Využití informačních technologií ve výuce přírodopisu a biologie Mgr. Michaela Drozdová Mgr. Pavel Drozd, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Advertisements

Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Střední odborné učiliště gastronomie, u Krbu 521, Praha 10
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Představení zajímavých projektů OPVK
Didaktická média v dějepisném vyučování
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Školní Internetový Informační Portál ŠIIP, ZŠ Vrchlického, Liberec © 2006 Ondřej Peřina představení prvního roku projektu projekt SIPVZ č. 0358P
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
INFORMATIKA 8 Videosekvence, webkamera III2 – I8- 20.
Moderní vzdělávací portál Tomáš Tuček a Ondřej Martinek
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
ICT ve výuce chemie pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva.
WWW – hypertextový informační systém
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Animace a eLearning Petr Korviny SCO 2006, Brno. Úvod Animace Animace Výhody (názornost, vhodnost nasazení pro výuku počítačových programů a dovedností,
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Plošná inovace předmětů s využitím e- learningových nástrojů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU)
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.06 Téma: PowerPoint.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vybudování digitální studovny v knihovně FŽP UJEP projekt F ondu rozvoje vysokých škol 2002 Řešitel: Ing. Jitka Prchalová Spoluřešitel: Ivana Suchá.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Školní vzdělávací program výuka informatiky
1 Příprava předmětu Manažerská informatika pomocí programu Zoner Context pro distanční formu studia Ing. Markéta Kubálková katedra managementu Fakulta.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Využití informačních technologií ve výuce přírodopisu a biologie Mgr. Michaela Drozdová Mgr. Pavel Drozd, Ph.D.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
Vzdělávací portál eKabinet.cz a digitální obsah pro střední školy Ing. Richard Valenta
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
Botanické a zoologické zahrady Mgr. I. Vališková CZ.1.07/1.4.00/
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
ICT ve výuce přírodopisu a biologie.  Školení proběhne v termínu od do pokud se přihlásí alespoň 10 zájemců.  Školení bude probíhat.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_047.ICT.13 Vektorová a rastrová grafika.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Moderní didaktické technologie a zdroje informací
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Jméno učitele | číslo kurzu
Přírodovědecká fakulta UJEP
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Využití informačních technologií ve výuce přírodopisu a biologie Mgr. Michaela Drozdová Mgr. Pavel Drozd, Ph.D.

Cíle kurzu seznámení s ICT a možnostmi jejich efektivního využití (integrace do výuky přírodopisu a biologie) inovace běžných metod a forem vzdělávání realizace moderních a netradičních edukačních postupů –využití internetu, digitální technika, počítačové hry

Aktuální stav ICT v biologii původně v rámci projektů SIPVZ – školení lektorů pro kraje projekt zrušen (nepodán projekt EU) VŠ získávají akreditace – zajišťováno v rámci dalšího vzdělávání učitelů

Obsah kurzu 1.ICT v moderní biologii vstupní dotazník úkol: Vyhledání databází a technologií diskuze: Vhodnost využití ICT 2.Internet v biologii úkol: Vyhledání stránek s tématikou biologie 3.Digitální obraz ve výuce biologie úkol: Skenování biologického objektu a úprava digitálního obrazu 4.Speciální možnosti využití ICT diskuze: Interaktivní prvky ve výuce 5.Počítačová prezentace ve výuce úkol: Příprava vlastní prezentace výstupní dotazník

Využití v jednotlivých fázích vyučovacího procesu: příprava na výuku (projekční fáze): významné biologické portály, elektronické časopisy, obrazové a zvukové databáze... vlastní výuka (realizační fáze): programy pro prezentaci a fixaci učiva, multimediální výukové software, virtuální laboratoře a exkurze, využití skeneru a digitálního fotoaparátu, netradiční využití dataprojektoru pro prezentaci biologických pokusů... využívání ICT k samostatnému studiu žáků a studentů (autodidakce): počítačové hry, testy a kvizy na internetu, zajímavé vědeckopopulární WWW stránky

ICT

ICT v současné moderní biologii (aneb potřebuje biolog ICT?) ICT pro regulaci experimentů ICT pro měření (získávání) dat ICT pro uchování dat ICT pro výpočty a analýzy (zpracování dat) ICT pro prezentaci a komunikaci

Uchování dat Databáze publikací abstrakty – např. Biological Abstracts, Current Contents) full-textové databáze (PDF, HTML) – Springer, Kluwer, Eric, EBSCO... citační – Science Citation Abstracts Open Access Databáze – volně přístupné (full text nebo abstrakty) Bioinformatika sekvence DNA, RNA proteinové struktury (řazení AMK) genomové databáze

Uchování dat Taxonomie a klasifikace taxonomické databáze, databáze fylogenetických znaků, databáze klasifikační Audio, Video, Obrazové obrazové – vynikající při rychlé, zběžné determinaci (morfospecie) Ekologické a biogeografické databáze faunistické a floristické databázové systémy slouží pro ukládání dat o výskytu a biologii určitých druhů živočichů nebo rostlin (např. Fauna 2000, TurboVeg)

ICT ve výuce biologie (aneb potřebuje učitel ICT?) informativní typ výuky heuristický typ výuky regulativní typ výuky

ICT ve výuce přírodopisu a biologie Metoda učení podporované počítačem Computer based instruction – CBI - počítač je zde „pomůckou“ učitele Metoda učení řízeného počítačem Computer managed instruction – CMI - počítač jako řídící a organizační centrum výuky

Lístky okvětní Tyčinka Pestík

Internet

Internet v biologii - výhody ohromné množství informací (včetně zdrojů pro výuku) – hypertext jednoduché ovládání stahování celých stránek (Teleport, HTTrack – oblíb. položka offline - Vlastní) diskuzní skupiny multimediální – pdf, gif, mpg, jpg, mp3, doc, zip, rar

viry (worms, trojské koně, dialery), spam (elektronická pošta) věrohodnost informací nevhodný obsah copyright jazyk (Eurotran Explorer) !!!!!!!! ČAS !!!!!!!!! Internet v biologii - problémy

Internet – vyhledávání a portály obecné vyhledavače – Global Search, Google, Seznam, Yahoo, Altavista speciální vyhledavače – Scirus, knihovnické vyhledavače použitá maska (AND, OR, +, -, závorky, celé spojení, *) klíčová slova – správná volba – základ angličtina

Virtuální prohlídky zoologických zahrad virtuální prohlídky –ZOO Ústí nad LabemZOO Ústí nad Labem –ZOO JihlavaZOO Jihlava –ZOO PlzeňZOO Plzeň –ZOO OstravaZOO Ostrava –ZOO OlomoucZOO Olomouc –... pracovní listy –ZOO LiberecZOO Liberec –ZOO Dvůr KrálovéZOO Dvůr Králové –ZOO Ústí nad Labem (jen ukázky)ZOO Ústí nad Labem (jen ukázky) –...

Video ukázky ze zoologických zahrad ZOO Zlín ZOO Dvůr Králové... Odhalení – Český rozhlas další stránky fanoušků ZOO: –ukázky různých videí z evropských i světových zahradukázky různých videí

Webkamery -seznam českých i světových on-line webových kamer ze zoologických zahrad -USA, Evropa, světová akvária -webkamery zvířat českých zoologických zahrad -webkamery podle států ZOO Praha ZOO Praha – sloni, tučňáci, gorily...

Webkamery

Ukázky světových zoologických zahrad ZOO San Diego webové kamery – pandy, lední medvědi, orangutaniwebové kamery hry – Polar Bear Plunge, Elephant Odysseyhry education – příprava na hryeducation Smithsonian National Zoological Park webové kamery – ryby Amazonky, medvědi, gorily, plameňáci, lvi, kiwiwebové kamery education Central Park Zoo Memphis Zoo

ZOO a sociální sítě Facebook –ZOO PrahaZOO Praha –ZOO Ústí nad LabemZOO Ústí nad Labem –ZOO LiberecZOO Liberec –ZOO Dvůr KrálovéZOO Dvůr Králové –ZOO PlzeňZOO Plzeň –... Twitter ?

On-line hry virtuální zoologická zahradahttp:// –Build An Online Habitat –Where do I live? –Switch Zoo – Make New Animals ZOO Plzeň – krmení zvířatZOO Plzeň ZOO Ostrava – interaktivní pexeso

Soutěže a kvízy online ARNIKA – „Co víte o stromech?“ARNIKA

Soutěže a kvízy online Hra o Zemi - EKOSTOPAHra o Zemi

Soutěže a kvízy online

ŽÁKOVSKÁ – žákovská knížka, rozvrh hodin, komunikace s vyučujícím, e-learning, plány zkoušeníŽÁKOVSKÁ KATEDRA – školní matrika, elektronická třídní kniha, docházka, studijní výsledky, učební plány, termíny akcíKATEDRA OLAT – Online Learning And Training (licence pro 100 žáků na 1 rok SŠ 4900,-, ZŠ 3600,-)OLAT

Materiály pro výuku ARNIKA / - Zachraňme stromy (tisk na A3)

Projekty a dotace pro školy Projekty odboru životního prostředí...Projekty –př. Liberecký kraj – Program podpory ekologické výchovy a osvětyProgram podpory ekologické výchovy a osvěty Projekty odboru školství... NAEP – Národní agentura pro evropské vzdělávací programyNAEP –zde transformovány projekty Sokrates a Leonardo da Vinci Školní ekologické projekty – klub Tereza (Ekoškola)Školní ekologické projekty Projekty odboru životního prostředí...Projekty –př. Liberecký kraj – Program podpory ekologické výchovy a osvětyProgram podpory ekologické výchovy a osvěty Projekty odboru školství... NAEP – Národní agentura pro evropské vzdělávací programyNAEP –zde transformovány projekty Sokrates a Leonardo da Vinci Školní ekologické projekty – klub Tereza (Ekoškola)Školní ekologické projekty

Prezentace

Prezentace ve výuce prezentace obrázků a animací testy (poznávačka) domácí příprava studentů prezentace pokusů možnosti kvalitních referátů studentů zlepšení rétorických dovedností Zásady zpracování prezentace jednoduchost – závisí na typu použití (domácí příprava, výklad) estetické schéma čitelnost - velikost písma, barva stručnost uvážené animace formát a velikost vložených obrázků

Tisk prezentace Tisk podkladů pro studenty: