Vývoj a aplikace nových metod monitorování kvality života v regionech TD020150 Metodika tvorby a implementace souhrnných indikátorů kvality života v mikroregionech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Benchmarking venkova zkvalitnění managementu mikroregionů.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
EFEKTIVITA VEŘ. PROSTŘ. SPOKOJENOST OBYVATEL SYSTÉM VZÁJEMNĚ PROPOJENÝCH INFORMACÍ SUR ČR, strategie minist. KVALITA VEŘ.SPRÁVY Regiony KVALITA ŽIVOTA.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Chudoba jako sociální problém
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Strategie regionu, obce
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Nástroj změny v místním prostředí
Presentation Title 1st September 2002
Nástroj změny v místním prostředí
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Transkript prezentace:

Vývoj a aplikace nových metod monitorování kvality života v regionech TD Metodika tvorby a implementace souhrnných indikátorů kvality života v mikroregionech ČR Česká zemědělská univerzita v Praze

Hodnocení disparit v kvalitě života mezi regionálním subjekty MAS formou agregovaných indikátorů kvality života v oblastech ekonomická sociální environmentální a pomocí souhrnného indikátoru kvality života. Vypracování odpovídajících metodických postupů a návrh vhodných statistických metod pro tvorbu agregovaných indikátorů. Využívají se disponibilní data z ČSÚ. Ověření na vybraných MAS, data pro 179 MAS v ČR. Krátká informace o projektu

Indikátory – metrika založená na agregovaných indikátorech. Integrace dat/informací – seskupování více proměnných různých veličin do jednoho údaje (indexu). Indikátory rozvoje (čehokoli) Indikátory pro rozhodování na místní úrovni Environmentální indikátory podnikání Indikátory vzdělávání pro udržitelný rozvoj Ekologická stopa („počet planet“, které lidstvo potřebuje pro zajištění svých zdrojů) Politické rozhodování na všech úrovních mezinárodních a národních Vždy se jedná o evaluaci (něčeho, co bylo, nebo co bude …) Rozvojové strategie (koncepčně či prakticky) Nástroje měření úspěšnosti ve vztahu k cílům (prosperita, rozvoj, udržitelnost, …) Pro informování odborné i laické veřejnosti Souměřitelnost Napříč členskými státy EU. Regiony NUTS1- 4. Souhrnné indikátory

Příklady indikátorů EU: Souhrnný indikátor důvěry je vážený průměr sezónně očištěných indikátorů důvěry v průmyslu, stavebnictví, v obchodě a pohostinství a ubytování a indikátoru spotřebitelské důvěry. Souhrnný podnikatelský indikátor důvěry je vážený průměr sezónně očištěných indikátorů důvěry v průmyslu, stavebnictví, v obchodě a pohostinství a ubytování. Indikátoru důvěry v průmyslu je přiřazena dvojnásobná váha. HDP. Strukturální indikátory EU Souhrnné indikátory na úrovni EU pro účely plnění cílů Strategie Evropa V environmentální oblasti nedávno publikovaný „Index environmentální udržitelnosti“. Energetická spotřeba v budovách. Souhrnné indikátory EU

Příklady indikátorů ČR Indikátor finančního cyklu v české ekonomice – s předstihem šesti čtvrtletí předpovídá velikost budoucích úvěrových ztrát. Souhrnný indikátor snižování chudoby – podíl osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením v populaci míra ohrožení chudobou materiální deprivace populace s nízkou pracovní intenzitou v ČR tis. osob (14,4 % z celkové populace) Centrum pro otázky životního prostředí je součást Univerzity Karlovy (27 zaměstnanců) Oddělení indikátorů environmentální udržitelnosti V ČR standardně 59 základních indikátorů. Souhrnné indikátory ČR

Dva přístupy ke konstrukci Indexy Měkké (vícekriteriální) indikátory Model normativní nebo deskriptivní? Metody konstrukce indikátorů Metoda semaforu Metoda bodová (Bennet, 0 – 1000 bodů, promile) Metoda normované proměnné Systémové statistické metody Metody konstrukce indikátorů

Hodnocení disparit v kvalitě života mezi regionálním subjekty MAS formou agregovaných indikátorů kvality života v oblastech ekonomická sociální environmentální a pomocí souhrnného indikátoru kvality života. Využívají se disponibilní data z ČSÚ. Nové přístupy v projektu aplikace na MAS (nebo jiné oblasti vymezené výčtem obcí) výběr indikátorů formou vícenásobné korelace SW program – projekt nestárne v čase, aktuální data stále k disposici Ověření na vybraných MAS, data pro 179 MAS v ČR, více než obcí. Výstupy Metodika SW program Stručná informace o projektu

Souhrnné indikátory v projektu Nevyjadřují míru lidského štěstí, radosti ze života, spokojenosti obyvatel! Stručná informace o projektu

Do vstupní datové matice bylo zařazeno 74 indikátorů: jsou dostupné v rámci databáze ČSÚ. Redukce postradatelných dílčích indikátorů pomocí vícerozměrné korelační analýzy: ze 74 indikátorů redukce na 28 (30%). Kvantifikace indikátorů pomocí shlukové analýzy a metody hlavních komponent. Váhy indikátorů pro úroveň MAS: metoda hlavních komponent a expertní šetření v MAS. SW podpora: v Google Maps (Bootstrap, PHP, MySQL; v klientské části HTML a JavaScript). Grafická prezentace dat a informací: 4,8 mil. katastrálních souřadnic pro 180 MAS a obcí, celkem zpracováno 314 MB dat, přesnost hranice katastru v zobrazení 0,1m. Interaktivní webový portál, intuitivní ovládání. Představení výsledku z projektu

Uplatnění výsledku + pro koho je určen Hlavní cílová skupina MAS Obce K disposici pro 179 organizací MAS – 2014, více než obcí. Ostatní uživatelé: Obce Řídící orgány regionálních rozvojových programů. Orgány státní správy, společenské organizace působící v oblasti sociální a v oblasti životního prostředí v regionech. Opensource MySQL může být doplňována daty, která si budou uživatelé podle svých potřeb ukládat a zpracovávat. Vytvoření časové řady dat po uplynutí každého rozhodného období umožní sledovat vývoj MAS (v závislosti na dotacích, ekonomickém vývoji, politické situaci apod.).

Na adrese:

Na adrese:

Na adrese:

Další rozvoj projektu Perspektivy využití management MAS – srovnávání, podpora strategií, rozdělování dotací podpora žádostí v projektech sledování účinnosti záměrů a investic (ekonomických, morálních, …) Dynamický model – časová řada dat – rozhodné období březen v kalendářním roce retrospektivně i prospektivně Ukládání a zpracování vlastních dat Možnost vážit indikátory (z modelu deskriptivního se stane model normativní) Správa SW aplikace nejlepší forma: naučit se to a provozovat vlastními silami forma spolupráce v rámci projektů formou služeb (nevíme co bude zítra …)

PROGRAM MONIQUA