Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Inventura majetku a závazků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
1)Materiál – ú.s.11 2) Zásoby vytvořené vlastní činností – ú.s.12 Nedokončená výroba Polotovary Hotové výrobky Zvířata 3) Zboží – ú.s.13 Druhy zásob.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Účetní dokumentace a její náležitosti
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Výroba špalíku na broušení
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ÚČTOVÁNÍ MATERIÁLU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznej bankovky a mince
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Finanční gramotnost Základní pojmy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DOBBLE LOGOPEDIE Hláska K
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Úvodní lekce, opakování
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
DODACÍ LIST. DODACÍ LIST DODACÍ LIST VYPLŇUJE DODAVATEL PODLE OBJEDNÁVKY PROVÁZÍ ZBOŽÍ, MATERIÁL.
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Rovnice s absolutními hodnotami
Druhové členění účetních dokladů
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
KVARTETO – hláska L Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Inventura majetku a závazků
Vypočítej ceny zlevněného zboží
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Představujeme a sestavujeme krychli
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Kolik je...? Pracovní listy
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Transkript prezentace:

Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

R OZPOZNÁNÍ DODAVATELE A ODBĚRATELE DODAVATELODBĚRATEL Příklad: Výrobce nábytku – nakupuje (odebírá) dřevo pro výrobu nábytku, je ODBĚRATEL. vyrobený nábytek prodává (dodává), je DODAVATEL.

PODNIK – VÝROBA NÁBYTKU DodavatelOdběratel Odběratel – odebíráDodavatel – dodává Nakoupením výrobků, materiálů, zboží (odebráním) se stáváme ODBĚRATELI. Prodáním (dodáním) se stáváme DODAVATELI.

P ODNIK – PRODEJNA NÁBYTKU DodavatelOdběratel Příklad: prodejna nábytku koupí nábytek (židli) ODBĚRATEL prodejna nábytku prodá nábytek (židli) DODAVATEL

P ODNIK A DOKUMENTACE 1. Nabídka 2. Dodací list 3. Faktura vydaná 4. Výpis z účtu 1. Poptávka 2. Objednávka 3. Dodací list 4. Faktura přijatá 5. Výdajový pokladní doklad nebo příkaz k úhradě DodavatelOdběratel

P OPTÁVKA Jako dodavatel se poptávám po odběratelích (zákaznících). Vyhledávám jejich požadavky zajímá mě jejich poptávka, požadavky. Jako odběratel se poptávám po materiálu (dřevo). Vyhledávám dodavatele, porovnávám nabídky. DodavatelOdběratel

N ABÍDKA 1. Nabídka vyžádaná 2. Nabídka nevyžádaná – webové stránky, inzeráty v novinách, katalog doručený poštou, reklama atd.

O BJEDNÁVKA Objednává vždy odběratel. Odběratel objedná zboží, aby ho následně ODEBRAL. Objednávka je uzavírána písemně, může být i telefonicky. Na základě objednávky se vystaví dodací list a faktura.

D ODACÍ LIST Dodací list je zasílán společně se zbožím. Jedná se o doklad, podle kterého kontrolujeme správnost dodání objednaného zboží (množství, cena, dodací a fakturovací adresa, doba splatnosti).

F AKTURA  Faktura vydaná – (vydává ji podnikatel a očekává příjem peněz). Obdržel jsem objednávku. Podle objednávky jsem připravil zboží s dodacím listem a fakturou.  Faktura přijatá – (přijímá ji podnikatel od dodavatele). Dodavatel mi dodal objednané dřevo. Podnikatel převzal dřevo do výroby. Zároveň obdržel dodací list s fakturou.

Ú HRADA PŘES BANKU Ú HRADA PŘES POKLADNU Placení přes banku – bezhotovostně 1. Podnikatel platí fakturu – příkaz k úhradě 2. Podnikatel dostal zaplaceno – výpis z účtu  Placení přes pokladnu 1. Podnikatel platí v hotovosti – stvrzenka, paragon, výdajový pokladní doklad 2. Podnikatel dostane zaplaceno v hotovosti – příjmový pokladní doklad

TEST Vyber si podnikání a uveď příklady, kdy jsi odběratel a kdy dodavatel. Při odbavení zboží uveď potřebnou dokumentaci. Uveď možnosti placení za zboží. Které doklady potřebuješ při placení hotovostí a bezhotovostně a proč. Uveď rozdíl mezi fakturou přijatou a vydanou. Jaké znáš druhy nabídek?

Z DROJE Obrázky KALAŠ, Michal. Jehličnatý strom. Metodický portál: Wiki [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: FIŠEROVÁ, Věra. Židle. Metodický portál: Wiki [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: KALAŠ, Michal. Babička. Metodický portál: Wiki [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: KALAŠ, Michal. Kniha. Metodický portál: Wiki [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: PILAŘOVÁ, Hana. Domek. Metodický portál: Wiki [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: