Pracovní skupina k rozpracování programů 2014 - 2020 22. března 2013, 11:00 Ministerstvo pro místní rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Příprava Operačního programu Doprava února 2013 Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Obsah Aktuální stav příprav 1. draft OPŽP
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
I. jednání Pracovní skupiny k rozpracování programů
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
Místní plán inkluze + OP VVV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Příprava programového období 2014 – 2020
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Krajské akční plánování
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Transkript prezentace:

Pracovní skupina k rozpracování programů března 2013, 11:00 Ministerstvo pro místní rozvoj

1.Úvod 2.Aktuální stav přípravy Dohody o partnerství a vyjednávání s EK – postup, harmonogram, výstupy 3.Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů – intervenční logika, další kroky 4.Územní dimenze – informace z PS IPUD, další kroky 5.Různé Program jednání

Aktuální stav přípravy Dohody o partnerství a vyjednávání s EK – postup, harmonogram, výstupy

Zahajovací jednání – 8. února, Brusel (1 den):  pracovní metoda, harmonogram, stav přípravy ČR. 1. jednání – 20. března, Praha (1 den):  návrh analytické části Dohody o partnerství (DoP), územní dimenze. 2. jednání – dubna, Brusel (2 dny):  návrh DoP a územní dimenze – aplikace integrovaných přístupů,  stav přípravy programů a systém monitoringu plnění předběžných podmínek. Harmonogram a témata neformálního dialogu s EK

3. jednání – dubna, Praha (2 dny):  návrhy DoP a programů – struktura, synergie, témata,  návrhy programů. 4. jednání – května, Brusel (2 dny):  efektivní implementace – indikátory a cíle, výkonnostní rámec, monitoring, snížení administrativní zátěže, partnerství, administrativní kapacita, technická pomoc a elektronická výměna dat. 5. jednání – 27 nebo 28. června (1 den):  finanční otázky – adicionalita,  horizontální principy – rovné příležitosti, udržitelný rozvoj, boj proti korupci. Harmonogram a témata neformálního dialogu s EK

Lhůta pro výměny podkladových dokumentů stanovena na 8 pracovních dnů na straně EK i ČR. Ze strany ČR nutné poskytnout podklady EK nejméně 16 pracovních dnů před jednáním, pro EK lhůta na reakci do 8 pracovních dnů před jednáním. Lhůty a termíny v rámci neformálního dialogu s EK

Předložení DoP na EK - říjen V listopadu/prosinci schválení Dohody o partnerství ze strany EK (po vydání negociačního mandátu). EK usiluje o schválení programů do poloviny roku 2014 (do konce svého funkčního období). Závěry zahajovacího jednání s EK

Příprava Dohody o partnerství 2014–2020

Vychází z Čl. 14 obecného nařízení. V podstatě v konečném znění po dohodě s EP ( ). Již 2 jednání expertní skupiny k šabloně Dohody ( a ). Stanovisko EK –Dohodu o partnerství nutno předložit v připraveném formátu. –Nutnost reflektovat Poziční dokument. –Schvalovány pouze části pokryté Rozhodnutím EK. Dohoda o partnerství

Stanovisko členských států – shrnutí hlavních postřehů: –Problematické udělat jedinou vyhovující šablonu pro 28 členských států. –Zcela odstranit či značně zmírnit odkazy na Poziční dokument. –Obavy o časový posun v případě neschválení legislativy. –Trvající překryvy mezi šablonou pro DoP a šablonou pro programy. –Problém v zásadním rozdílu v pojetí šablony pro DoP a programy. Strategie (DoP) / série tabulek (programy) –Příliš rozsáhlé informace o ex-ante kondicionalitách. –Příliš rozsáhlá, zavazující a shora jdoucí část k CLLD. –Problémy s pojetím územní dimenze. Termín pro připomínky ČS do Šablona pro Dohodu o partnerství

