Seminář pro příjemce OP LZZ z řad státní správy Finanční část Praha, 3. a 4. prosince 2014 Ing. Martina Tomová Bc. Jana Komrsková, DiS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Advertisements

MZDA.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Způsobilé výdaje projektů
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Seminář na téma Závěrečná monitorovací zpráva Oblast podpory 3.2 Informace k finanční části Krajský úřad Jihočeského kraje Martin Plucha.
DOKUMENTY OD UJEP PřF ÚSTÍ NAD LABEM (dále jen PŘÍJEMCE PODPORY) Pro koordinátory partnerů/škol jsme připravili: Náplně práce Návrh smlouvy DPČ Pracovní.
PŘÍLOHY MONITOTROVACÍ ZPRÁVY Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
III. Finanční řízení Ing. Michal Čech. Obsah Způsobilé výdaje Rozpočet projektu Osobní výdaje Vykazování výdajů Hodnotící kritéria Finanční milníky 2.
RKC Regionální konzultační centra Vykazování nákladů Romana Žáková.
Workshop k vyplňování monitorovacích zpráv Praha.
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
Seminář pro příjemce v grantové výzvě č. 89 OP LZZ Praha – Hotel Holiday Inn Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Finanční řízení 6. října Obsah  Financování ex-ante  Způsobilé výdaje  Přímé náklady dle kapitol  Nepřímé náklady  Účetnictví a dokladování.
Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK Způsobilé a nezpůsobilé výdaje Jihomoravský kraj Oddělení evropských dotací Březen 2009.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Mgr. Zita Nidlová Finanční část monitorovací zprávy.
Seminář pro příjemce v grantové výzvě č. 89 OP LZZ Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Finanční část Ing. Jan Zavadil Ing. Věra Galuszková Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz 1.
Jana Kopečková Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Seminář pro příjemce v grantových výzvách 53 a 57 OP LZZ Ing. Jan Zeman / Mgr. Eva Matulová 1 Podporujeme Vaši budoucnost.
Seminář k revizi příruček tzv. Desatera OP LZZ Seminář pro příjemce OP LZZ Hotel Holiday Inn Prague Congress Centre, Praha listopadu 2012, 10:00.
Ing. Petra Kalinová Finanční část monitorovací zprávy.
Alena Zítková INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář pro žadatele k výzvě OP LZZ č. C4 – Zvýšení kvality řízení a optimalizace chodu úřadů v.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Finanční část Ing. Jan Zavadil Ing. Petra Petergáčová Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz 1.
Finanční část Ing. Miloš Ciniburk Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz 1.
Seminář pro příjemce OP LZZ – ukončení projektu Hotel Holiday Inn, Praha října 2012, 10: :00 Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 89 – Finanční část Mgr. Lucie Kučerová, Bc. Karel Ritschel oddělení hodnocení.
Porušení pravidel OP LZZ Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn Podporujeme Vaši budoucnost.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro příjemce výzvy 40 OP LZZ 2. října 2012, Praha – Hotel Holiday Inn Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Projektové manažerky.
Odbor regionálního rozvoje oddělení grantů Jana Patočková 20. června 2012 Tento seminář je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Seminář pro příjemce OP LZZ z řad státní správy - pokročilí Seminář pro příjemce OP LZZ Hotel Holiday Inn Prague Congress Centre, Praha 4 5. listopadu.
Seminář pro příjemce v grantových výzvách č. 53,57,69 OP LZZ PM: Ivana Skřivanová, Vojtěch Jágl, FM: Věra Galuszková, Jana Cvikýřová Brno,
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Workshop pro příjemce – 3. výzva Tato prezentace je spolufinancována.
Seminář pro příjemce podpory v rámci vybraných výzev OP LZZ Seminář pro příjemce OP LZZ MV ČR, Praha - Letná, Nad Štolou 3, Praha prosince 2010,
Základní síť sociálních služeb ve Středočeském kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ Oblast podpory: Podpora sociální integrace.
PŘÍLOHY MONITOROVACÍ ZPRÁVY 6. října OBSAH  Jednotlivé přílohy monitorovací zprávy  Elektronická žádost o platbu.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Jana Kopečková Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pracovní skupina TP OP VK
Seminář pro příjemce v grantové výzvě č. 89 OP LZZ
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Seminář pro příjemce OP LZZ z řad státní správy Finanční část Praha, 3. a 4. prosince 2014 Ing. Martina Tomová Bc. Jana Komrsková, DiS. Podporujeme Vaši budoucnost

Žádost o platbu Žádost typu ex post Vyplňujete pouze řádky: Celkové zdroje = Celkové výdaje = Způsobilé výdaje z dotace (vše ve 100 %) Negenerují se příjmy tzn. Jiné peněžní příjmy platby připadající na způsobilé výdaje = 0 Pozn.: před finalizací ŽoP je možnost kontroly správnosti vyplnění = uložení do tzv. pracovní verze, nebo tisk Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Účetní doklady Náležitosti dle Zákona o účetnictví Dodržovat povinné minimum Publicity (číslo projekt a „jedná se o výdaj financovaný z OP LZZ“) Specifikovat jednotkové ceny a množství Datum uskutečnění zdanitelného plnění – vše kromě auditu do konce realizace projektu Úhrady – před finančním ukončením projektu (součástí ZMZ) Dokládání faktur nad ,- Kč, doklady do Kč mohou být při administraci MZ vyžádány Objednávky a smlouvy u fa nad ,- Kč bez DPH Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Limity čerpání Zařízení a vybavení 20 % Místní kancelář 7 % Přímá podpora 20 % Jedná se o % z Celkových způsobilých výdajů Nehmotný neinvestiční majetek nad Kč = Investice Hmotný majetek na Kč musí být převeden do kapitoly Křížové financování Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Odměny Nárok na ně musí být zakotven v DPČ, DPP nebo vnitřní směrnici organizace Vyplácí se za splnění mimořádného úkolu nad rámec pracovní náplně, tento je nutné přesně specifikovat a předložit PM Výpočet – MAX do sumy 20 % superhrubé reálně vyplacené mzdy za 1 rok (příp. kratší dobu) Zohledňuje se výše úvazku a délka zapojení do projektu Vykazují se zpravidla přes položku 1.4. (pokud se nevejdou do jednotkového nákladů) Podléhají zákonným odvodům Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Odměny na tzv. nulových pozicích z položky Metodický výklad k poskytování odměn Podmínky způsobilosti: Odůvodnění poskytnutí odměn Výpočet dle obecných podmínek k poskytnutí – tabulka pro posouzení způsobilosti navržených odměn (součást prezentace) Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Osobní náklady Dohody o provedení práce (DPP) Od max. 300 hodin za 1 rok a Povinné odvody nad 10 tisíc hrubého z položky 1.4 Odměny je možné nárokovat, jsou-li zakotveny v Dohodě samotné Pozor na dodržování hodinových sazeb dle Rozpočtu (časté chyby v zaokrouhlování) Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Osobní náklady Dohody o pracovní činnosti (DPČ) Od se neprovádí povinné odvody do Kč hrubého, jedná-li se o výjimky, kde se odvody uskutečnily, je nutné zaslat odůvodnění Odměny je možné nárokovat, jsou-li zakotveny v Dohodě samotné Při převodech DPČ na DPP je třeba sazbu očistit o výši odvodů tj. dělit hodnotou 1,34 Hodnoty v Rozpočtu jsou v superhrubé výši Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Osobní náklady Pracovní smlouvy (DPČ dány úvazkem) Při výpočtu nárokovaných výdajů zohlednit skutečně odpracovaný počet hodin (úvazek) k počtu hodin (úvazku) nastaveném v Rozpočtu Vypočítané způsobilé výdaje je nutné vždy porovnat s Rozpočtem, pokud jej přesahují, je nutné je „očistit“ ve sloupci „Jiné v Kč (neodvádí se z nich odvody)“ Mzda nesmí překročit hodnoty v tabulce mezd (platů) obvyklých Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Osobní náklady Klouzavé úvazky Používají se u pracovních pozic, jejichž činnost mezi jednotlivými měsíci během realizace značně kolísá Musí být definováno ve smlouvě, či jejím dodatku Je nutné důsledně sledovat čerpání dovolené a počty odpracovaných hodin tak, aby v rámci celé realizace nedošlo k jejich překročení K ZMZ se předkládá přehled o celkové vyčerpané dovolené a počtu odpracovaných hodin Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Cestovní náhrady Cestovné – do výše jízdenky 2. třídy v rozpočtu bez počtu jednotek, pouze jedna částka Stravné člen RT – řídí se Zákoníkem práce, dle vyhlášky MPSV, vnitřní předpisy příjemce člen cílové skupiny – do výše 300 Kč/celý den Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Režijní náklady Zachování principu 3E Při nárokování části nákladů hrazené organizací je nutno dodržovat metodiku výpočtu stanovenou na začátku projektu V rozpočtu nejlépe zaznamenat jednou částkou = požádat o podstatnou změnu Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Soupiska účetních dokladů – příloha č. 2 Sloupec „Částka uvedená na dokladu v Kč“ – 100 % částek, které jsou uvedeny na příslušném dokladu Sloupec „Částka připadající na způsobilé výdaje“ - částka, kterou si chcete uznat z faktury jako způsobilé výdaje (100 % zp. výdajů) Sloupec „Částka zahrnutá k proplacení“ - veřejné zdroje (částka stejná, jako sloupec Částka připadající na způsobilé výdaje – nejsou žádné soukromé zdroje) Vyplňování dle jednotlivých rozpočtových položek Mzdy vykazujte po měsících dle rozpisu mzdových nákladů ( např. 01. Osobní náklady – leden – Kč ) Podporujeme Vaši budoucnost

