany ovzduší): Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Nové Město (HK), Jaroměř, Jičín, Valdice, Železnice, Podhradí (JC), Česká Skalice, Náchod, Nová Paka, Nové Město nad Metují, Nový Bydžov Jaká je výše dotace?

Co je možné z dotace ještě uhradit? stavební práce, dodávky a služby bezprostředně související s pořízením nového zdroje vytápění a realizací „mikro“ energetického opatření stavební práce, dodávky a služby související s realizací nové otopné soustavy nebo úpravou stávající otopné soustavy dodávka a instalace akumulační nádoby (vždy v návaznosti na realizaci nového zdroje vytápění) zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a splnění technických parametrů služby energetického specialisty související s potvrzením vhodnosti „mikro“ energetických opatření

Co je možné z dotace ještě uhradit? pořízení Průkazu energetické náročnosti budovy (jen pokud prokazuje klasifikační třídu „C“ energetické náročnosti budovy) dovedení plynu z paty pozemku (HUP) do kotelny vč. úprav kotelny vyvložkování komínu náklady spojené s odvozem starého zdroje vytápění projektová dokumentace (není podmínkou poskytnutí podpory, vhodná u komplexnějších projektů)

Jak, kdy a kde mohu o dotaci požádat?  Zveřejnění podmínek dotačního programu: (předpoklad)  Zahájení příjmu žádostí: (předpoklad)  Elektronický systém DOTIS – dotační portál Královéhradeckého kraje registrace elektronicky podepsaná žádost včetně příloh následně poštou (Kotlíkové dotace)

Přílohy žádosti:  Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) třídy „C“ (pokud je k dispozici),  Kopie Rozhodnutí o poskytnutí dotace nebo Žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám (pokud je k dispozici)  Potvrzení energetického specialisty o vhodnosti vybraného „mikro“energetického opatření (pokud je k dispozici) Z uvedených dokumentů bude předložen pouze 1 !!!  Fotodokumentace stávajícího kotle připojeného na komín a otopnou soustavu (viditelné připojení a „čitelná“ identifikace kotelny),  Souhlas druhého z manželů v případě vlastnictví domu v rámci společného jmění manželů, případně souhlas spoluvlastníků rodinného domu, či souhlas vlastníka pozemku, pokud je odlišný od vlastníka domu.

Kdy dostanu peníze? Královéhradecký kraj bude poskytovat dotaci i zpětně, pokud náklady vznikly po a jsou splněny všechny podmínky výzvy vyhlášené z ledna Dotace bude hrazena:  zpětně na základě faktur uhrazených příslušnému dodavateli ( ex post )  zálohově - na základě zálohových faktur (modifikovaná ex ante)

Jak prokážu způsobilost výdaje?  Při zpětné úhradě příjemci (ex post) : faktura za dodávku či službu doklad prokazující uhrazení faktury dodavateli např. výpis z BÚ, popř. příjmový doklad  Při přímé úhradě dodavateli (modifikovaná ex ante) : faktura za dodávku či službu smlouva o dílo uzavřená s příslušným dodavatelem pokladní doklady doklad prokazující uhrazení části faktury příjemcem

Jaké mě čekají kontroly ze strany kraje?  Administrativní kontrola kontrola projektové žádosti – kontrola splnění formálních náležitostí a splnění podmínek přijatelnosti, kontrola předložených účetních dokladů  Kontrola na místě (bude provedena u minimálně 5% projektů) - veřejnosprávní kontroly, metodické návštěvy.  Předběžné, průběžné, následné (+ udržitelnost) Porušení závazných pravidel uvedených ve Smlouvě o dotaci = Porušení rozpočtové kázně ve smyslu § 22 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů = možná sankce až do výše celé dotace!!!

 Královéhradecký kraj odkaz „Kotlíkové dotace“  Operační program Životní prostředí (Prioritní osy 2 – Kvalita ovzduší, 16. výzva)  Státní fond životního prostředí  Seznam energetických specialistů  Seznam registrovaných výrobků vyrobku?verze=1 Kde najdu další informace?

Kontakty:  Bc. Pavla Bernacká, DiS., tel.: , mobil: ,  Dagmar Jáklová, tel.: , mobil: ,  Ing. Luboš Pechánek, tel.: , mobil: ,  Ing. Lenka Rychterová, tel.: , mobil: ,  Jana Trojanová, tel.: , mobil: ,  Alena Zachariášová, tel.: , mobil: ,