GBI Consulting Podpora strukturálních fondů výzkumu a vývoje v Rakousku Robert Kastner / Hugo Rivera Česká r epublik a, únor / březen 2011 GBI Consulting.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Advertisements

PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
FONDY EU Programové období
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FONDY EU Programové období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
ministryně pro místní rozvoj
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek. Obsah přednášky:  Fondy předvstupní pomoci  PHARE  ISPA  SAPPARD.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Transkript prezentace:

GBI Consulting Podpora strukturálních fondů výzkumu a vývoje v Rakousku Robert Kastner / Hugo Rivera Česká r epublik a, únor / březen 2011 GBI Consulting

Obsah Strukturální fondy Rakousko Strukturální fondy pro inovaci, výzkum a vývoj Příklady z praxe Doporučení

GBI Consulting Strukturání fondy v EU Regiony Konvergence Phasing out regiony Phasing in regiony Regiony Konkurenceschopnosti a zaměstnanosti

GBI Consulting Strukturální fondy v Rakousku Phasing out regionY Regiony Konkurenceschopnosti a zaměstnanosti CÍLOVÉ OBLASTI ÚZEMNÍ JEDNOTKY: REGIONY NUTS II

GBI Consulting Strukturální fondy v Rakousku Nové zaměření na následující cíle Konvergence (dosud cíl 1), Burgenland Regionální konkurenceschopnost & zaměstnanost (dosud cíl 2+3) Evropská teritoriální spolupráce (dosud INTERREG) Nejdůležitější novinky Zrušení oblastní kulisy, podporovatelná celá spolková oblast Snížení finančních prostředků EU na 1,4 mld. € (1,8 mld. € ) Žádné společenské iniciativy (LEADER pod venkovským rozvojem, integrace městského rozvoje)

GBI Consulting Strukturální fondy v Rakousku Programy v Rakousku : Cíl Konvergence / phasing out: po jednom programu ERDF (European Regional Development Fund = Evropský fond regionálního rozvoje) a ESF (Evropský sociální fond) pro Burgenland Cíl Regionální Konkurenceschopnost a zaměstnanost (ERDF): po jednom programu pro Dolní Rakousy, Horní Rakousy, Štýrsko, Korutansko, Salcbursko, Tyrolsko, Vorarlbersko, Vídeň. Cíl Regionální Konkurenceschopnost a zaměstnanost (ESF): 1 program pro Rakousko (kromě Burgenlandu) Cíl evropská teritoriální kooperace ETC (ERDF): 7 programů s CZ, SK, HU, SI, I, atd.

GBI Consulting Strukturální fondy v Rakousku Podmínky podpory : Podání žádosti před zahájením projektu Podporovány jsou personální náklady & investiční náklady Investice musí být předmětem projektu Publicita, kontrola dotačním úřadem (FFG (Rak. spol. pro vědu a výzkum), zemský úřad, Nejvyšší kontrolní úřad, Evropská komise, Nejvyšší evropský kontrolní úřad) Podpořit nelze: Výdaje na reprezentaci Záruční plnění Finanční rámec: 50 % EU a 50 % národní prostředky EU (ERDF): 1,46 mil. EUR Národní prostředky (stát a země): 1,46 mil. EUR

GBI Consulting Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (European Agricultural Fund for Rural Development) 4 stěžejní body: Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Zlepšení životního prostředí a krajiny Kvalita života na venkově a diverzifikace venkovské ekonomiky Leader Finanční prostředky v Rakousku V Rakousku je k dispozici mld. € Z toho minimálně 10 % na „Zlepšení kvality života a diverzifikaci venkovské ekonomiky“. VÝKLAD: EAFRD

GBI Consulting Příklad: Operační program - ERDF v Dolních Rakousích Priorita 1: Inovace a ekonomika postavená na znalostech Akční pole hospodářská a technologická infrastruktura, vytváření sítí hospodářská a technologická infrastruktura vytváření klastrů a sítí Technopolní management Regionální výzkumné a technologické projekty. Akční pole průmysl/řemesla, služby pro ekonomiku - inovace, technologie, rozvoj podnikání Mobilizace zakládání a podpora při zakládání Financování přípravy zakládání & posilování vlastního kapitálu Kooperace a internacionalizace podniků (zejm. malých a středních podniků - MSP) Výzkum, vývoj a inovace („výroba technologií“) „Soft“ opatření v oblasti průmyslu a řemesel Inovativní investice („technologické aplikace“) Spezializované poradenství pro podniky. ERDF – v Dolních Rakousích

GBI Consulting Kariéra a rozvoj podnikání Programm ERDF Červenec 2002 – srpen 2009 Podíl EU : 50 % Příklad z praxe Program pro absolventy vysokých škol zprostředkuje speciálně vyškolené studenty malým podnikům v Dolních Rakousích. Studentům nebo „inovačním asistentům“ je tím usnadňován postup na kariérním žebříčku, zatímco podniky získávají nové kompetence a vyvíjejí nové produkty.