Požadavky a plán EK Legislativa buď v létě (červenec) nebo spíše na podzim (září/říjen). –Obava o zpoždění projednávání legislativy pro EZFRV a ENRF. EK nebude před zveřejněním legislativy formálně jednat s členskými státy. –Připraven harmonogram neoficiálních jednání mezi EK a ČR. –V první fázi (jaro) obecné záležitosti a Dohoda o partnerství. –V další fázi (léto) programy. Pro oficiální části jednání zůstanou záležitosti nevyřešené v předchozích fázích jednání, přibudou formálně předložené DoP a programy. EK požaduje po ČR formální předložení dokumentů v říjnu. Při splnění této podmínky možné schválení Dohody o partnerství ještě letos. Schvalování programů postupně v 1.Q Harmonogram příprav

Záměrem MMR ex-ante posoudit kvalitu a relevanci Dohody o partnerství. –Nepůjde o výtah z ex-ante hodnocení programů, ani je nebude nahrazovat. Ex-ante hodnotitel bude koordinovat jednotlivá hodnocení programů. –ŘO programů mohou očekávat podporu ze strany MMR / hodnotitele DoP. Vyhlášena veřejná zakázka na zpracovatele ex-ante hodnocení DoP. Ex-ante hodnotitel bude partnerem až do schválení dokumentu ze strany EK. Bude vyhlášeno SEA hodnocení Dohody o partnerství. Ex-ante hodnocení Dohody o partnerství

Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů

Probíhá úprava MP pro přípravu PD 2014–2020 v návaznosti na verzi č. 2 šablony a doporučení pro přípravu programu. Prezentováno EK 1. března 2013 spolu s návrhem modelu pro program v rámci cíle 1. Zůstává několik nevyjasněných otázek a požádali jsme EK o dovysvětlení v těchto oblastech. Hlavní jsou: –Omezení počtu znaků jen pro některé požadavky (např. ex-ante evaluaci či jednání s partnery) – nedostatečné. –Není zřejmé, zda je počet znaků závazný pro AJ či ČJ. –Požádali jsme o specifikaci postupu pro OP TP. –Nastavení cílových hodnot ve vztahu k započítání výkonnostní rezervy. –Nastavení cílových hodnot v oblastech, kde je velmi obtížné je stanovit. Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů

Oproti verzi 1 šablony a doporučení pro přípravu programu je stěžejní změnou především: –Omezení počtu znaků pro jednotlivé kapitoly. –Odstranění kapitoly Relevantní zjištěné potřeby, které nejsou řešeny prostřednictvím operačního programu. –Došlo ke zpřesnění a doplnění jak textové části, tak i tabulek. –Některé odrážky či sloupce tabulek byly vypuštěny. Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů

zaslány ŘO návrhy teorií změny zpracované na úrovni SC MMR-NOK provedl posouzení a poskytl zpětnou reakci na všechny zaslané TZ Doporučení MMR:  přepracovat TZ dle zadání a připomínek MMR,  zvážit počet a rozsah PO a SC,  posoudit měřitelnost a hodnocení plnění SC,  projednat s relevantními partnery identifikované překryvy a synergické vazby,  uplatnit princip koncentrace a prioritizace (tematické, resp. věcné, územní). Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů

Nejčastější chyby při konstrukci TZ - obecně Situační analýzanedostatečně rozpracovaná bez identifikace a popisu problémů bez zohlednění územní dimenze Příčiny problémuneprovázané s ostatními částmi TZ Specifický cílbez cíle / změny, které/ho má být dosaženo široce definovaný, s řadou dílčích (pod)cílů problematická měřitelnost a hodnocení plnění omezená vazba na zvolenou investiční prioritu Aktivityobecné omezená vazba na SC a vybrané příčiny pro řešení Územní dimenzečasto plošná nebo neurčena Další opatřeníneuvedena nebo velmi povrchní Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů

