Nacionalismus, xenofobie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obyvatelstvo Pohlaví Věk Rasová příslušnost Etnická příslušnost Jazyk
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
MULTIKULTURa.
Národnostní menšiny a etnika
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
Studijní obor: Sociální činnost
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národnosti Jazyky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Maďarská menšina v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VLAST 6. ročník.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem Y, y
Etnografie a národnostní politika ČLR
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
Menšina většinou znamená menší část z nějakého celku. Ve státě většinou žije jeden hlavní národ. Mezi námi žijí i příslušníci národnostních menšin. MAJORITA.
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
Národ, etnikum, multikulturní společnost aneb jak se v tom všem vyznat?
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.12_lidska_prava_III. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Občanská práva a povinnosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Digitální učební materiál
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
• ETNIKUM • SPOLEČENSKÁ SKUPINA • NÁROD
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Listina základních lidských práv a svobod
Lidské rasy.
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
PŘEDVOLEBNÍ KAMPAŇ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Tolerance k národnostním menšinám
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
Porušování lidských práv
Kuchařka na práci s mnohočleny
Národ VY_32_INOVACE_03-46 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Stát III. Národnost, národ, etnika, majority, minority, multikulturní soužití, azylanti.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení celých čísel.
Transkript prezentace:

Nacionalismus, xenofobie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Nacionalismus národovectví; ideologie vznikla v 18. století, rozvoj zejména v 19. století; navazuje na patriotismus (vlastenectví), který se týká určitého území nebo politického celku; založen na pojmu národ (z latinského slova natio); pojmy související jsou etnikum, etnická příslušnost, identita; vychází z vědomí příslušnosti k jednomu národu, což často souvisí s vymezením vůči národu jinému.

Národ kulturní a politické společenství, které má společné dějiny, území, jazyk, zvyky a tradice; skupina lidí hlásících se ke stejné národnosti; většinou bývá vázán na určitý stát; neexistuje všeobecně uznávaná definice.

Národnost je příslušnost osoby k určitému národu; průzkum národnostního složení obyvatelstva českých zemí se provádí od roku 1921; po vzniku samostatné Československé republiky byla při prvním sčítání lidu v roce 1921 národnost definována jako kmenová příslušnost, jejímž hlavním znakem je mateřský jazyk; změna po listopadu 89, sčítání v roce 1991 občanům poprvé umožnilo vybrat si národnost; od roku 2001 můžou mít občané národnosti dvě.

Etnikum z řeckého ethnos – lid; je skupina jedinců sdílejících společnou etnicitu, to je vědomí sounáležitosti; příslušníky etnika spojuje víra ve společný původ a dějiny, společné označení sama sebe a kulturní prvky, které je odlišují od jiných etnik; dnes z důvodu migrace a míšení etnik mezi sebou chápeme etnikum jako skupinu lidí se společnou kulturou.

Xenofobie je politický a odborný sociologický termín; v překladu znamená strach z neznámého; používá se k označení strachu z cizinců nebo při obavách z jejich tradic a odlišné kultury; v politické rovině je pojem používán ve významu „odpor proti imigraci bez integrace do společnosti“; někdy pojem užíván jako obecný termín pro rasismus, antisemitismus a nacionalismus; je předsudkem, který vytváří negativní názor bez jakékoliv znalosti nebo smyslu.

Projevy xenofobie nepřátelství k lidem jiné barvy pleti, jiné národnosti, jazyka, náboženského přesvědčení, kultury, tradici; odpor a nepřátelství vůči imigrantům (přistěhovalcům), ale i cizincům s trvalým pobytem, uprchlíkům.

Volební programy 2010 ODS: „Kdo zde chce žít, musí se ztotožnit s místními kulturními a společenskými pravidly a musí znát český jazyk.“ ČSSD: „Nikomu nelze nutit svou kulturu a zároveň nelze nikam dovážet pravidla, která zásadně mění a omezují chování lidí.“

Přemýšlíme Navrhují politické strany ve svých volebních programech konkrétní řešení xenofobie? Vyhledejte problematiku xenofobie v programech ostatních parlamentních politických stran. Najděte rozdílnost v řešení otázky xenofobie ve volebních programech ODS a ČSSD.