GBI Consulting Inovační kontrola potraviny Cíl: Identifikace potřeby změn a stávajících inovačních potenciálů. Obsah: o Management (strategie a cíle, chápání inovací) o Výrobky a služby o Zaměření obchodních procesů o Zdroje (zaměstnanci, finanční situace) o Nasazení technologií o Marketing a odbyt o Management hygieny o Všeobecná a na produkt orientovaná pravidla pro označování Výsledek: výsledky analýz a doporučení k postupu v uvedených oblastech. Výše podpory: 100% čistých nákladů na poradenství, ve výši 700,- € (mimo DPH a cestovních a výdajů) pro jednodenní poradenskou činnost. Příklad z praxe

GBI Consulting Příklad: Operační program ERDF v Horních Rakousích Priorita 1: báze znalostí a inovace Akční pole 1 Aktivita 1- mimouniverzitní výzkumná a technologická infrastruktura Aktivita 2 – kompetenční centra, podpora aplikovaného výzkumu Akční pole 2 Inovační investice v podnicích Akční pole 3 Klastry a sítě Akční pole 4 Podnikový výzkum & vývoj Akční pole 5 Zakládání podniků, předávání provozů, rizikový kapitál EFRE – v Horních Rakousích

GBI Consulting Dotace pro inovativní projekty Formální předpoklady pro podporu: Partnerství v hornorakouském klastru Kooperují nejméně 3 podniky (i s účastí zařízení vědy a výzkumu resp. vzdělávacích zařízení) Sídlo firmy nebo nejvýznamnější fyzické stanoviště v Horních Rakousích Nejméně jeden z podniků musí být MSP Maximální doba průběhu projektu 2 roky Kooperace v oblastech technologie nebo rozvoje organizace Intenzita podpory : 30% dotovaných nákladů max. objem dotace na kooperačního partnera:€ € max. objem dotace na projekt: € Vyplacení: Ve dvou splátkách, po schválení žádosti o dotaci resp. záverečné zprávy. Potravinářský klastr Horní Rakousy

GBI Consulting Celkový koncept likvidace odpadu pro potravinářské podniky v Horních Rakousích Celkový koncept likvidace odpadů, zejména použitých potravinářských olejů, průmyslových odpadů, použitých materiálů a nápojů. Efektivní tvorba zdrojů pro uplatňování v podnicích pomocí ERP-systému Podnikům bylo umožněno integrování elektronického ERP-systému uzpůsobeného pro potřeby potravinářského průmyslu. BIRAN – Vývoj infračerveného spektroskopického měřicího systému Měřicí systém pro určení hodnoty hořkosti a dalších kvalitativních parametrů piva Vývoj Anti Aging Quick Drinku Vývoj výrobku připraveného pro uvedení na trh, včetně vhodného balení a právního, sensorického a technologického zhodnocení. Příklady projektů Horní Rakousy

GBI Consulting Místa rozjezdu Příklad: Místa rozjezdu pro dotace z prostředků strukturálních fondů Horní Rakousy Dolní Rakousy

GBI Consulting První informace Základní vědomosti, poradenská místa a místa pro podávání žádostí o dotace Základní informace Předpoklady pro získání dotace a formální záležitosti podání žádosti Vývoj projektu Obsah, gesce a náklady projektu Předložení projektu Ověřování a schvalování Vyplacení dotačních částek Kroky pro podání projektu Analýza stavu SWOT analýza podniku Definování cíle Orientace cíle na zákazníky Sestavení týmu Zapojení spolupracovníků/spolupracovnic Generování nápadů Využití externích a interních zdrojů Vyhodnocení a selekce nápadů Podle definovaných kritérií Implementace (včetně dotace) Nutné přesné plánování Kontrola a optimalizace Kontrola a optimalizace výsledků s orientací na zákazníky. PO D P O R A PO D P O R A

GBI Consulting Doporučení 1. Přijměte inovační poradenství. 2. Zpracujte podnikatelský plán a investiční plán 3. Získejte přehled o dotačním zákulisí (poradenství týkající se dotací) 4. Formulujte inovační projekt podle podmínek pro dotaci společně s dotačními místy Předložte dotační projekt! Přejeme Vám úspěšnou realizaci!