Další problematické oblastiRizika Velký počet a rozsah PO a SCRiziko neefektivního řízení a koordinace programu Riziko fragmentace celkové alokace programu Nevyváženost mezi PO z hlediska: - počtu a rozsahu SC a aktivit - kvality zpracování TZ Riziko nezajištění efektivního řízení, monitorování a hodnocení PO Riziko nekoncepčního přístupu k přípravě programu a koordinace zapojených partnerů ŘO Absence prioritizace a konkretizace … téměř 160 SC (!) vesměs plošného charakteru Riziko minimálního až nulového výsledku, resp. dosažené změny

Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů - Hraniční oblasti V rámci teorie změn byla identifikována řada překryvů (na věcné úrovni, uvnitř programů, mezi programy, ve vazbě na další nástroje), které je nutno dořešit. Kromě překryvů byly identifikovány cíle / aktivity mezi programy, které je nutné provázat (např. ESF, EFRR / FS) a zajistit synergické působení. Překryvy a oblasti, které jsou nejvíce průřezově poptávány jsou:  energetika,  efektivní využívání zdrojů (voda, vzduch, půda, lesy apod.),  VaVaI,  IKT,  vzdělávání,  veřejná správa. Bude nutné zajistit v programech vazbu na CEF. Nutné dořešit hranice ve vazbě na OP Praha – pól růstu.

Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů - Hraniční oblasti Hlavní identifikované překryvy (investiční priorita, u programů na úrovni strategických cílů): Rozvoj nízkouhlíkových dopravních systémů šetrnějších k ŽP IROP: Rozvoj integrovaných dopravních systémů v regionech; Infrastruktura drážních systémů městské a příměstské dopravy. OPŽP: Zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie v dopravě. OP D: Infrastruktura drážních systémů městské a příměstské dopravy; Ekologicky čistý dopravní park; Podpora rozvoje sítě napájecích stanic alternativních energií na silniční síti. Podpora energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů ve veřejných infrastrukturách IROP: SC Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení; SC Snížení energetické náročnosti ve veřejných budovách. OPPIK: Snižování energetické náročnosti podnikatelského sektoru a rozvíjení energetických služeb. OP ŽP: SC Snížení spotřeby energie v budovách. Překryv s Nová zelená úsporám a programem Panel.

Podpora investic k řešení zvláštních rizik, zajištění odolnosti pro případ katastrofy a rozvoj systémů krizového řízení IROP: Předcházení rizikům a jejich řízení s ohledem na změny klimatu. OP ŽP: Zajištění povodňové ochrany v intravilánu a ve volné krajině; Podpora preventivních protipovodňových opatření; Snižování environmentálních rizik a rozvoj systémů jejich řízení. Vazba na PRV. Zefektivnění řízení lidských zdrojů ve veřejné správě OP Z: Zefektivnění řízení lidských zdrojů ve veřejné správě. OP VVV: Zatraktivnit celoživotní vzdělávání na vysokých školách a zvýšit účast, zejména v rámci dospělé populace. Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů - Hraniční oblasti

Předcházení a omezování předčasného ukončování školní docházky a podpora rovného přístupu ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání OP VVV: Zvýšení dostupnosti a kvality předškolního vzdělávání. OP Z: Zlepšit podmínky pro sladění pracovního a soukromého života. Zlepšování kvality, účinnosti a otevřenosti terciárního a rovnocenného vzdělávání, aby se zvýšila účast a úroveň dosaženého vzdělání OP VVV: Propojení počátečního a dalšího vzdělávání; Podpora dostupnosti, nabídky a poptávky v dalším vzdělávání; Posílení koordinačního řízení a metodické podpory dalšího vzdělávání na národní a regionální úrovni. OP Z: Zvýšit kvalitu systému dalšího vzdělávání (IP1.4 Modernizace a posílení institucí trhu práce, včetně opatření pro zlepšení nadnárodní mobility pracovníků); a další v rámci dalšího vzdělávání. Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů - Hraniční oblasti

