Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0156 Šablona : III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINERÁLNÍ VODY A PRAMENY
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Naše lázně.
41.1 Karlovarský kraj – poznáš jeho dominanty?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, cestovní,
ZEMĚPIS ZEMĚPIS LÁZEŇSTVÍ v ČR 8. ročník.
Karlovarský kraj K.
Hydrologické poměry – podzemní vody
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Karlovarský kraj.
KARLOVARSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
PLZEŇSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_88.
Karlovarský kraj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_10.
Karlovarský kraj Krajské město Karlovy Vary Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
území s léčivými prameny Západní Čechy Vyhledávejte v příruční mapě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_64.
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
´ ˇ ´ ˇ ´.
Hydrologické poměry – podzemní vody
Hydrologické poměry - podzemní vody
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Karlovarský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Karlovarský kraj Kraj horké vody Třída:9.A
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_296.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_88.
Krušné hory Smrčiny Chebská pánev Sokolovská pánev Doupovské hory Slavkovský les Český les.
VY_32_INOVACE_CER_10 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Lázeňské služby - řešení Jméno autora:Mgr.
VY_32_INOVACE_CER_12 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Zlatý věk lázeňství - řešení Jméno autora:Mgr.
VY_32_INOVACE_CER_13 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Lokalizace lázeňských středisek - řešení Jméno.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_01.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_10.
Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
 Nejmladší České lázně. Lázně zahájily svůj provoz v únoru roku Lázně jsou v těsné blízkosti zámku. Jedná se o vody hypertonické studené. Lázně.
Luhačovice. Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS Téma: Karlovarský kraj Ročník: 9.
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_16.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_13.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_02.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_08.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_18.
KARLOVARSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_11_Karlovarský kraj Téma: Vlastivěda.
Nejzápadnější kraj ČR Krajské město Karlovy Vary 3. nejmenší kraj ČR
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – PODZEMNÍ VODY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karlovarský kraj Nejmenší kraj – 3 okresy Příhraniční poloha –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Karlovarský kraj Lázeňský kraj.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_14 Jméno autora:Ing. Aneta Florianová Třída/ročník:3.A HT / 3. ročník HT Datum vytvoření:9. listopadu 2012

Vzdělávací oblast: Cestovní ruch Tematická oblast: Lázeňský CR 5. část Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Studenti si na základě odprezentovaného učiva osvojí informace lázeňském místopisu. Klíčová slova: Významný, ČR, Evropa Druh učebního materiálu: Prezentace

Významné lázně v ČR Lázně jsou významnou atraktivitou nejen pro lázeňský a léčebný cestovní ruch, ale také pro kulturně-poznávací, městský cestovní ruch aj. Mezi nejvýznamnější české a moravské lázně patří:

Karlovy Vary Nejstarší, nejslavnější a největší lázně Bohatství léčivých vod Dvanáct proslulých teplých léčivých pramenů Symbolem města je největší a nejteplejší pramen Vřídlo, tryská až do výše 15 metrů Ve městě je velké množství stavebních památek např. novorenesanční Mlýnská kolonáda, Grandhotel Pupp

Mariánské lázně V širším okolí se nachází přes 140 minerálních pramenů Složení pramenů je chemicky tak různorodé, že je možno léčebně pokrýt celou škálu onemocnění Zajímavá je specifická architektura lázní Jsou považovány za nejrozsáhlejší a nejkrásnější zahradní město v ČR K nejcennějším patří novobarokní Kolonáda, klasicistní empirový pavilon

Františkovy lázně Prosluly Františkovým pramenem Celkem 21 pramenů Nedaleko se nachází přírodní rezervace Soos (bahenní sopky)

Jáchymov První radonové lázně na světě Léčba pohybového aparátu se provádí pomocí termálních radonových pramenů U zrodu lázní stáli známí manželé Marie a Pierre Curierovi

Teplice Jsou uváděny jako nejstarší lázně ve střední Evropě

Kynžvart Lázně, které jsou jak o jediné určené dětem od 2 do 15 let s nespecifickým onemocněním dýchacího ústrojí

Poděbrady Jsou nejmladší české lázně Hlavním léčebným zdrojem lázní při léčbě chorob srdce a cév zůstává i dnes minerální voda Poděbradka

Lázně Jeseník Priessnitzovy léčebné lázně, a. s. Vznikly jako první vodoléčebný ústav na světě Jsou to klimatické lázně

Třeboň Základem léčby je slatina Lázeňská péče pohybového ústrojí je soustředěna do dvou lázeňských objektů s názvem Bertiny lázně a lázně Aurora

Lázně Luhačovice Používají k léčbě uhličitou kyselku Vincentku Také jsou proslulé architekturou Dušana Jurkoviče

Významné lázně v Evropě

Německo Je velmi významnou lázeňskou zemí Baden-Baden jsou světově proslulé lázně Základem zdejší léčby jsou radioaktivní solné prameny (46-69°C) Garmisch-Partenkirchen jsou nejvýznamnější klimatické lázně v Bavorských Alpách

Itálie Patří mezi evropské lázeňské velmoci Ischia je ostrov ve Středozemním moři, kde jsou základním přírodním zdrojem zdejší léčby četné minerální prameny, které jsou až 65°C teplé Abano Terme jsou jedny z největších a nejmodernějších lázní, základem léčby jsou radioaktivní prameny Montecatini Terme jsou jedny z nejstarších a nejvýznamnějších lázní (Toskánsko), základem léčby jsou minerální vody, které obsahují jod, síru a alkalické soli a bahno.

Francie množství pramenů termálních i minerálních, vynikající klimatické podmínky v horských a přímořských oblastech Aix-les-Bains, Amélie les Bains-Palaida, Dax, Nice, Cannes, Lourdes a Vichy jsou nejznámější francouzská lázeňská místa

Další lázeňská místa Maďarsko (Budapešť, Harkány, Héviz, Debrecen, Rác) Rakousko (Bad Ischl, Baden bei Wien, Gunden) Slovensko (Bardejov, Piešťany, Trenčianské Teplice) Švýcarsko (Baden, Davos, Svatý Mořic) Belgie – lázně Spa (z názvu města odvozen mezinárodně používaný termín pro lázně)

Použitá literatura a obrázky 400&h=300&ei=Wgm3UKH3NtKKhQe6lICoAQ&zoom=1&iact=hc&vpx=527&vpy=150&dur=2927&hovh=194&hovw=259&tx=157&ty=112&sig= &page=1&tbnh=136&tbnw=173&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:3,s:0,i:94 lazne.aspx&docid=IGqRWupcnibESM&imgurl= 29,r:2,s:0,i:88&tx=110&ty= c4b72bf4/frantik.jpg&w=190&h=240&ei=tg23UMimKYfAhAfZpIHwDw&zoom=1&iact=hc&vpx=1154&vpy=279&dur=21&hovh=192&hovw=152&tx=121&ty=151&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=147&tbnw=111&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:18,s:0,i:150 frantiskovy-lazne.jpg&w=445&h=334&ei=tg23UMimKYfAhAfZpIHwDw&zoom=1&iact=hc&vpx=873&vpy=276&dur=301&hovh=146&hovw=197&tx=141&ty=115&sig= &sqi=2&page=2&tbnh=146&tbnw=197&ndsp=24&ved=1t:429,r:29,s:0,i:31 big.jpg&w=510&h=385&ei=pg63UOXSKISFhQfZqYHABA&zoom=1&iact=rc&dur=324&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=140&tbnw=178&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:1,s:0,i:85&tx=105&ty=69 cache/1245/800.jpg&w=800&h=547&ei=bQ-3UJGGNMWV0QWVtYCwBQ&zoom=1&iact=rc&dur=404&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=141&tbnw=198&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:5,s:0,i:97&tx=63&ty= QXT1oA4&zoom=1&iact=rc&dur=314&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=137&tbnw=231&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:2,s:0,i:88&tx=104&ty=62 big.jpg&w=510&h=362&ei=vBC3UOyWFs2ZhQf91oDwBw&zoom=1&iact=hc&vpx=4&vpy=186&dur=957&hovh=189&hovw=267&tx=131&ty=93&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=131&tbnw=183&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:0,s:0,i:109 cache/641/800.jpg&w=800&h=665&ei=KhG3UOzCCcWChQfOxYC4Bw&zoom=1&iact=rc&dur=364&sig= &page=1&tbnh=143&tbnw=163&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:1,s:0,i:87&tx=75&ty=74 cz&docid=wfXONzjlv7GJlM&imgurl= diana.cz/clanky/luhacovice2.jpg&w=500&h=375&ei=9xG3ULiVGsmk4gT3vYDIBg&zoom=1&iact=rc&dur=209&sig= &page=1&tbnh=132&tbnw=186&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:10,s:0,i:126&tx=169&ty=99 cz.htm&docid=w3FtsDWmPCqmTM&imgurl= t=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:9,s:0,i: qk9M:&imgrefurl= 4F5DJsgb69oHYCw&zoom=1&iact=hc&vpx=12&vpy=260&dur=656&hovh=175&hovw=209&tx=82&ty=100&sig= &sqi=2&page=2&tbnh=137&tbnw=169&ndsp=25&ved=1t:429,r:32,s:0,i:40 Drobná D., Morávková E.: Cestovní ruch pro st ř ední školy a pro ve ř ejnost; druhé upravené vydání; nakladatelství FORTUNA PRAHA 2010