Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad používání ručních mechanizovaných nástrojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VRTÁNÍ.
Advertisements

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
OPAKOVÁNÍ TÉMATICKÉHO CELKU
Označení materiálu: Vy_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T_02
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OPPA: Operační program Praha - Adaptabilita ZÁKLADNÍ STROJE A JEJICH POUŽITÍ VE STROJÍRENSKÉ.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Kotoučové pily Jsou to stroje používané na čelné řezání, tj. k řezání zpravidla ve směru kolmém na dřevní vlákna. Jsou určeny k přeřezávání desek, fošen,
Druhy a názvy ručního nářadí
Druhy a názvy ručního nářadí
Sdružený dřevoobráběcí stroj
UPÍNÁNÍ NÁSTROJŮ, ÚDRŽBA A SKLADOVÁNÍ NÁSTROJŮ .
Frézování - rovinné Používá se k srovnávání prken, fošen nebo hranolů, k frézování (hoblování) ploch do úhlů, spárování a k srážení hran. Rozlišujeme:
TLOUŠŤKOVAČKA.
Ruční elektrický hoblík
Řezání na hrubou délku Krácení řeziva na požadovanou délku + nadmíra. Odstranění vadných míst (suky, trhliny). Přeřezávací kotoučové pily. Posuv na zub.
Vrtání Třískové obrábění, rotačním pohybem nástroje se zhotovují kruhové nebo podélné otvory s oblými konci. Podélné otvory se nejprve zhotoví ve směru.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Digitální učební materiál
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _04
RUČNÍ BRUSKY A LEŠTIČKY
Řezání na kotoučových pilách
Řezání dřeva Patří mezi třískové obrábění. Jako rotační nástroj je zde pilový kotouč nebo oběžný nástroj – nekonečný pilový pás. Materiál je řezán v kruhovém.
PÁSOVÉ BRUSKY.
Broušení Slouží k vyhlazování povrchů materiálů. Obrábění probíhá pomocí zrn. Nástrojem je brusný papír nebo plátno. Skládají se z podkladového materiálu,
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Stolní kotoučová pila Název školy
Bezpečnostní předpisy RRuční stroje musí být nastaveny tak,aby bylo možné rychlé vypnutí bez nutnosti puštění držadla. ZZ ruky se smějí odložit pouze.
RUČNÍ FRÉZKY.
Horní svislá frézka Název školy
Sloupová vrtačka Název školy
zkracovací pila Název školy
srovnávací frézka Název školy
Řetězová dlabačka Název školy
tloušťkovací frézka Název školy
Řezání na pásových pilách
Pásová pila Název školy
Výroba hranolků Z fošen nebo desek podélně příčným nebo příčně podélným způsobem. Třídění hranolků Podle kvality na hranolky vhodné pro ohýbání a hranolky.
Zkracování na hrubou délku
Vícekotoučová rozřezávací pila
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
BRUSKY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 3.4 Lištové rozvody Obor:Elektrikář.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_644_ŘEZÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ruční elektrické pily Vypracoval: Lukáš Karlík.
FRÉZOVÁNÍ Co je to frézování a jak se rozděluje? mechanická třísková operace otáčejícím se nástrojem plošné tvarové sousledné nesousledné.
BOZP Pravidla pro práci s ručními elektrickými dřevoobráběcími stroji.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
KVÍZ FRÉZKY. KVÍZ FRÉZKY KVÍZ FRÉZKA NÁSTROJE PARAMETRY BEZPEČNOST PRÁCE 1.
Pracovní list FRÉZKA KOMBINOVANÁ. Pracovní list FRÉZKA KOMBINOVANÁ.
Frézování pomoci dělícího přístroje
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Technické prostředky v požární ochraně
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
KVÍZ. KVÍZ Co je to broušení? mechanická beztřísková operace mechanická operace mechanická třísková operace další.
FRÉZKA RUČNÍ SVISLÁ HORNÍ
Ruční mechanizované nástroje
Broušení dřeva Ústav základního zpracování dřeva
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Strojní obrábění dřeva a dřevních materiálů
Dřevoobráběcí stroje pily frézky vrtačky dlabačky brusky.
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad používání ručních mechanizovaných nástrojů ve stavebnictví, bezpečnostní pokyny.

