Validita jako integrace výzkumného poznání PSY401 Metodologie psychologie Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc. Jan Širůček, PhD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Metody zkoumání ekonomických jevů
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologický výzkum.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky
1. přednáška specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Databázové modelování
Skupinové interview (Focus group)
Kvantitativní, kvalitativní a smíšený výzkum
Metaetika Shrnutí.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
PSY717 – statistická analýza dat
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Metodologie psychologie PSY401
Metodologie ISK Kvalitativní výzkumy
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Profesní etické kodexy
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Mixed methods design (MMD)
Principy testování a měření
Věda & struktura vědecké práce
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Výzkumná otázka – heuristický výzkum
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Validita jako integrace výzkumného poznání PSY401 Metodologie psychologie Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc. Jan Širůček, PhD.

Obsah přednášky 1.Teoretická východiska-obecně o validitě 2.Funkce validity v kvalitativním výzkumu 3.Kriteria validity v kvalitativním výzkumu 4.Druhy validity v kvalitativním výzkumu 5.Poznámky k tvorbě výzkumného souboru

Co všechno je VALIDITA? VALIDITA svým obsahem téměř zastupuje termín KVALITA  NENÍ to PRAVDIVOST ZJIŠTĚNÍ  JE to PLATNOST ZJIŠTĚNÍ vzhledem k tomu, jak je vymezen předmět a metoda oboru (paradigma), splnění pravidel hry (průběžně konstruovaných), ZAČLENITELNOST do znalostní báze

VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ VALIDITA VNITŘNÍ VALIDITA  Odpovídají závěry získaným datům a způsobu, jakým byla získána? VNĚJŠÍ VALIDITA  Pro jakou skupinu jevů (lidí) závěry platí?  Do jaké zkušenostní/znalostní báze zapadají? (Kdo jim bude věřit?)

VNITŘNÍ VALIDITA Kvalita měření, tvoření dat  KVAN: obsahová, zjevná (face), konstruktová (konvergentní, diskriminační), kriteriální (prediktivní, souběžná), … reliabilita  KVAL: autenticita, … dependabilita Kvalita analýzy dat  KVAN: žádný termín  KVAL: autenticita, konfirmabilita (potvrditelnost), Logická integrita – kvalita argumentace  KVAN: vnitřní v užším smyslu, kvalita vypořádání se vnějšími proměnnými … design  KVAL: kredibilita, trustworthiness …. sampling

VNĚJŠÍ VALIDITA ZOBECNITELNOST Platnost závěrů pro populaci, z níž jsme vybírali vzorek v podmínkách  Externí validita, generalizability  Vzorek jevů (lidí)  Dáno statisticky a argumentačně (teoreticky) Platnost pro další skupiny a podmínky  Ekologická validita, transferability, aplikovatelnost  Dána argumentačně VŽDY NEJISTÁ!

APLIKOVATELNOST, LEGITIMITA „ Aplikovatelnost“ na příjemce. Kvalita psaní. Podstata, legitimita autority.  AKČNÍ V. - důraz na ohlas, dopad publikace.  SITUOVANÁ V. – opak neosobnosti - přítomnost osobnosti, emocí, reflexe  RHIZOMATICKÁ V. – přítomnost různých perspektiv  IRONICKÁ V. – nabádání čtenářů k reinterpretaci  … Publikací výzkumný projekt začíná….

Kval.výzkum: Teoretická východiska validity  Osobní vědění, vědecké komunity, reálná výzkumná činnost  Obrat k jazyku, zájem o jazyk, kulturu a historii  Kritika epistemologických základů poznání, tj. především korespondenční teorie pravdy  Nahrazení konceptu validity za věrohodnost, transferabilitu, důvěryhodnost, autenticitu, spolehlivost, potvrditelnost  Validita souvisí: s daty, popisy, vysvětleními, interpretacemi, závěry  Data sama o sobě nemohou být validní či invalidní

Obecné charakteristiky validity v kvalitativním výzkumu 1.Neutralita 2.Zobecnitelnost a.aplikovatelnost b.transferabilita (limity dané kontextem) c.Replikabilita (konsistence) 3.Věrohodnost (pravdivostní hodnota) – pravděpodobnost a důvěryhodnost

Druhy validity I Deskriptivní validita:  Primární deskriptivní validita: co výzkumník viděl, slyšel (cítil, dotýkal se)  Sekundární deskriptivní v.: záznam toho, co je pozorovatelné, ale vyvozeno z jiných dat (záznamů,výzkumník nebyl přítomen)  Data mohou být vytvořena jako určitý druh deskripce na velmi nízké úrovni abstrakce

Druhy validity I Interpretační validita  Význam objektů, událostí a chování pro lidi, kteří jsou aktéry – perspektiva participanta – zakotvena v konceptech světa, jazyce účastníků.  Vždy je konstruována výzkumníkem na základě vyprávění participanta a jiné evidence (experience-near validity)

Druhy validity I Teoretická validita  Jde za konkrétní deskripci a interpretaci  Teoretické porozumění je funkcí výkladu, popisu a interpretace  Teorie určitého jevu: koncepty a vztahy mezi nimi, tj. validita výstavby modelu a v.způsobu propojení dílčích bloků modelu – tj. teorie

Posilování validity v kvalitativním výzkumu (a) 1.Prolongované setrvání na místě výzkumu 2.Stálost (konsistence) pozorovaného 3.Triangulace 4.Hodnocení od kolegů 5.Analýza negativního případu 6.Referenční dokumentace 7.Kontrola členy zkoumané skupiny

Posilování validity v kvalitativním výzkumu (b) 8. Zahuštěná deskripce 9. Překrývání metod 10. Stupňovitá replikace 11. Nezávislý audit 12. Deníkové záznamy reflexí 13. Vytváření teoretického vzorku 14. Strukturální vztahy

Druhy validity II a.ironická validita b.paralogická validita c.rhizomatická validita d.včleněná validita e.investigativní validita f.komunikativní (dialogická) validita g.akční validita

Výběr vzorku v praxi 1.Strategie výběru vzorku logicky vyplývá z konceptuálního rámce a z výzkumné otázky. 2.Vzorek by měl zahrnovat širokou paletu instancí zkoumaného jevu a zároveň zajišťovat konstantnost intervenujících jevů. 3.Výběr vzorku musí být etický. 4.Strategie výběru vzorku musí být proveditelná a co nejefektivnější. 5.Strategie by měla počítat s časem a pokud možno ho i využívat – např. teoretický sampling.