Do března 2013 ŘO provede: identifikaci potřeb, zpracování analytické části programu, Aktualizaci teorií změn na úrovni SC – první část bez indikátorů popis prioritních os/priorit Unie vč. indikativního finančního plánu formou vah přiřazených jednotlivým prioritní osám, zdůvodnění příslušné části strategie programu, základní návrh integrovaných přístupů, návrhy možností způsobu využití a uchopení problematiky integrovaných přístupů v rámci programu, specifikaci mechanismu zajištění koordinace realizace OP vč. určení HO, identifikaci předběžných podmínek, návrh řešení problematiky horizontálních principů, návrh řízení a implementace programu. Aktuální stav - 1. fáze zpracování přípravy programů - p ožadavky na ŘO 23

Další postup termínaktivita Do konce března Připraveny první návrhy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF a FS a předloženy MMR spolu s aktualizovanými teoriemi změny MMR předložena informace o stavu přípravy programů spolufinancovaných z EZFRV a ENRF Do konce dubna Předloženy MMR aktualizované teorie změny za programy spolufinancované z EZFRV a ENRF MMR provede vyhodnocení předložených programů a připraví informaci na vládu Do konce května MMR předloží i nformaci vládě ČR o stavu přípravy programů spolufinancovaných z EFRR, ESF, FS, EZFRV a ENRF. Připraveny první návrhy programů spolufinancovaných z EZFRV a ENRF a předloženy vládě ČR. Do konce června Na úrovni programů budou: -dopřesněna strategická část programu a prioritních os s ohledem na přidělenou alokaci (prioritizace). -předloženy návrhy indikátorů na úrovni SC -rozpracována impl. struktura programu do úrovně ZS/ nositelů IR/ GG a typů příjemců -dopřesněny hraniční oblast (nedořešené překryvy a synergické oblasti v rámci programů a mezi programy) -zpracována analýza absorpční kapacity na úrovni SC

Předběžné podmínky – aktuální informace Evropská komise vydala „Draft guidance k ex-ante kondicionalitám“ (předběžným podmínkám).  Část I. – spíše obecný výklad, vazba na programy a Dohodu, plnění a způsob a postup při hodnocení předběžných podmínek.  Část II. – postupy u tematických předběžných podmínek. MMR vzneslo již řadu dotazů na některé části (zejména ve vztahu k části I.) – nejasnosti, prostor pro další výklad a upřesnění, např.:  časování plnění,  rozsah plnění – původní vs. pozměněná verze nařízení,  způsob hodnocení,  nerelevantnost – použitelnost-splnitelnost,  uvedení obecných PP i v rámci programů,  regionální úroveň PP,  a další.

Komise nedodala guidance ke všem tematickým a obecným PP (přislíbila brzké dodání), zároveň zmínila, že k EZFRV a ENRF bude distribuován ČS specifický guidance. ŘO, resp. gestoři (příp. další) pošlou připomínky / komentáře k Draft guidance (zejména části II.) do (úkol již zaslán dne ) Dále, Komise v rámci pozměnění nařízení navrhla zařazení nové předběžné podmínky: „8.6. Sustainable integration into the labour market of young people aged not in employment, education or training: The existence of a comprehensive strategic policy framework for achieving the objectives of the Youth Employment Package and in particular for establishing a Youth Guarantee scheme in accordance with the Council recommendation of [xxx]“ Na národní úrovni je nutné k tomuto zaujmout stanovisko (zda s tímto souhlasíme – úroveň RKS; případně doplnit současné a budoucí plnění ze strany ČR resp. gestora předběžné podmínky – úroveň PS ŘO, PS Dohody). Předběžné podmínky – aktuální informace

Paralelně probíhá zhodnocení zaslaných informací v rámci Karet PP (národní, krajská úroveň), Šablon EU, Karty rizikových PP – zhodnocení resp. nedostatky (formální, věcné, nezaslání žádných informací) budou zapracovány do konce března: –v rámci zaslaných draftů programů (tj. jako součást programů, viz Šablona EK), –v rámci aktualizovaných Karet PP a Karet rizikových PP. Všechny relevantní procesy, podklady a změny jsou v relevantní míře doplňovány do Akčního plánu (včetně změn odpovědností, specifikace regionální úrovně, vazba na draft guidance atd.). AP bude k dispozici po zabudování podstatných změn – stále však bude upravován v souvislosti s postupem na úrovni EK a ČR. Předběžné podmínky – aktuální informace

Březen – ŘO Zapracování části k předběžným podmínkám do návrhů programů – šablona EK. Duben – ŘO (gestoři a další, viz AP) Aktualizace Karet předběžných podmínek a Karty rizikových předběžných podmínek. Květen – ŘO (gestoři a další, viz AP) ve spolupráci s MMR Operativní rozpracování nejvíce rizikových předběžných podmínek. Červen - ŘO (gestoři a další, viz AP) Případná aktualizace části k předběžným podmínkám v návrzích programů. Aktualizace Karet předběžných podmínek a Karty rizikových předběžných podmínek. Průběžné řešení nejvíce rizikových předběžných podmínek. Dílčí úkoly viz Akční plán řízení a koordinace PP. Předběžné podmínky – harmonogram

Územní dimenze

Tematický přístup Definováním osy, priority a opatření, ve kterých bude aplikován územní přístup – tj. realizace intervencí/akcí pouze ve vybraných typech území. Definováním osy, priority a opatření, ve kterých bude částečně aplikován územní přístup – tj. realizace intervencí se stanoveným procentním podílem pro vybrané typy území na celkovém územním zaměření. Stanovením příspěvku k integrovanému přístupu – určení nástrojů a mechanismů, které zajistí koordinaci mezi fondy SSR + stanovení podílu finančních prostředků programu/prioritní osy/ priority/opatření, jež budou prostřednictvím specifických výzev zaměřeny na projekty naplňující integrované strategie. Zastoupením regionálních aktérů mezi hlavní cílové skupiny nebo mezi příjemce podpory. Modifikací hodnotících kritérií – např. specifikací územní dimenze jako jednoho z hodnotících kritérií pro výběr konkrétních projektů.

Integrovaný přístup Integrované územní investice (ITI) ITI budou realizovány v metropolitních oblastech – v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Hradecko-pardubické a Ústecko-chomutovské aglomeraci. Jejich podporou bude zajištěno naplnění povinné minimální alokace na udržitelný rozvoj měst (5 % podílu z EFRR). Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) Rozvoj sídelních aglomerací a regionálních center a jejich zázemí neboli ostatních rozvojových území (SRR ČR) a také státem podporovaných regionů (hospodářsky problémových regionů) bude řešen kromě standardních individuálních projektů také v rámci implementace IPRÚ. Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) CLLD bude realizován prostřednictvím Společné zemědělské politiky. ERDF umožní financování strategií MAS především v územích periferních (s přesahem do území stabilizovaných). ESF umožní financování strategií MAS především na území státem podporovaných regionů.

Schéma využití integrovaných nástrojů

Informace z PS IPÚD Promítnutí připomínek z 1. jednání PS IPÚD ( ) do materiálu o územní dimenzi. Nejčastější připomínky (okruhy): 1)typologie území a její využití, 2)společný akční plán (JAP) a požadavek na jeho doplnění, 3)bližší specifikace integrovaných nástrojů. → Zapracování uplatněných připomínek nebo jejich vypořádání při bilaterálních jednáních s osloveným připomínkovým místem.

Další kroky Jednání s ŘO o promítnutí územní dimenze do programů. Harmonogram PS IPÚD: duben (12. 4.) 2013 – 2. jednání – představení prvního draftu metodického pokynu k využití integrovaných nástrojů, květen 2013 – 3. jednání – projednání návrhů programů, červen 2013 – 4. jednání – schválení metodického pokynu k integrovaným nástrojům, září 2013 – nastavení průběžného hodnocení uplatňování územní dimenze a integrovaných nástrojů, …

Různé

Děkujeme za pozornost.