Přenosné ruční elektrické nářadí se používá tam, kde nelze použít stabilní pevné stroje a kde nahradí práci ručních nástrojů Ruční elektrická kotoučová pila k podélnému, příčnému, šikmému řezání dřeva Jednotlivé části – pracovní stůl, elektromotor, pilový kotouč, kryt, vodítka, dvě rukojeti Lze nastavit hloubka řezu, lze nastavit šikmý řez do 45° Ruční elektrická kotoučová pila k podélnému, příčnému, šikmému řezání dřeva Jednotlivé části – pracovní stůl, elektromotor, pilový kotouč, kryt, vodítka, dvě rukojeti Lze nastavit hloubka řezu, lze nastavit šikmý řez do 45°

Řetězová pila  Řeže dřevo pilovým řetězem vedeným vodící lištou  Pohon je elektrický nebo benzínový  Pilový řetěz je více řezný nástroj, složený z článků spojených do uzavřeného pásu  Vodící lišta je plochý nosník s vodícím žlábkem po obvodě, který vede obíhající řetěz Řetězová pila  Řeže dřevo pilovým řetězem vedeným vodící lištou  Pohon je elektrický nebo benzínový  Pilový řetěz je více řezný nástroj, složený z článků spojených do uzavřeného pásu  Vodící lišta je plochý nosník s vodícím žlábkem po obvodě, který vede obíhající řetěz

Elektrická pila

Přímočará pila

Pila mečoun

Ruční elektrická srovnávací frézka Srovnává povrchy trámů, fošen, prken Jednotlivé části – přední a zadní stůl, elektromotor, nožová hřídel, převod, bočnice, rukojeť Lze nastavovat tloušťka třísky Ruční elektrická srovnávací frézka Srovnává povrchy trámů, fošen, prken Jednotlivé části – přední a zadní stůl, elektromotor, nožová hřídel, převod, bočnice, rukojeť Lze nastavovat tloušťka třísky

Horní frézka

Ruční elektrická vrtačka  K vrtání otvorů kruhového průřezu do dřeva i zdiva  Vrtací nástroje je vrták  Spouštěcí rukojeť, přidržovací rukojeť, doraz hloubky vrtání, Ruční elektrická vrtačka  K vrtání otvorů kruhového průřezu do dřeva i zdiva  Vrtací nástroje je vrták  Spouštěcí rukojeť, přidržovací rukojeť, doraz hloubky vrtání,

Vrtací kladivo

Úhlová bruska  K broušení dřeva, zdiva, oceli, i jejich řezání  Nástrojem je brusný kotouč  Materiál kotouče se používá podle druhu materiálu – beton, kámen –diamantový kotouč Úhlová bruska  K broušení dřeva, zdiva, oceli, i jejich řezání  Nástrojem je brusný kotouč  Materiál kotouče se používá podle druhu materiálu – beton, kámen –diamantový kotouč

Vibrační bruska

Excentrická bruska

Pásová bruska

Všeobecné bezpečnostní pokyny 1.Nářadí nesmí obsluhovat osoby mladší 16 let 2.Nesmí se používat v mokrých prostorách, venku za deště, mlhy, při sněžení a v prostorách s nebezpečím výbuchu 3.Před každým použitím je nezbytná kontrola pohyblivého přívodu a vidlice 4.Vidlice se smí zasunout do zásuvky pouze tehdy, pokud je nářadí vypnuto 5.Nářadí se nesmí přenášet za kabel 6.Čistění, výměna a nastavení řezných nástrojů se provádí až po vypnutí vidlice ze zásuvky 7.Při práci se musí používat osobní ochranné pracovní prostředky proti hluku, prachu, úletu drobných částic a vibracím

Kotoučová, řetězová, přímočará, mečoun Použité zdroje: archiv autora Úhlová, vibrační, excentrická, pásová diamantový Nářadí nesmí obsluhovat osoby mladší 16 let. Nesmí se používat v mokrých prostorách, v dešti, mlze, při sněžení a v prostorách s nebezpečím výbuchu. Před každým použitím je nutná kontrola přívodu a vidlice. Vidlice se smí zasunout do zásuvky jen, pokud je nářadí vypnuto. Nářadí se nesmí přenášet za kabel. Čistění, výměna a nastavení řezných nástrojů se provádí až po vypnutí vidlice ze zásuvky. Používat OOPP.