Výsledky výzkumu a vývoje NUVIA a.s. pro monitoring ŽP po jaderné události Ing. Jan Surý APROCHEM 2016, Hustopeče u Brna 15.3.2016 Projekty řešené s finanční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Advertisements

LAO - průmyslové systémy s.r.o.
ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Informační systém krizového řízení kraje
Komplexní dodávky řídicích systémů po systémy s vysokým výkonem
a Internetové dispečinky
Ing. Kateřina Blažková, Ph.D.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Prezentace produktů a služeb
Komunikační moduly C2COM a CSAIO8x
Název navrhovaného projektu: Aplikace pokročilých statistických metod asimilace modelových předpovědí s pozorováními v terénu ve formě moderního programového.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Diskové systémy.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
© Emotron AB Účinný a spolehlivý provoz Ventilátory Kompresory Dmychadla.
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Jan Křečan ISSS 2006 Profesionální řešení komunikace pro státní správu a samosprávu.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Ústav automatizace a měřicí techniky
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
GSM Lift Watch.
Informační podpora při krizovém řízení
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
GSM Lift Watch. Požadavky zákazníka – Snadná komunikace z kabiny výtahu – Bezdrátové spojení z kabiny výtahu – Dálkové nastavení a ovládání pomocí SMS.
Team Petr Pavel Žákzástupce Václav Brašničkaprůzkum
Internet jako mediatyp pro reklamní investice
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Sledování vozidel v reálném čase a využití pro informování cestujících
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Katedra počítačů ČVUT FEL
Možnosti využití mobilní komunikace při krizových situacích
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
PACS Picture Archiving and Communication System
1 Radiační monitorovací síť v České republice. 22 Radiační monitorovací síť organizací pověřen Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Legislativní.
A PLIKACE OZE NA SPŠ A VOŠ, P ÍSEK, K ARLA Č APKA 402 Ing. Jiří Uhlík Ing. Miroslav Paul.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Sledování ionizujícího záření na toku Dubeneckého potoka Jan Kolumpek, Matěj Klíma, Zbyněk Másler Fyzikální seminář 2008, FJFI ČVUT.
Technologie dopravních průzkumů Ing. Martin Langr Prezentace projektů – nový studentský projekt.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Program prezentace O firmě Produkty Popis vybraných funkcí.
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Účinné zabezpečení IT a stálý dohled
PŘEVRATNÉ ŘEŠENÍ PRO VÝSTAVBU ROZSÁHLÝCH PŘÍSTUPOVÝCH SYSTÉMŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
I. Dvořák Zahajovací setkání
Ze Spořilova do Litoměřic
ELCOM,a.s. ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ a NAPÁJECÍ ZDROJE ELCOM a.s., Divize Virtuální instrumentace a Divize Aplikované elektroniky Ing. Jindřich Kaluža Dr. Ing.
Datová centrála, inteligentní měření, funkce měřidel, koncentrátory, komunikační kanály Stanislav Mach Prodej AMM/AMR systémů.
Transkript prezentace:

Výsledky výzkumu a vývoje NUVIA a.s. pro monitoring ŽP po jaderné události Ing. Jan Surý APROCHEM 2016, Hustopeče u Brna Projekty řešené s finanční podporou Technologické agentury České republiky a Ministerstva vnitra ČR

Na základě zkušeností z monitorování následků havárií na jaderných elektrárnách byl proveden výzkum, vývoj, konstrukce a terénní odzkoušení nových systémů včasného varování, monitorování životního prostředí a osob v dálkově nastavitelném režimu provozu, automatizovaném měření a vyhodnocování na obsah radionuklidů s předáváním výsledků a se zasíláním varovných zpráv při překročení nastavených úrovní. Činnost VaV společnosti NUVIA a.s. ve spolupráci se školami a výzkumnými ústavy cíleně směřuje do bezpečnostního výzkumu ve vztahu k životnímu prostředí. ZAMĚŘENÍ VaV DO PRAXE 2

N ěkteré VaV projekty řešené u firmy NUVIA a.s., např. - TA ČR – program ALFA a Centrum kompetence, - Min. vnitra - bezpečnostní vývoj ZAPOJENÍ DO DOTOVANÝCH PROJEKTŮ V RÁMCI ČR 3

V rámci vývoje skupiny NUVIA v návaznosti na nově budovanou značku NUVIA-TECH dochází od roku 2012 k výrazným posunům interního, nebo zakázkového vývoje vlastního portfolia výrobků v radiačním monitoringu a ochraně. Spolupráce s významnými organizacemi SÚRO v.v.i, UTEF VUT, UK MFF, ÚOPZHN UNOB, SUJCHBO v.v.i., UJF CRYTUR s.r.o., TEMA s.r.o. a členy skupiny NUVIA France, UK, India, Canada, NUVIA CZ, Nordic, Italia, vytváří pozitivní multidisciplinární prostředí pro aplikovaný výzkum a výstupy z něj uplatnitelné na trhu. NUVIATECH 4

dokončení 12/ jednotek měření v designově novém alu Case, přenosné, nastavitelný stojan NaI (Tl) detektor a ENVINET elektronika vč. vícekanálového analyzátoru, vysokonapěťového zdroje a komunikace uvnitř jednotky Optimalizovaná geometrie - speciálně jednoúčelových detektorů a kolimátorů Připojení na vyhodnocovací PC přes Ethernet PC software pro správu měření Software pro správu osobních údajů lidí (identifikace pomocí RFID čipů a / nebo bar / Code ) Měření aktivity J 131 ve štítné žláze po radiační havárii JE 5

6

Systém pro měření transuranů IN VIVO v plicích a kostře 7 dokončení 12/2014

Systém pro měření transuranů IN VIVO v plicích a kostře 8

VW transporter v dlouhé a vysoké verzi On-line hodnoty DP a spektrum Technologie PICO - typ AGR spektrometr L + R boční směrové plastové scintilační detektory, přední směr měření 3x3 " NaI (Tl ) Mobilní laboratoř uvnitř nákladového prostoru HPGe dusíkem chlazený detektor + olověné stínění Výkonná aerosolová prosávačka (nový otypovaný NUVIA produkt ) Př. dalšího vybavení: generátor, solární panel, přenosná meteorologická stanice, neutronový detektor, úložný systém, napájení síť, nebo 3kV měnič z aku, atd. Radiační a monitorovací vůz 9

10

Vývoj a výzkum v posledních dvou letech u naší firmy rozšířil aplikovatelné výstupy i v oblasti sítí včasného zjištění. A to jak stacionárních bodů, tak i mobilních autonomních StandAlone ostrovních systémů. Začínající realizace instalací v různých částech světa v různých klimatických podmínkách a provázanost možných komunikačních rozhraní se SW, databází pro sběr dat a vyhodnocení situace umožňuje uživatelům On-Line reagovat na možné události a tím výrazně ovlivnit rozhodovací úroveň pro opatření prevence, tak i při RA události. -pro radiační monitorovací sítě na daném území a pro začleňování do sítí včasného zjištění, -měření sondou se 1, (2, 3) GM trubicemi dle potřebného rozsahu, -napájení ze systému v ostrovním režimu, -přenos naměřených dat je prováděn pomocí RS232, RS485, USB, LAN, GSM sítě, nebo satelitní komunikací, -zápis pomocí webové služby běžící na aplikačním serveru do relační databáze. Staničky RMS 11

Je základní součástí našeho monitorovacích systému životního prostředí 6 variant s CPU3 na komunikaci USB+RS232+RS485 6 variant s CPU2 (příznak k názvu „E“) na komunikaci USB+Ethernet, kombinace GM Tube LND 7807+LND LND7149+LND71632 NuEM EGM-01, resp. NuEM EGM-01 E 50 nSv/h - 20 mSv/h NuEM EGM-02, resp. NuEM EGM-02 E 50 nSv/h - 2 Sv/h NuEM EGM-03, resp. NuEM EGM-03 E 10 nSv/h - 2 Sv/h NuEM EGM-04, resp. NuEM EGM-04 E 10 nSv/h - 10 Sv/h NuEM EGM-05, resp. NuEM EGM-05 E 50 nSv/h - 10 Sv/h NuEM EGM-104, resp. NuEM EGM-104 E 10 nSv/h - 10 Sv/h Kompaktní utěsněné ALU pouzdro Elektronika integrována uvnitř trubky Přímý LAN datový výstup Kompatibilní se systémem RAMON SW (monitorovací SW) Optimalizované sondy pro samosprávu a v okolí JE 12

Optimalizované sondy pro samosprávu a ZHP v okolí JE Solar panel + battery powered Intelligent GM tube (NaI(Tl) optionally) GSM (GPRS) data transfer Local data storage - flash memory Stand-alone gamma radiation monitoring 13

Zařízení je určeno k odběru vzorků vzduchu pro měření obsahu nečistot v ovzduší, například při měření kontaminace ovzduší radioaktivními látkami, prachem a podobně Vlastnosti zařízení NuRMS EGS-40 o Sací výkon m3/h o Automatické udržování nastaveného průtoku o Automatická kalibrace o Připojení USB, Ethernet, RS-232/RS-485 o Vzdálená správa pomocí dodávaného software V nabídce i verze na záchyt J131 Autokalibrace Aerosolový sampler 14

Systém měření pomocí DRON a robotů 15

Systém měření pomocí DRON a robotů 16

Robotizace průmyslu a budoucnost 17 Posílili jsme zkušenosti s automatizací s „drone“ technologií a návazností na roboty. Rychle se rozvíjející technologie pro rychle rostoucí trh. Významný posun pro aplikace v jaderných a radiačních měřeních.

Systém měření pomocí DRON a robotů 18

Modernizované odběrové zařízení JL-150 Hunter se spektrometrickým modulem nad aerosolovým filtrem, dálkovým přenosem Dat, dálkovým řízením výkonu prosávání. Pohled pod víko modernizovaného odběrového zařízení JL-900 Sněhurka se spektrometrickým modulem nad aerosolovým filtrem Velkokapacitní odběrové zařízení aerosolu 19

Do BV výzkumu pro r jsme podali návrhy nových projektů: Měřící zařízení radioaktivity pro zásahové jednotky se satelitním přenosem dat Multifunkční odběrové a detekční zařízení CBRN látek pro potřeby IZS Nová generace portálových monitorů pro zajištění bezpečnosti obyvatelstva Systémy pro on-line měření umělé radioaktivity v povrchových vodách za havárie jaderné elektrárny s dálkovým přenosem dat Vývoj systému pro zvýšení bezpečnosti občanů cestujících letadlem při radiační mimořádné situaci xx 20

APROCHEM