Výpis z bankovního účtu – příloha č. 8 Nutné označit pouze relevantní platby (nemusí být celý výpis za daný měsíc) Všechny částky k proplaceným fakturám musí být na výpisu označeny! Za všechny proplacené mzdy i platby SZP je předloženo Česné prohlášení statutárního zástupce Podporujeme Vaši budoucnost

Pracovní výkazy Úvazek vyplnit dle rozpočtu a smlouvy Role v projektu vyplňte i s číslem položky dle rozpočtu – snadnější pro kontrolu Vykazované aktivity musí být v souladu s pracovní náplní a výší úvazku! Správné vykazování počtu hodin pro projekt (relevantní podíl pracovní neschopnosti, svátků, dovolených apod. ) Počet hodin musí souhlasit s dalšími doklady!!!! Pracovní smlouva pro projekt musí mít jinou pracovní náplň, než zbývající úvazek pro organizaci !!!!! Podporujeme Vaši budoucnost

Rozpis mzdových nákladů – příloha č. 5 U pracovních smluv – „zúčtovaná hrubá mzda“ – celá měsíční hrubá mzda zaměstnance „Měsíční fond pracovní doby v hodinách“ –celkový měsíční fond pracovní doby dle kalendáře (každý měsíc jiný) Počet hodin pro projekt dle výkazu práce Úprava hodnoty způsobilých nákladů pomocí sloupce „jiné (neodvádí se z nich odvody)“ Nadlimitní výdaje díky dovolené se čerpají z Způsobilé náklady za „Pracovní neschopnost“ se uvádí ve sloupci „Jiné v Kč ( neodvádí se z nich odvody)“ Podporujeme Vaši budoucnost

Přehled čerpání způsobilých nákladů – příloha č. 9 Vykazované hodnoty souvisí s jinými přílohami a proto musí být v souladu Váže se na rozpočet, tzn. pokud dojde ke změně rozpočtu, mění se i částky na Přehledu čerpání způsobilých nákladů Kontrola % čerpání položek Souhrnné částky na přílohách 2, 5 (za všechny nárokované měsíce), 9 a na ŽoP musí být shodné! Podporujeme Vaši budoucnost

Dotazy k finanční části Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz

Děkujeme za pozornost Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz