Společné vzdělávání – hledání možných cest Motto: Táhneme za jeden provaz Základní škola Poběžovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
{ Inkluzivní vzdělávání z pohledu praktika Mgr. Jana Vrbicová „Sociologický monitoring vzdělanostních vstupů a výstupů dětí a žáků, včetně dětí a žáků.
Advertisements

Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
PRIORITNÍ PROJEKTY LIBERECKÉHO KRAJE V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ PRO OBDOBÍ 2014+
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jsou venkovské školy horší než městské?
Individuálně, ale společně a jinak
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Místní Akční Plány rozvoje vzdělávání
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Úřad práce České republiky
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
Název projektu: Moderní škola
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Náměty pro činnost Národního fóra
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Andragogika Vzdělávání.
jak budovat kulturu školy společně
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Školní poradenské pracoviště
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Akční plán - plánované společné aktivity
Život bez střeva , Praha.
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Transkript prezentace:

Společné vzdělávání – hledání možných cest Motto: Táhneme za jeden provaz Základní škola Poběžovice

Chceme dát šanci na kvalitní vzdělání všem dětem bez rozdílu. Chceme se podílet na rozvoji našeho regionu v současné době i v budoucnosti. Chceme rozvíjet dobré vzájemné vztahy mezi různými etnickými skupinami i vztahy k majoritnímu obyvatelstvu (Romové, Vietnamci, Ukrajinci, Němci, Slováci). Chceme pomoci sociálně znevýhodněným rodinám a minoritním etnickým skupinám, aby se mohli plně zapojit do společnosti a podílet se ne veřejném životě. Chceme omezit kriminalitu, problémy s dluhy a nezaměstnanost v regionu. Proč chceme inkluzivní právě školu?

Týmová práce Osobnost učitele a jeho další profesní rozvoj Spolupráce s místní komunitou Motivace žáků i rodin ke vzdělání Vzdělávání „Tady a teď“ se zaměřením na kvalitní docházku Schopnost školy přijmout a vzdělávat každého žáka Hlavní pilíře našeho snažení:

Region a obyvatelstvo Obyvatelé: 1752 Více než 300 obyvatel žije v sociálně vyloučených komunitách. Školu navštěvuje 250 dětí z 26 obcí. Vytváření komunit souvisí zejména se II. světovou válkou. Původní německé obyvatelstvo bylo násilně vysídleno a obce byly následně řízeně dosidlovány. Některé komunity se vytvářejí dodnes (například ze Slovenska) a s ohledem na vývoj ve světě očekáváme další migraci.

Složení žáků 3 nadaní žáci 4 děti s vážnějšími poruchami (např.autism) 32 žáků se speciálními vzdělávacími potřebami – II. stupeň ZŠ (11 – 16 let) 20 žáků se speciálními vzdělávacími potřebami – I. stupeň ZŠ (6 – 11 let) Více než 50 dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí (cca polovina z nich jsou Rómové) 236 žáků školy (58 Rómů)

Vývoj do současnosti ● Od roku 2008 jsme museli většinu problémů řešit prostřednictvím podpory nevládních organizací (včetně finanční podpory) a prostřednictvím grantů EU a nadační podpory. Největším problém českých škol zaměřených na společné vzdělávání je podhodnocení ekonomických potřeb a personálních zdrojů ze strany státu. ● 2008/09 založení školního klubu, který nabízí aktivity pro volný čas, získali jsme první částečný úvazek pro asistenta pedagoga, abychom mohli lépe řešit problémy žáků se speciálními potřebami, začali jsme se v učitelské práci zaměřovat na standardy ISSA. ● 2009/10 navýšili jsme úvazek asistenta pedagoga, do činnosti klubu jsme cíleně zařadili nadané děti, společně se zřizovatelem jsme vypracovali komunitní plán a vytvořili společnou strategii pro rovné příležitosti ve vzdělávání, zaměstnali jsme na částečný úvazek školního psychologa a speciálního pedagoga. ● 2010/11 založení poradenského pracoviště ve škole, zaměření se na zvýšení podpory sociálně znevýhodněným žákům. ● 2012 získali jsme asistenta pro sociální znevýhodnění z romské komunity – zahájili jsme spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování a díky tomu se nám otevřely další možnosti pro financování našich záměrů, navýšili jsme úvazek asistentů ze 3 na – vytvořili jsme 50 individuálních plánů pro děti se speciálními potřebami (z 236 žáků školy), zaměstnali jsme 2 další asistenty.

Překážky na naší cestě: Přes všechny uvedené překážky věříme, že inkluzivní škola může být vytvořena. Vše záleží na lidském přístupu, na úsilí a nasazení celého týmu. Vedení školy musí umět a nebát se nést související rizika (vyplývající z ekonomické nestability nebo z nefunkční legislativy). Rozhodující je přesvědčení zaměstnanců školy. Hlavní problémy, které musíme řešit: ● Nedostatečná finanční podpora ze strany státu (např. činnost asistentů je pokryta pouze od 50 do 75%) ● Zřizovatelé nemají dostatek prostředků pro finanční podporu inkluzivních opatření. ● Krajské úřady jako prostředníci poskytování finančních prostředků nejsou schopny posoudit potřeby jednotlivých škol a komplikují situaci svými legislativními kroky. ● Školní psycholog a speciální pedagog jsou zaměstnáni díky nadační podpoře. ● Každý rok musíme vynakládat obrovské úsilí na dofinancování systému. ● Chybí koncepční řešení a standardy pro hodnocení účinnosti systému směrem k žákům se speciálními potřebami. ● Silně zakořeněná nedůvěra k institucím i k novým způsobům vzdělávání. ● Pedagogické fakulty se jen zřídka věnují přípravě studentů pro práci v inkluzivní škole

Když nefunguje státní podpora, pomáhají neziskové organizace Sdružení rodičů Člověk v tísni Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání Liga lidských práv – projekt Férová školy Open Society Fund – nadační podpora Diakonie – Projekt Archa, práce s rodinami project Agentura pro sociální začleňování Školy v zahraničí: Babington (Velká Británie), Oberviechtach (Německo), Peilstein (Rakousko) Partnerské školy: Trmice, Grafická Praha- Projekt Záleží na každém dítěti, Síť škol směřujících k inklizi – ZŠ Vratislavova Praha

Jak to funguje?

Vladimír Foist, ředitel a tým ZŠ Poběžovice Děkuji za pozornost