Právní postavení zaměstnanců v institucích EU Referát na konferenci „ČR po rozšíření EU – personálně informatické souvislosti a dopady“ 13. – 14. září.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Advertisements

Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Personální informační systém
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Lamfalussyho proces.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Systémy VS v členských zemích EU Ing. M. Šlégrová.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Odměňování pedagogických pracovníků
Správa sociálního zabezpečení
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Personální plán pro podnikatelský plán
SLUŽEBNÍ HODNOCENÍ Sekce pro státní službu Ministerstva vnitra Mgr. Iva Hřebíková MV – Sekce pro státní službu 1.
Zápatí prezentace Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III Jaro 2015 Téma: Státní služba doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Implementace zákona o státní službě
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Vybrané náměty z připravované novely školského zákona.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Služební poměr státních zaměstnanců
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
PRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 13. prosince 2012.
Právo sociálního pojištění
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Pracovní právo JUDr. Eva Dandová tel e mail Dandova
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
Transkript prezentace:

Právní postavení zaměstnanců v institucích EU Referát na konferenci „ČR po rozšíření EU – personálně informatické souvislosti a dopady“ 13. – 14. září 2004 Praha

Obsah 1.Nařízení Rady č. 259/1968 – Služební řád ES a Pracovní řád ES 2.Pracovní skupina Rady B-17 (Group Statut) 3.Hlavní rysy poslední novely 4.Závěr

Služební a pracovní řád ES nařízení Rady č. 259/1968 („služební zákon“) 2 hlavní části: –Služební řád (Staff Regulations) –Pracovní řád (Conditions of Employment of Other Servants) řada novel poslední „velká“ novela nařízením č. 723/2004, účinné od – důvod: rozšíření, reforma institucí

Služební řád ES úředníci Společenství - osoby jmenované na určité místo (definitiva) v některé z institucí Společenství (včetně agentur), mohou vykonávat činnosti v celém rozsahu působnosti instituce či agentury 9 hlav –Práva a povinnosti úředníků –Kariérní postup –Pracovní podmínky úředníků –Odměňování a sociální zabezpečení úředníků –Kárná opatření –Odvolání –Zvláštní ustanovení platná pro úředníky v oblasti výzkumu nebo technických služeb Společenství –Zvláštní ustanovení platná pro úředníky působící ve třetích zemích 13 příloh –např. výběrová řízení, práce na částečný úvazek, dovolená a volno z osobních důvodů, odměňování a refundace nákladů, penzijní systém, kárná opatření, ustanovení platná pro úředníky působící ve třetích zemích, hodnocení, přechodná ustanovení

Pracovní řád ES ostatní zaměstnanci Společenství – na rozdíl od úředníků pracují na základě smlouvy, která je buď omezena časově (na dobu určitou) nebo z hlediska rozsahu vykonávaných činností pro některou z institucí nebo agentur Společenství 8 hlav –každá upravuje práva a povinnosti, podmínky zaměstnávání, pracovní podmínky, odměňování a refundace nákladů, sociální zabezpečení, odvolávání, příp. ukončení pracovního poměru –„Dočasní“ zaměstnanci (Temporary staff) –„Pomocní“ zaměstnanci (Auxiliary staff) –Zaměstnanci „na dohodu“ (Contract staff) –Místní zaměstnanci (Local staff) –Poradci 1 příloha –přechodná ustanovení

Služební a pracovní řád ES pracovní skupina Rady B-17 (Group Statut) hlavní gestor v ČR: ÚV-GŘSS spolugestor: MPSV + MZV/PERS poslání PS:  novela SPŘ ES (= SZ ES) v souvislosti s rozšířením a reformou institucí -s cílem úspory personálních nákladů -oblasti – kariérní postup, odměňování a důchody  prováděcí předpisy pro řádnou implementaci novely

Pracovní skupina Rady B-17 (Zaměstnanecké předpisy) velká pozornost ze strany členských států -legislativa pro personální záležitosti zaměstnanců -velmi citlivé pro jednotlivé členské státy -rozpočtové souvislosti „sporné otázky“ projednává Coreper II (velvyslanci) či Coreper I (zástupci velvyslanců) schvaluje Rada pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy (GAERC) na úrovni ministrů zahraničí rovnoprávné postavení a odpovídající zastoupení úředníků z ČR v unijních institucích potvrdil Výbor pro EU jako důležitou prioritu ČR

Hlavní rysy novely SPŘ  změna platového systému: -nástupní třída pro úředníky A*5, nejvyšší A*16 -třídy A, LA  AD (A* do ) -nástupní třída pro asistenty A*1, nejvyšší A*11 -třídy B, C, D  AST (B*, C*, D* do )  změna platové stupnice: -16 tříd a 5 stupňů (všechny třídy mají stejný počet stupňů) -plat ve stupni 5 nižší třídy = platu ve stupni 1 vyšší třídy  nutnost prokázat znalost 3. jazyka jako podmínky pro první povýšení (týká se všech zaměstnanců přijatých po bez ohledu na třídu, do níž byli zařazeni)  přijímání jen do určitých tříd (A*5, A*7 - referenti, A*9, A*12 – vedoucí jednotek, A*14 – ředitelé, A*15 – gen. ředitelé)  možnost přestupu z AST do AD za stanovených podmínek  reforma důchodového systému: -prodloužení věku pro odchod do důchodu z 60 na 63 let -prodloužení min. věku pro odchod do důchodu na 55 let -snížení důchodového nároku za odpracovaný rok ze 2 % na 1,9 %

Kariérní postup Dvě skupiny úředníků Vedoucí oddělení Gen. ředitelé Ředitelé

Závěr