ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

1.Význam kosmetického účinku šamponu
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Listnaté stromy a keře 4. ročník
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rostliny v okolí lidských obydlí
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Hospodářsky významné rostliny - koření
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Kvetoucí byliny.
Rumiště a okraje cest.
Kakao.
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Koření.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
Čaj a kakao Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Název školy: Základní škola Městec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Potravinářské zbožíznalství
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Drobné ovoce.
Potraviny a výživa – čaj
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Koření P. Pechová, 2012.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný 3. Čaj bylinný 4. Čajové výrobky – čajové extrakty, instantní čaje

Čaj pravý o Vyrábí se zpracováním listů (popřípadě pupenů) keře čajovníku čínského o Mezi hlavní producenty čaje patří: Čína Japonsko Srílanka Indie

o Sklizeň čaje probíhá několikrát za rok o První sklizeň se uskutečňuje 5 let po vysazení čaje o Sklízí se lístky a pupeny o Nejkvalitnější jsou mladé lístky v blízkosti pupenů – obsahují nejvíce aromatických látek o Podle dalšího zpracování sklizených lístků se čaj dělí na: Čaj černý Čaj zelený Čaj žlutý Čaj bílý

Technologický postup výroby černého čaje (fermentovaný čaj) 1. Zavadnutí lístků a jejich svinutí 2. Fermentace 3. Sušení 4. Třídění a balení

o Díky fermentaci dochází ke vzniku charakteristické barvy, chutě a vůně o Při fermentaci se enzymaticky rozkládá chlorofyl, třísloviny a bílkoviny o Fermentace probíhá 3-6 hodin v komorách s řízenou teplotou a vlhkostí o Po fermentaci následuje sušení – probíhá pomocí horkého vzduchu

o Usušený čaj má vlhkost kolem 3% o Třídění čaje: Čaj listový Čaj zlomkový – čaj lámaný, drť a čaj prachový o Čaj se prodává jako: Sypaný Porcovaný

Technologický postup výroby žlutého čaje (částečně fermentovaný čaj – tzv. Oolong) 1. Zavadnutí lístků a jejich svinutí 2. Fermentace – částečná, fermentace se přerušuje v okamžiku, kdy má čaj žlutou barvu, fermentaci přerušujeme napařením čaje, čímž se inaktivují enzymy 3. Sušení 4. Třídění a balení

Čaj matcha o Jedná se o mletý zelený japonský čaj o Používá se při budhistických obřadech o Má využití při výrobě zmrzlin, alkoholických nápojů

Čaj bílý o Jedná se o vrcholové nerozvinuté lístky a pupeny, které jsou pokryty bílým chmýřím o Lístky bílých čajů se nesvinují, pečlivě se balí do kuliček o Prochází pouze mírnou oxidací o Obsahuje vysoké množství antioxidantů o Nejvíce se vyrábějí v Číně

Čaj bylinný o Bylinný čaj se vyrábí z květů, plodů, listů či kořenů rostlin o Vyhláškou je stanoveno, z čeho se mohou bylinné čaje vyrábět o Bylinné čaje mají většinou léčivé účinky o Jedná se například o čaj lipový, mátový, meduňkový, šípkový, kopřivový, heřmánkový

Čaj ovocný o Ovocný čaj se vyrábí z různých druhů sušeného ovoce, ovoce se může kombinovat s bylinami o Ovocné čaje se často prodávají v podobě sypaných směsí o Do ovocných čajů se často dává ibišek, kousky jablek, kůra (citrónová, pomerančová), skořice o Často se používají pouze aromata – jahodové, malinové, višňové Čaj ochucený o Jedná se o směs pravého čaje s částí rostlin o Čaj musí obsahovat alespoň 50% pravého čaje

Čaj parfumovaný (ovoněné přírodními vůněmi) o Vyrábí se z kvalitních zelených čajů, které se rozprostřou na lísky s vonnými květy (jasmín, narcis, magnólie, růže, ibišek) nebo plody (pomeranč) o Mezi parfumované čaje patří například jasmínový zelený čaj o Do jasmínových čajů se jasmín také přidává, kromě jasmínu se přidávají i další květy např. chryzantémy, liliovník o Čaje uměle aromatizované – dnes na trhu převažují – používají se chemická aromata

Maté čaje o Jedná se o lístky cesmíny paraguayské o Mají silné povzbuzující účinky – obsahují velké množství kofeinu, ale také vysoké množství minerálních látek, vitamínů, antioxidantů o Posilují imunitní systém, podporují trávení, tlumí pocit hladu o Maté čaje se suší nad ohněm – mají proto kouřovou příchuť o Zelené zlato indiánů o Pije se z kalabasy

Cesmína paraguayská

Čajové výrobky o Čajové extrakty – vyrábí se vyluhováním čaje bylinného, pravého nebo ovocného o Instantní čaje – obsahují extrakt a další složky (kyselinu citronovou, barviva, aromata, vitaminy) Kvetoucí čaje o Jsou vyrobeny z lístků zeleného nebo černého čaje, po zalití se lístky rozvinou a ukáže se drobný květ o Vyrábí se ručně

Otázky k opakování o Vysvětlete rozdíl ve výrobě černých, zelených, žlutých čajů. o Vyjmenujte nejvýznamnější oblasti pěstování čaje. o Co je to maté? Jedná se o pravý čaj? o Uveďte příklady bylinných čajů. o Popište prospěšné účinky čaje maté. o Co znamená matcha? Čím je významná? o Jaké znáte čajové výrobky? o Charakterizujte čaj bílý.

o Použité zdroje NG NG

D ě kuji za pozornost