Příklady z tisku „Policisté vyhostili tři cizince bez víza“; „Ukrajinci přepadli erotický salon“; „Příliv imigrantů přihrává voliče nacionalistům“; „Cizinci vybílili prodejnu“; „Cizince prověřila policejní razie“; „Cizinec půjčku odmítá zaplatit“; „Policie zadržela Ukrajince a dva Bulhary“.

Příběh I. Pavla: Hmmmm… to mi máma taky říkala, že u nich v krámě krade už každej druhej! A taky říká, že to jsou samý cikáni. Andrea: No to je přesný, jakmile někdo něco ukrade musí to bejt vždycky Rom. Olga: … nebo Ukrajinec… Andrea: A ne snad? Ty nekoukáš na televizi a nečteš noviny? Slyšels někdy něco dobrýho o Romech? Olga: O Ukrajincích taky jenom slyšíš, jak nám berou práci, anebo že to jsou mafiáni… a nikdy se nedozvíš, že některý, který tu jsou, mají vejšku... Pavla: A to chcete říct, že ty zprávy lžou nebo co? Jožo: A ty chceš říct, že ne? Vždyť si vzpomeň, kdy jsi naposled viděla nějakou dobrou zprávu o těch… cizincích…?!

Přemýšlíme Jsou novinové titulky pozitivně, nebo spíše negativně naladěné vůči cizincům? Může být předcházející rozhovor ovlivněn právě sdělovacími prostředky? Mohou média kladně ovlivnit postoje lidí k cizincům? Jak?

Cizinci znamenají bezpečnostní riziko, říká 57 % Čechů Praha – Nadpoloviční většina Čechů se domnívá, že ne každý člověk, který u nás žije, by měl mít právo získat české občanství. Postoj k právu cizinců získat české občanství souvisí s názorem na to, jak vážné bezpečnostní riziko představují pro nás cizinci pobývající v naší zemi. Téměř tři pětiny občanů hodnotí toto riziko jako "příliš velké". Zjistila to ve svém průzkumu agentura STEM. Tři z pěti Čechů (59 %) zastávají názor, že každý člověk žijící v České republice by neměl mít právo získat české občanství. S tím souvisí i skutečnost, že 57 % lidí spatřuje v cizích státních příslušnících pobývajících v ČR příliš velké riziko.

Přemýšlíme Jaké stanovisko zaujímáte ke článku? Při jaké příležitosti jste se setkali s cizinci žijícími u nás? Na čem jsou založena tvrzení, že „Židé jsou hamižní“, „černoši jsou méně inteligentní“, „Romové nechtějí pracovat“ a „Vietnamci jsou stánkaři a neumí pořádně česky“?

Příběh II. Magda: Hele, holky, to vám musím říct… včera jsem se svěřila mámě, že se mi líbí Jami… ale ona hned vyletěla, že to podle jména bude určitě nějakej cizinec a začala pekelnej výslech! Ve finále mi řekla, že jestli s ním přijdu domů, že mě přerazí vejpůl! Andrea: Fíííha… to naši tohle nijak zvlášť neřešej…, i když vím, že by byli radši, kdybych si našla nějakýho gádže, říkaj si, že tak budu mít míň problémů… Magda: To naši jsou v tomhle úplně ulítlí! A přitom jsou to oba vzdělaný lidi! Já nechápu, kde se to v nich bere! Olga: … vždyť Jami je fakt úúúúžasnej!!!! Magda: … viď???!!

Přemýšlíme Čeho se Magdina matka bojí? Jaké má důvody zabránit Magdě, aby chodila s Jamim? Co proti Jamimu má? Jak se díváte na „smíšené“ páry?

Použité zdroje DEMJANČUK, Nikolaj. Vzdělání a extremismus. 1. vyd. Praha: Epocha, 2005, 133 s. ISBN X. DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. 1. vyd. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN Aktuálně.cz: Volební programy 2010-Xenofobie [online] [cit ]. Dostupný z www: /programy/xenofobie/ Czechkid. [online]. [cit ]. Dostupný z www:.