K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
Advertisements

Oceňování aktiv a závazků
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Ing. D. Kubíčková, CSc. Letní semestr 2009/2010
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
Analýza peněžních toků – cash flow
Úvod do podnikových financí
VÝNOSY.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Oceňování majetku a závazků
Výkazy pro měření a řízení zisku
Přednáška byla zpracována za podpory grantového projektu financovaného z Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) č. 2005/2009 „Inovace předmětu Financování.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 2: FINANČNÍ ÚČTY
Ekonomika investic.
Cash Flow Jiří Uhman.
Dopady změn směnných kurzů
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
. Účetní systémy 2 Účetní systémy 2 4. přednáška 4. přednáška IAS / IFRS IAS / IFRS ( ú v o d ) ( ú v o d )
IAS 38 – Nehmotná aktiva.
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Základy účetnictví 1. přednáška.
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
EVA - doplnění EVA - doplnění Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 6. přednáška Eva Tomášková Eva Tomášková.
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek Majetek pronajatý formou leasingu Pojetí majetku dle IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Peníze, peněžní ekvivalenty, pohledávky, finanční majetek, investice -Pojetí dle IAS/IFRS -Pojetí dle IFRS for SME.
EVROPSKÉ ÚČETNICTVÍ. Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví.
Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: a) Výnosové metody b) Metody.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
ZÁSOBY - Zásoby dle IAS/IFRS - Zásoby dle IFRS for SME.
Výklad Koncepčního rámce. Úloha Koncepčního rámce IAS/IFRS Ucelený a vnitřně provázaný teoretický základ finančního účetnictví a výkaznictví Dle US GAAP.
Mezinárodní standardy účetního výkaznictví. Charakteristika předmětu Harmonizace účetnictví. Direktivy EU, Mezinárodní standardy účetního výkaznictví.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
. Účetní systémy 2. přednáška IFRS – koncepční rámec.
Mezinárodní standardy účetního výkaznictví
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
ÚČETNICTVÍ, ÚČETNÍ ZÁVĚRKA
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
5. přednáška.
Transkript prezentace:

K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME

O CEŇOVÁNÍ AKTIV A ZÁVAZKŮ V ÚČETNICTVÍ Oceňování je zásadní problém každého finančního účetnictví. Má vliv na vypovídací schopnost všech finančních veličin – prostřednictvím ocenění aktiv a závazků je ovlivněna výše VK dále pak výše nákladů a výnosů resp. VH a v neposlední řadě je ovlivněna výše ukazatelů FA.

O CEŇOVÁNÍ DLE KR IAS/IFRS Historická cena Běžná reprodukční cena Běžná realizační cena Současná hodnota Dále v jednotlivých standardech: Tržní cena Reálná hodnota

Historická cena – základní oceňovací báze a) Pořizovací cena b) Vynaložené vlastní náklady Běžná reprodukční cena U aktiv- peněžní částka, kterou by bylo nutné vynaložit na pořízení v současnosti, U závazků – peněžní částka, která by byla nutná na vypořádání závazku v současnosti

Běžná realizační cena – U aktiva – částka, kterou by bylo možno v současnosti získat prodejem aktiva za standardních podmínek U závazku – částka, kterou by bylo nutné vynaložit na uspokojení dluhu za normálních podmínek. Současná hodnota – U aktiva – současná diskontovaná hodnota budoucích peněžních příjmů U závazku – současná diskontovaná hodnota budoucích peněžních výdajů

Tržní cena – částka, kterou lze obdržet na aktivním trhu Reálná hodnota – částka, za kterou by mohlo být v transakcích mezi znalými a ochotnými stranami za obvyklých podmínek směněno aktivum nebo vyrovnán závazek, - jde o širší pojem než tržní cena.

O CENĚNÍ PODLE IV. D IREKTIVY EU Oceňování je založeno na principu oceňování v historických cenách Členské státy mají možnost odchýlení se od historických cen těmito způsoby: a) reprodukční cenou – u aktiv s kr. živ., b) jinou hodnotou, která bere v úvahu vliv inflace (SH, RH), c) cenou stanovenou na základě odhadu u položek s kolísavou hodnotou.

O CEŇOVÁNÍ PODLE US GAAP Historická cena – základní oceň. báze Reprodukční cena Čistá realizační cena Současná hodnota Tržní cena Dále v jednotlivých vyhláškách: Reálná hodnota

O CEŇOVÁNÍ DLE IFRS FOR SME Využívá oceňovacích základen definovaných v IAS/IFRS Liší se rozsah použití některých oceňovacích základen IFRS for SME vymezují 2 základní báze: a) Historickou cenu - Vychází z výše původních nákladů vynaložených při pořízení b) Reálnou hodnotu - Částka směny mezi informovanými a ochotnými stranami za obvyklých podmínek

Z ÁKLADNÍ PRINCIPY OCEŇOVÁNÍ DLE IFRS FOR SME Odvozeny od principů KR IAS/IFRS Pokud v IFRS for SME neexistuje pravidlo pro příslušnou položku nebo transakci, použije vedení podniku vlastní pravidlo, které je v souladu se základní filozofií IFRS for SME. Základní princip: AKRUÁLNÍ PRINCIP – položky jsou rozpoznány v okamžiku, kdy splňují požadavky IFRS for SME.

R EÁLNÁ HODNOTA DLE IFRS FOR SME Pokud neexistuje aktivní trh: a) Cena poslední transakce, b) Cena obdobného aktiva se zohledněním rozdílů c) Současná hodnota budoucích peněžních toků

N ÁSLEDNÉ OCEŇOVÁNÍ DLE IFRS FOR SME Finanční aktiva a finanční závazky – amortizovaná historická cena po odečtení veškerých snížení jejich hodnoty V definovaných výjimkách lze použít reálnou hodnotu – v tom případě změny reálné hodnoty zachycovat VÝSLEDKOVĚ Nefinanční aktiva - v historické ceně nebo reálné hodnotě (pokud úsilí jejího zjištění nepřevyšuje přínos z jejího zjištění)

D OPORUČENÍ PRO UŽITÍ REÁLNÉ HODNOTY U investic do společných podniků nebo přidružených podniků U investic do nemovitostí U biologických aktiv a zemědělské produkce

N EFINANČNÍ ZÁVAZKY DLE IFRS FOR SME Oceňují se na základě nejlepšího odhadu množství peněžních prostředků, které bude třeba k jejich uhrazení k rozvahovému dni

K ONCEPCE A ZÁKLADNÍ ZÁSADY IFRS FOR SME Cíl výkaznictví IFRS for SME = poskytování informací - o finanční pozici, - výkonnosti, - peněžních tocích účetní jednotky Informace pro účely ekonomického rozhodování široké skupiny externích uživatelů výkazů Informace o tom, jak je management schopen zhodnocovat svěřené prostředky

K VALITATIVNÍ CHARAKTERISTIKY IFRS FOR SME Srozumitelnost Relevance Významnost Spolehlivost Převaha obsahu nad formou Opatrnost Úplnost Srovnatelnost Včasnost Rovnováha mezi přínosy a náklady

D ĚKUJI ZA POZORNOST