23. 2. 2016 Stálá konference předsedů Sektorových rad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací v aktivitách Úřadu práce ČR.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Model sektorových rad Školení pro členy pracovních skupin sektorových.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní učení Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Modernizace odborného vzdělávání OLOMOUC - pondělí 14. května 2018
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Stálá konference předsedů Sektorových rad

1)Zhodnocení dosavadního zapojení sítě SR do procesu ovlivňování RLZ a prosazování priorit z oblasti zaměstnanosti a trhu práce - Ing. Jaromír Janoš 2)Spolupráce sítě SR na rozvoji NSK v roce Bc. Romana Nováčková 3)Výhled udržitelnosti NSK v roce 2017 a dále - RNDr. Zdeněk Somr 4)Síť SR a nové projektové záměry - Ing. Jaromír Janoš, Ing. Bohumil Mužík 5)Dotazy a diskuze Program

Zhodnocení dosavadního zapojení sítě SR do procesu ovlivňování RLZ a prosazování priorit z oblasti zaměstnanosti a trhu práce Ing. Jaromír Janoš Jednatel TREXIMA, spol. s r. o.

Stav Národní soustavy kvalifikací Počet vytvořených PK1 490 Počet zveřejněných PK922 Počet PK ve schvalovacím procesu568 Počet PK na NÚV137 Počet PK na AOr145 Počet PK k vyřízení připomínek AOr (NÚV)5 Počet PK na MŠMT281

Počty zveřejněných PK dle SR

Počty zveřejněných PK dle AOr

PK a počty Autorizovaných osob PK s alespoň 1 AOs471 Počet autorizací PK3 755 Počet PK bez AOs451 Celkem PK922

Počty PK s alespoň 1 AOs dle SR

PK a počty zkoušek PK s alespoň 1 zkouškou266 Počet vyzkoušených osob PK bez zkoušek656 Celkem PK922

PK a počty realizovaných zkoušek dle SR

TOP 10 nejzkoušenějších PK PK počet autorizací počet zkoušeksektorová rada Strážný SR pro bezpečnost a ochranu osob a majetku a bezpečnost práce Sportovní masáž SR pro osobní služby Příprava teplých pokrmů SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Florista SR pro zemědělství Průvodce cestovního ruchu SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Příprava pokrmů studené kuchyně85954SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky38916SR pro ostatní služby Asistent/ka, sekretář/ka60831SR pro management a administrativu Detektiv koncipient SR pro bezpečnost a ochranu osob a majetku a bezpečnost práce Obsluha CNC obráběcích strojů51732SR pro strojírenství

Spolupráce sítě SR na rozvoji NSK v roce 2016 Bc. Romana Nováčková HK ČR

Spolupráce na rozvoji NSK 2016 Obsah:  Návaznost na vybudovaný formát spolupráce  Stav plánu 2016  Harmonogram činností a nejbližší kroky  Administrace NSK 2016

Návrh revizí 2016 dle SR

Harmonogram činností 2016 Harmonogram činností pro NSK v roce 2016.xlsx Následující nejbližší kroky – březen 2016  Předání schváleného seznamu revizí předsedům SR – zajišťuje KR  Nominace vedoucího PS pro revize – zajišťuje předseda SR  Sestavení PS – vedoucí PS + koordinátoři/tajemníci SR  Uzavření DPP pro revize – zajišťuje NÚV  Paralelně s body 1 – 4 sběr RL pro nové PK – zajišťují členové SR  Naplánování termínů jednání SR a PS – členové SR + tajemníci SR  Projednání návrhů nových PK a zahájení tvorby

Zázemí pro činnost SR i PS  Zachována podpora konsorcia  Zázemí pro jednání: SP ČR - Vysočany, HK ČR - Florenc Administrace pracovně-právních vztahů  IS NSK - NUV Financování činnosti PS  Předseda SR – DPP / (vychází 9 tis /čtvrtletně)  Vedoucí a členové PS – DPP / úhrada po předání výstupu ( DPP nová 1 člen PS 9 450,- tj. 31,5 hodin, DPP revize člen PS 4 500,- tj 13 hodin)  Stvrzovatelé – beze změny 1500,- /posudek  Rozdíl členové SR - na základě schváleného plánu tvorby Administrace činností 2016

Výhled udržitelnosti NSK v roce 2017 a dále RNDr. Zdeněk Somr Viceprezident HK ČR

Síť SR a nové projektové záměry Ing. Jaromír Janoš, Ing. Bohumil Mužík

NABÍDKA POPTÁVKA PROSTŘEDÍ FIREM A ORGANIZACÍ VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM (V POJETÍ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ) POSLÁNÍ: Obstát v globální konkurenci. Díky tomu vytvářet hodnoty a pracovní místa. Vychovávat z dětí dobrého člověka a občana. Děti i dospělé vybavit kompetencemi, díky kterým se uplatní na trhu práce. DĚTI DOSPĚLÍ KVALITA TVRDÉ I MĚKKÉ KOMPETENCE MNOŽSTVÍ OKAMŽITÉ I DLOUHODOBÉ KVALITAMNOŽSTVÍ PRACOVNÍ MÍSTA ZAMĚSTNANCI ABSOLVENTI OBORY (OBSAH A KAPACITA)

VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM (V POJETÍ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ) PROSTŘEDÍ FIREM A ORGANIZACÍ DOSPĚLÍ PROSTŘEDNISTVÍM SEKTOROVÝCH RAD KVALITA (ZKOUŠKY PK) (JEN ČÁST REKVALIFIKACÍ A FIREMNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ) DOVEDNOSTI SOUČASNÁ PRACOVNÍ MÍSTA NSP NSK KVALITA DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ FIREMNÍ REKVALIFIKACE ÚSPĚCHY: Přes dospělých získalo kvalifikaci podle požadavků zaměstnavatelů. ÚSPĚCHY: Přes firem zná a nějakým způsobem využívá NSP a NSK. VÝZVY:. Nejasná role SR v NSP. Množství absolventů rekvalifikací neodpovídá potřebám. Chybí systémové zajištění kvality zkoušek. Malý zájem o další vzdělávání. CO SE PODAŘILO V LETECH

PROSTŘEDÍ FIREM A ORGANIZACÍ VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM (V POJETÍ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ) DĚTI DOSPĚLÍ IDENTIFIKACE AKTUÁLNÍCH DOVEDNOSTÍ DOVEDNOSTI SOUČASNÁ PRACOVNÍ MÍSTA NSP NSK DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ FIREMNÍ POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SŠZŠVOŠ+VŠOBČANSKÉ REKVALIFIKACE POŽADAVKY PRAXE NA RVP (OBSAH I FORMU) DOVEDNOSTI BUDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTA IDENTIFIKACE NOVÝCH DOVEDNOSTÍ KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ MNOŽSTVÍ KVALITA MONITORING ÚP DLOUHÉ REKVALIFIKACE S PRVKY DUÁLU PŘEDVÍDÁNÍ ZMĚN PROFESNÍ STRUKTURY OHROŽENÉ PROFESE (MOTIVACE K DV) ZAPOJENÍ SEKTOROVÝCH RAD Vize ZAPOJENÍ REGIONU

VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM (V POJETÍ CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ) PROSTŘEDÍ FIREM A ORGANIZACÍ DĚTI DOSPĚLÍ IDENTIFIKACE AKTUÁLNÍCH DOVEDNOSTÍ DOVEDNOSTI SOUČASNÁ PRACOVNÍ MÍSTA NSP NSK DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ FIREMNÍ POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SŠZŠVOŠ+VŠOBČANSKÉ REKVALIFIKACE POŽADAVKY PRAXE NA RVP (OBSAH I FORMU) DOVEDNOSTI BUDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTA IDENTIFIKACE NOVÝCH DOVEDNOSTÍ KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ MNOŽSTVÍ KVALITA MONITORING ÚP DLOUHÉ REKVALIFIKACE S PRVKY DUÁLU PŘEDVÍDÁNÍ ZMĚN PROFESNÍ STRUKTURY OHROŽENÉ PROFESE (MOTIVACE K DV) ZAPOJENÍ SEKTOROVÝCH RAD Projekty Oblast B Oblast C Oblast G Oblast E Oblast F Oblast D Oblast A

 Zvýšení kvality systému dalšího vzdělávání na bázi prvků NSP a NSK pod křídly zákona 179/2006 Sb.  Nastavení podmínek k plošnému zavedení mistrovských zkoušek  Postupná implementace navržených opatření v Národní dohodě: −Predikce trhu práce a kariérové poradenství pro volbu studia, povolání a rekvalifikace −Další vzdělávání a rekvalifikace – modularizace rekvalifikačního programu, délka, prvky duálního systému, spolupráce s Aos, služby pro Aorg., monitoring zkoušek, akreditace programů. −Nové a ohrožené profese v souvislosti s kvalitativními změnami profesní struktury a dovedností – Průmysl 4.0 −Výše uvedené využít při revizi RVP a ŠVP, k implementaci do PV To vše za aktivního zapojení Národní sítě sektorových rad!!!! Podpora společných cílů zaměstnavatelů

Rozvoj Národních soustav povolání a kvalifikací: NSK: Pro rok 2016 se řeší provizorium, pro rok 2017 se řeší úprava zákona č. 179/2006, která by měla zajistit prostředky pro zaměstnavatele (sektorové rady) prostřednictvím HK ČR. NSP: Správou pověřen FDV, dostává ze státního rozpočtu prostředky ročně na správu a aktualizace NSP, sektorové rady nejsou systémově zapojeny. ÚKOLY: - Prosadit, aby se změny zákona pro financování NSK stihly do konce roku Prosadit obdobné řešení rozvoje NSP na jednáních se zástupci MPSV - Společně požadovat další změny v ustanoveních zákona 179 pro rozvoj a ochranu systému dalšího profesního vzdělávání v rámci novely 2016 Stav vyjednávání – RNDr. Somr Konkrétní akce k podpoře implementace záměrů

Projektový záměr „KVASAR“ KVASAR – KVAlita Systému Autorizací a Rekvalifikací!!! Hlavní cíle:  Síťování subjektů ovlivňujících oblast zaměstnanosti a dalšího vzdělávání za koordinace sektorových - národních a regionálních pohledů a aktivit na zaměstnanost a trh práce (Aos, vzdělavatelé, zaměstnavatelé)  Metodicky nastavit a pilotně ověřit modularizaci rekvalifikačních programů, prvky duálního systému vzdělávání (firemním prostředí), financování dlouhodobých rekvalifikací a doladit infrastrukturu kvalitních zkoušek NSK (pokrytí regionů autor. osobami, spoluprací a kontrolou). V rámci naplňování cílů projektu zaměstnavateli je v neposlední řadě klíčová celostátní a krajská spolupráce zaměstnavatelů se vzdělavateli a státní správou a krajskou samosprávou při řešení projektů ministerstev, krajů a ÚP ČR

Cíl: Predikce trhu práce - předvídání kvantitativních změn na trhu práce (ČR a regiony) a dopadů na kvalifikační potřeby zaměstnavatelů. Na zasedání Správní rady sítě SR stanoveny úkoly: -Intervenovat za zapojení zaměstnavatelů nejlépe formou sektorových rad pro sektorové posouzení reálnosti odhadů. -Intervenovat za adekvátní zapojení zaměstnavatelů v regionech pro sběr a interpretaci dat a regionální posouzení reálnosti odhadů. -Intervenovat za zapracování principů regionálních observatoří trhu práce (ROTP) do celého konceptu projektu KOMPAS. Projekt „ KOMPAS“

1.„Nastavení a zavedení systému mistrovské zkoušky" Předmětem projektu bude navrhnout a rozpracovat všechny prvky potřebné k plošnému zavedení mistrovské zkoušky. Těmito prvky jsou kvalifikační a hodnotící standardy mistrovských kvalifikací, obsahové rámce a společné části zadání mistrovských zkoušek, osnovy vzdělávacích programů pro zájemce o mistrovské kvalifikace a učební texty pro tyto vzdělávací programy. 2. „Implementace systému mistrovské zkoušky a mistrovských kvalifikací v ČR“ Předmětem je zrealizovat programy dalšího profesního vzdělávání zaměřené na získání kvalifikace mistr řemesla a zakončené zkouškou z těchto kvalifikací pro jednotlivá řemesla podle standardů, osnov a učebních textů vytvářených v systémovém projektu "Nastavení a zavedení systému mistrovské zkoušky" Součástí projektu bude i vytvoření sítě vzdělávacích a zkušebních středisek pro jednotlivé kvalifikace mistrů řemesla a vyškolení jejich pracovníků. (závěr komise k MiZk, další jednání s MŠMT a NÚV o projektech probíhají pod vedením Ing. Pommera - informace) Návrh projektů k implementaci Mistrovské zkoušky

Budeme plánovaná jednání směřovat:  K prosazení systémového řešení odrazu budoucích dovedností do vzdělávání na školách i v rekvalifikacích.  Budeme intervenovat ve smyslu prosazení záměru a získání finančních prostředků pro jeho realizaci z OP VVV, OP Z, nebo čerpat z jiných zdrojů - TA ČR.  Intervenovat za zapojení zaměstnavatelů nejlépe formou sektorových rad posílených o PS, ve kterých budou zástupci výzkumné a aplikační sféry (velké, inovativní firmy). Aktivity - vymezování budoucích profesí a změn dovedností za vybrané sektory, předání do národních soustav (NSP a NSK) a do soustavy oborů vzdělání. Další oblast zájmu - „Průmysl (dovednosti) 4.0“

Dotazy a diskuze