Jan Karas, Radana Králová, Jakub Šeďa, David Zbožínek 3.B 2012/2013 Jan Karas, Radana Králová, Jakub Šeďa, David Zbožínek 3.B 2012/2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Registrační číslo projektu
Rusko (Ruská federace)
Evropská nej….
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.
RUSKO Světová velmoc.
Rusko Jarmila Kovářová.
Kanada.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Geografická charakteristika Ruska
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
SEVERNÍ ASIE - SIBIŘ.
Polsko Eliška Pokorná.
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Rusko Je největší ze států bývalého SSSR (Sovětský svaz).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
USA – hospodářský obr.
USA United States of America
Zeměpis 7. ročník Zpracovala: Mgr. Jitka Tkadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Transsiberianul Má délku 9289 km a přechází přes osm časových pásem. Je nejdelší dráhou na světě. Její stavba byla zahájena za cara Nicholas II, je také.
Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
PORTUGALSKO.
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tematického bloku Rusko. Jedná se převážně o práci s textem. Konkrétní otázky jsou vždy.
ASIE PŘÍRODNÍ PODMÍNKY.
Téma hodiny: Rusko - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
RUSKO Jan Vaněk.
Rusko 20. ledna 2006.
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
STŘEDNÍ ASIE.
Registrační číslo projektu
RUMUNSKO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bývalé státy Sovětského svazu
ŘECKO Martin VRZALA.
Nejrozlehlejší stát světa ležící na dvou světadílech
Pojmy – východní Evropa
Finsko.
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko
Bývalé státy Sovětského svazu
Severní Asie Daniel Chmelík-Geografie Michal Záboj-Přírodní podmínky David Matulík-Obyvatelstvo David Lang-Ekonomika.
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Název učiva: Amerika severní
Vzdělávací materiál: Rusko – asijská část Operační systém:
RUSKO (Ruská federace)
ASIE - SIBIŘ VY_32_INOVACE_07-40 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
VY_32_INOVACE_Fi_II_11 Název Rusko – lidé a hospodářství
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Východní Evropa (Ukrajina, Bělorusko, Rusko)
Obecná charakteristika kontinentu
Transkript prezentace:

Jan Karas, Radana Králová, Jakub Šeďa, David Zbožínek 3.B 2012/2013 Jan Karas, Radana Králová, Jakub Šeďa, David Zbožínek 3.B 2012/2013

Ural - Verchojanské pohoří (Tichý oceán)

Sibiř se skládá ze tří částí: 1. Západní sibiřská nížina – rozsáhlá, plochá, bažinatá (na východ od Uralu) 2. Centrální sibiřská platforma – rovinatá plošina (na východ od řeky Jenisej) 3. Východní sibiřské středohoří – velké množství hor (na východ od řeky Leny) Hraniční pohoří: Altaj, Sajanské, Jabloňové a Stanové pohoří

Podnebí je převážně kontinentální a zahrnuje několik různých klimatických zón V zimě dosahují teploty na Sibiři až −60 °C, převážně na jihu však neklesají pod −30 °C. Léta jsou na Sibiři mírná, s teplotou dosahující i přes 20 °C

Ob Amur Jenisej Lena +Bajkalské jezero (1637 m, 1/5 sladké vody) Jenisej Lena

Na Sibiři žije velké množství různých národností Největší skupinou jsou Rusové, z původních obyvatel tam žijí například Burjati, Čukčové, Evenové, Evenkové, Chantové, Jakuti, Jukagirové, Korjaci, Nanajci Původní obyvaté většinou žijí z lovu a rybolovu a také chov sobů V Sibiři se rozsířilo pravoslavné křestanství, ale stále v těch nejodlehlejších částech je praktikován šamanismus Mezi původními obyvateli se hodně šíří alkoholismus

Ekvenkský dům „čum“ Zimní jurta

Nejpočetnější etnikum Sibiře (přes ) Žijí v Sibiři od 13. století Chovají soby a jakutské koně

Sibiř je velice málo osídlena Život na Sibiři znesnadňují velice těžké klimatické podmínky Na celé Sibiři žije 38 M lidí, při její velikosti to znamená že má pouze 3 obyvatele na km 2 Většina obyvatel (70%) žije ve městech nebo v okolí velkých řek. Také jích hodně žije v přilehlých oblastech Transsibiřské magistrály. Největší město na Sibiři je Novosibirsk s 1,5 M obyvatel Další velká města jsou :Krasnojarsk, Irkutsk, Omsk Vladivostok.

Fauna тундра : мхи, трава, ива Jižněji přechází tundra do nejrozsáhlejší rostlinné zóny - lesního pásma, známého jako тайга Flóra Бурый медведь сибирские олени соболь росомаха северный олень лот волк кабан олень тигр …

Sibiř je velmi bohatou oblastí na nerostné suroviny (никель, золото, вести, уголь, молибден, гипс, алмаз, диопсид, серебро, цинк, газ и нефть).

Permafrost – stále zmrzlá půda Tvrdé horniny pod povrchem – ztížené podmínky pro vrty Špatná dopravní dostupnost Špatný stav ropovodu Řídké osídlení Nemožnost zpracování na místě

Suroviny se převáží na jih Sibiře do průmyslových oblastí ke zpracování, nebo se vyvážejí do evropské části Ruska Další cesta nerostných surovin vede přes Severní ledový oceán a Tichý oceán na východ do Japonska, USA a Kanady.

Ropa - mezi Volhou a Uralem,Kavkaz(Sachalin) Černé a hnědé uhlí- střední a východní Sibiř (Jakutsko) Zemní plyn- Západosibiřská rovina poloostrov Jamal Železná ruda-oblast Kursku při hranicích s Ukrajinou Zlato- východní Sibiř Nikl- Norisk, poloostrov Kola Měď-Ural Platina-Ural, Sibiř

Krátká vegetační období Úrodné půdy (na jihozápadě=výskyt černozemí,vyhovující klima pro pěstování- pšenice,ječmene,žita,brambor spolu pasoucí se velkým počtem ovcí a dobytka) Sibiř má stále největší podíl lesů(dřevo je stále důležitým zdrojem příjmů) Ochotské moře=je jedno z nejbohatších rybolovných oblastí na světě

Problémy Ohromné vzdálenosti z místa produkce (surovin a potravin) Spotřeba potravin(kazivost potravin při transportu ve velkých vzdálenostech) Málo dopravních cest=špatný rozvoj pro ekonomiku Některé místa dostupná pouze letecky

Základ ruské dopravy= železniční systém (slouží k přepravě nákladů na velké vzdálenosti a dociluje i přes její velký pokles stále největších výkonů na světě) Železniční doprava-je rozvinuta především v evropské části z Moskvy do všech důležitých center Ruska i blízkého zahraničí Větší význam má železniční doprava pro spojení evropské části se Sibiří a Dálným východem, který zabezpečuje již po celé délce zdvojená sibiřská magistrála

Přepravuje mnohem více nákladů, ale jen na malé vzdálenosti Silniční síť je rozsáhlá, skutečně kvalitních silnic je však relativně málo Svůj význam si uchovává levná doprava nákladů po řekách, zejména na Volze a sibiřských veletocích

Zahraniční obchod je většinou uskutečňován osvědčeným obchodním loďstvem. Na dalekém severu a východě představuje námořní doprava často jediné spojení mezi komunitami roztroušenými po zhruba km dlouhém pobřeží Některé přístavy v zimě zamrzají, jiné, např. Murmansk, fungují celý rok. Největšími přístavy jsou Novorossijsk na Černém moři, St. Petěrburg na Baltu a Nachodka na Dálném východě.