STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 5.Výtahy Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Prostory komunikační: vertikální: schodiště, výtahy, rampy
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Konstrukce dveří pro bytovou a průmyslovou výstavbu
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Název operačního programu:
Schodiště – návrh a konstrukční řešení
schodišťový stupeň schodišťové rameno
Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU DZP
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Tato prezentace byla vytvořena
Charakteristické znaky MHD
Vsetín – město bez bariér
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
KONSTRUKČNÍ BEZPEČNOST VÝTAHŮ V ROCE PRINCIPY v ČR 50léta – evropská bezpečnostní špička 50léta – evropská bezpečnostní špička 60 léta – jakost.
Název operačního programu:
Rovnoměrný přímočarý pohyb
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Terénní a železobetonové schodiště STA30
Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.
Pozemní stavitelství Výtahy Typy výtahů Autor: Ing. Šoupal Kamil
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Otvory v nosných stěnách
Pozemní stavitelství Typologie Bytové domy Autor: Ing. Šoupal Kamil
postup výroby dřevěných schodů
VNITŘNÍ KOMUNIKACE prostory sloužící k propojování setkávání rozhovoru
Kanalizační potrubí svislé
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Terénní a železobetonové schodiště STA30
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_INOVACE_36_01 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
vertikální komunikace
Dřevěná schodiště Umožňují spojení různých výškových úrovní. Jsou lehké, teplé a z hlediska stavebních nákladů levné, mají pěkný vzhled a často zabírají.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy (STA16)
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
Pozemní stavitelství II
Pozemní stavitelství II
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
SCHODIŠTĚ. Kce sloužící ke spojení různých výškových úrovní Za schodiště lze považovat min.3 výškové stupně Od 3 stupňů by mělo být zábradlí Schodišťové.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo DUMO7.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 6.Lešení Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo.
Ročn í k: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor:Strojnictví Téma:Dopravní.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ukládání potrubí v objektu
PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ VZ VOZÍKŮ
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3-4. ročník oboru strojírenství.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: ročník oboru strojírenství.
Vysoká škola technická a ekonomická
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3-4. ročník oboru strojírenství.
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
Název: ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA Vypracovala: Olga Merendová - VB 304
Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží
VENKOVNÍCH TRANSFORMÁTORŮ
Hygienické zázemí Ing. arch. Milada Baumanová, Ph.D.
Výtahy a zdviže pro osobní dopravu.
Lanové dráhy visuté pozemní.
Transkript prezentace:

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA maturitní obor: STAVEBNICTVÍ zaměření: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 5.Výtahy Zpracoval: Ing. Josef Svoboda Předmět: Pozemní stavitelství (PS) Ročník studia: III.

5.Výtahy  Obsah: 5.1 Hlavní části výtahů 5.2 Výtahy pro dopravu osob, osob a břemen 5.3 Malé nákladní výtahy 5.4 Nákladní výtahy stolové 5.5 Oběžné výtahy 5.6 Pohyblivé schody

5.Výtahy Strojní zařízení sloužící k dopravě osob, nákladů ve svislém směru mezi jednt. podlažími. → komunikační spoj u vyšších budov doplňující schodiště, u vícepodlažních budov se stává hlavní vertikální komunikační tepnou 5.Výtahy

Počet výtahů v budovách - zákonitosti  Budovy (5 – 8. NP) → osobní výtah se přepravou max. 4 osob.  Budovy (9 – X.NP) → min. 2 výtahy (jeden z nich s možností přepravy nábytku, nemocného na nosítkách).  Administrativní budovy (5.NP – X.NP) → počet výtahů otázkou návrhu (počet osob, pohyb osob v budovách)

5.Výtahy Názvosloví jmenovitá dopravní rychlost = teoretická rychlost pohybu klece provozní rychlost = skutečná rychlost pohybu klece při provozu nosnost výtahu = max. dovolená hmotnost dopravovaného břemene (hmotnost jedné osoby je uvažována 80 kg) zdvih = vzdálenost mezi nejnižší a nejvyšší úrovní výtahu horní přejezd kabiny = dráha, o kterou může kabina přejet nad úroveň nejvyšší stanice dolní přejezd kabiny = dráha, o kterou může kabina přejet pod úroveň nejnižší stanice výchozí stanice = nástupní stanice, do které se zpravidla kabina vrací

5.Výtahy 5.1 Hlavní části výtahů Každý výtah se skládá z částí stavebních a strojových.

5.Výtahy a) Části stavební Výtahová šachta - prostor jízdní dráhy kabiny a vyvažovacího závaží. Kabina i závaží se pohybují ve svislých vodítkách, která jsou osazena ke stěnám šachty. Prostor šachty musí být vždy ohrazen!!! vodítko výtahová šachta Ve výtahové šachtě nesmí být žádná zařízení, která k výtahu nepatří (TZB potrubí, jiné elektrické vedení…). Výtahová šachta musí být dobře izolována proti vodě a vlhkosti. K šachtě patří volný prostor nad nejvyšším podlažím a prohlubeň pod úrovní nejnižší stanice.

Připevnění vodítek ke stěnám šachty 1 – vodítko, 2 – konzola vodítka, 3 – příchytka, 4 – zazdění konzoly

5.Výtahy Strojovna - místnost pro strojové zařízení výtahů, která je u většiny výtahů umístěna nad výtahovou šachtou. Strojovna musí být uzavíratelná, suchá, osvětlená a dostatečně větraná. a) Části stavební

Šachetní dveře a zárubně - mají zvláštní provedení odlišné od běžných dveří (osobní výtahy = většinově jednokřídlové, plechové s ocelovou zárubní, otevírané ven; nákladní výtahy = dvoukřídlové). Za jízdy kabiny jsou všechny dveře šachty elektricky uzavřeny, toto blokování se vyřazuje ve chvíli, kdy se výtah zastaví přesně ve stanici. a) Části stavební

5.Výtahy b) Části strojové Kabina (klec) - slouží k přepravě osob (nákladů). Je vybavena závěsem na lana, zachytávači k zachycení kabiny k vodítkům. Kabina musí být osvětlena.

5.Výtahy b) Části strojové Vyvažovací závaží - vyvažuje zpravidla hmotnost kabiny a % hmotnosti břemena.

5.Výtahy b) Části strojové Vodítka - slouží k vedení kabiny a vyvažovacího zařízení. Musí být tak dlouhá, aby jej kabina ani vyvažovací závaží nemohla opustit. Vodítka se kotví ke stěně šachty.

5.Výtahy b) Části strojové Lana - nosné prostředky, na jejichž jednom konci je zavěšena kabina, na druhém konci vyvažovací závaží.

b) Části strojové Výtahový stroj - elektromotor sloužící ke zdvíhání a spouštění lan. Uložen na betonovém základu, oddělen od stavební konstrukce zvukovou izolací.

b) Části strojové Nárazníky - umístěné pod klecí a vyvažovacím zařízením (pryžové, pružinové, hydraulické).

5.Výtahy 5.2 Výtahy pro dopravu osob, osob a břemen OSOBNÍ VÝTAHY Max. rychlost 1 m/s, nejčastěji pro 4 osoby, jsou řízeny jedoucími osobami (osobní rychlovýtahy = rychlost 1,4 – 4 m/s, nejčastěji pro 6 osob nebo pro 12 osob a řidiče, návrh např. v obchodních domech, atd.).

5.Výtahy

NÁKLADNÍ VÝTAHY Slouží pro dopravu nákladů. Řízené buď řidičem nebo z jednotlivých stanic. Návrh pro nosnost 250, 500, 1 000, kg, výjimečně o nosnosti větší. 5.2 Výtahy pro dopravu osob, osob a břemen

5.Výtahy LŮŽKOVÉ VÝTAHY Navrhovány především do zdravotnických zařízení (doprava lůžka s nemocným a obsluhou), nosnost 500 kg. 5.2 Výtahy pro dopravu osob, osob a břemen

5.Výtahy 5.3 Malé nákladní výtahy Jsou to výtahy se zákazem dopravy osob, obsluha se provádí z jednotlivých stanic. Použití: doprava potravin, spisů, … Jejich nosnost je do 100 kg a dopravní rychlost 0,25 - 0,5 m/s.

5.Výtahy Schéma malého nákladního výtahu 1 – strojovna, 2 – výtahový stroj, 3 – klec, 5 – nákladiště výtahu, 6 – parapetní okénko,

5.Výtahy 5.5 Oběžné výtahy Jiný název: výtahy páternosterové → mají nepřerušovaný chod, návrh tam, kde je větší nárok na dopravu mezi jednt. podlažími (Fakulta elektroniky ČVUT, hlavní pošta Brno, …) Doprava max. 2 osob v jedné kabině, max. rychlost 0,3 m/s. V budovách, kde jsou tyto výtahy instalovány, musí být ještě navrženy „klasické“ výtahy s přerušovaným provozem (doprava nákladů, osob tělesně postižených, …).

5.Výtahy

strojovna výtahová šachta kabina prohlubeň řetězová kola Schéma páternosteru

5.Výtahy 5.6 Pohyblivé schody Jiný název: eskalátory → plynulá doprava mezi jednt. podlažími (intenzivní provoz osob = obchodní centra, letiště, metro, ….) Stupně (zpravidla z ocelových stupnic) jsou taženy nekonečným řetězem, madlo se pohybuje současně s pohybem stupňů. Rychlost 0,5 – 0,9 m/s. Schodišťová ramena zpravidla ve sklonu 30 – 35°. Eskalátory jsou situovány vedle sebe nebo nad sebou.

5.Výtahy

Pohyblivé schody situovány nad sebou

Pohyblivé schody situovány vedle sebe

5.Výtahy Výrobci:    