Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozemní stavitelství Výtahy Typy výtahů Autor: Ing. Šoupal Kamil

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozemní stavitelství Výtahy Typy výtahů Autor: Ing. Šoupal Kamil"— Transkript prezentace:

1 Pozemní stavitelství Výtahy Typy výtahů Autor: Ing. Šoupal Kamil
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál vznikl v rámci projektu Interaktivní výuka odborných předmětů a matematiky na středních školách stavebního a strojírenského zaměření dle Školního vzdělávacího programu (reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.02/ ) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 Typy výtahů podle účelu
Osobní: U nás jsou konstruovány pro max. rychlost 1 m/s, nejčastěji pro 4 osoby a jsou řízeny jedoucími osobami. Osobní rychlovýtahy jsou konstruovány od rychlost 1.4 m.s-1 do 4 m.s-1, nejčastěji pro 6 osob nebo pro 12 osob a řidiče. Nákladní: Slouží pro dopravu břemene a mohou být obsluhovány řidičem nebo řízením z jednotlivých stanic. Navrhují se pro nosnost 250 kg, 500 kg, 1000 kg a 2000 kg.

3 Lůžkové: Jsou navrhovány především do zdravotnických zařízení, kde slouží pro dopravu lůžka s nemocným (nosnost 500 kg). Malé nákladní výtahy: Jsou to výtahy se zákazem dopravy osob, obsluha se provádí z jednotlivých stanic. Slouží pro dopravu potravin, spisů apod. Jejich nosnost je do 100 kg a dopravní rychlost 0,25 až 0,5 m.s-1. Nákladní výtahy stolové : Tyto výtahy slouží pro dopravu břemen z úrovně terénu do podzemních podlaží a naopak (např. popelnic, sudů apod.). Jejich nosnost je 180 až 500 kg a rychlosti 0,18 až 0,25 m.s-1. Pohyblivé schody jsou šikmé konstrukce, které slouží k plynulé dopravě z jednoho podlaží do druhého. Používají se především tam, kde je nutno zvládat intenzivní provoz návštěvníků (obchodní domy, nádraží, letiště apod.). Navrhují se ve sklonu 30 až 35° a rychlosti 0,5 až 0,9 m.s-1.

4 Podle konstrukce se dělí na :
Lanové výtahy : mohou mít strojovnu umístěnou nad šachtou nebo vedle. U lanových výtahů není omezen zdvih a rychlost pohybu, proto jsou používány pro rychlovýtahy a ve výškových budovách.

5 Hydraulické výtahy : zdvíhací sílu dodává elektricky poháněné čerpadlo, které dopravuje hydraulickou tekutinou do hydraulického válce působícího přímo nebo nepřímo na klec. Strojovna může přiléhat k výtahové šachtě nebo může být ve vzdálenosti max. 10m od šachty. Kabely a instalace musí být vedeny zvlášť ve vyhrazeném kanály pro tento účel. Jmenovitá rychlost hydr. Výtahů bývá v rozsahu 0,2 až 1m/s. Maximální zdvih bývá do 25m. Pozemní stavitelství II – Schodiště a monolitické stěnové systémy M01 – V.Maceková, L Šmoldas

6 Oběžné (páternosterové) výtahy:
Mají řadu kabin, které jsou spojeny na řetězu zvášní konstrukce a společně se posunují ve dvou šachtách nahoru a dolů. Do kabin se nastupuje za jízdy a klece mají být pro max. 2 osoby a jmenovitá rychlost je do 0,3m/s. Mají zamontován také citlivý systém zabraňující zranění osob. Jsou vhodné do administrativních budov kde probíhá čilý provoz, výhodou je krátká doba čekání. Dále musí být v budově instalován jeden běžný kabinový výtah.

7 Nákladní stolové výtahy:
Klec mají se spodním zavěšením a bočním vedením s šachtě. Z bezpečnostních důvodů se používají s dvoudílným poklopem, který je zdvíhán rámem klece. Jsou zabudovány v chodnících před budovou a slouží k dopravě popelnic nebo zásobování obchodů. Pozemní stavitelství II – Schodiště a monolitické stěnové systémy M01 – V.Maceková, L Šmoldas

8 Invalidní plošiny Skládají se z plošiny, která se pohybuje nad schody. Pohybuje se na lištách a kolejnicích které jsou kotvené do přilehlé stěny. Plošina se sklápí do pracovní polohy pomocí mechanického zařízení a je zabezpečena proti samovolnému vyklopení. Přepravní rychlost je 0,07 – 0,1 m/s.

9 Dle vyhl. Č.369/2001Sb. Mají výtahy pro osoby s omezenou schopností pohybu splňovat tato požadavky:
Plocha před výtahem má být 1500x1500mm Šířka šachetních a klecových dveří má být minimálně 800mm U výtahů musí být samočinné posuvné dveře Klec má mít min. šířku 1100mm, hloubku 1400mm (rekonstrukce 1000x1100mm) Klece výtahů musí mít obousměrné dorozumívací zařízení nejvýše 1000mm nad podlahou, sedátko ve výšce 500mm, ovládací prvky ve výšce mm označené v Brailově písmu Akusticky musí být oznámen příjezd do stanice a v kleci musí být oznámen příjezd výtahu do stanice ve které výtah zastavil.

10 Opakování Vypište typy výtahu podle účelu: Vypište druhy výtahu podle konstrukce: Jaké minimální rozměry má mít klec výtahu u rekonstruované budovy.

11 Opakování Vypište typy výtahu podle účelu: osobní, nákladní, lůžkové, malé nákladní, nákladní stolové, pohyblivé schody Vypište druhy výtahu podle konstrukce: lanové, hydraulické, nákladní stolové, invalidní plošiny Jaké minimální rozměry má mít klec výtahu u rekonstruované budovy. 1000 x 1100 mm.

12 Použitá literatura: Pozemní stavitelství III , Václav Hájek a kol. , Sobotáles 2004 Pozemní stavitelství IV, Václav Hájek a kol. , Sobotáles 1996 Pozemní stavitelství - Požární bezpečnost staveb, Marie Rusinová, Táňa Juráková, Markéta Badalová – CERM 2002 Instalace vody a kanalizace I , Miroslava Trnová, Informatorium 2001 Instalace vody a kanalizace II, Miroslav Adámek, Aleš Jurečka, Informatorium 2006 Instalace vody a kanalizace III, Miroslav Adámek, Aleš Jurečka, Informatorium 2006 Vytápění , Stanislav Tajbr, Sobotáles 1998 Pozemní stavitelství I. , Ivan Moudrý, Miloslav Novotný, Miroslav Spáčil, Jan Škramlík, CERM 1998


Stáhnout ppt "Pozemní stavitelství Výtahy Typy výtahů Autor: Ing. Šoupal Kamil"

Podobné prezentace


Reklamy Google