Raný novověk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Advertisements

Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Třicetiletá válka
Rudolf II. rudolfínská doba rudolfínská Praha.
Západní Evropa po třicetileté válce
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Téma: Třicetiletá válka
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Baroko v Čechách Dobové pozadí
Vznik Španělska.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Třicetiletá válka
Evropa po třicetileté válce
Nástup Habsburků v Čechách 7. ročník.
Evropa na počátku novověku
České země v předbělohorském období
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
české stavovské povstání odstartovalo celoevropský konflikt konflikt nejen náboženský, ale i mocenský snaha o nové rozdělení Evropy.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
Společně opakujeme riskuj.
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Nástup Habsburků na český trůn
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Katedra historie FP TUL
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Svatá říše římská, Rusko
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Jan Lucemburský.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Třicetiletá válka Název sady: Pozdní středověk a počátky.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Třicetiletá válka Období
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Habsburkové Do 17.Století
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Středověk – Jagellonci
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název a číslo materiálu:
Náboženské války ve Francii
Třicetiletá válka
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Třicetiletá válka
Rudolf II. Habsburský.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Francie v 1. polovině 17. století
Novověk 30 ti letá válka.
Transkript prezentace:

Raný novověk

Cesta k novověku vynález knihtisku (1450 Johann Guttenberg) informační a vzdělanostní revoluce pád Cařihradu (1453) renesance a humanismus – nové umění, ale i životní styl, filozofický směr zámořské objevy – Amerika (1492), Indie (1498), cesta kolem země – nové vnímání světa (země je kulatá), rozvoj obchodu, nové plodiny reformace (1517 Martin Luther) a protireformace u některých autorů až Velká francouzská revoluce

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH271.jpg

Pád Cařihradu (1453) osmanští Turci vedeni sultánem Mehmedem II. důsledky: zánik byzantského císařství Cařihrad se stal Istanbulem (chrám Boží moudrosti mešitou) ovládnutí východního Středomoří a janovských obchodních stanic v Černomoří

Renesance a humanismus rodí se v Itálii (hlavně Toskánsko) – nejrozvinutější část Evropy (politicky však roztříštěna) - touha po sjednocení a obnovení zašlé slávy – studium antiky a jejího života humanismus – odklon zájmu učenců od záležitostí božských k zájmu o člověka – také tvůrcem, touha po životě i na tomto světě – blízké severoitálským obchodníkům; člověk uznáván i jako individualita renesance – návrat k antice ve výtvarném umění, literatuře, nová architektura renesance znamená znovuzrození (ve smyslu znovuzrození antiky)

Scholastika Humanismus - nejvyšší autoritou je Bůh, bible Lidský rozum je nejvyšší autoritou ve všech otázkách. Nic pro něj není nedotknutelné, zakázané, tabuizované, vyňaté z jeho kompetenční sféry. - středověký supranaturalismus (supra naturam = za přírodu). Podle středověkého pojetí (Augustin) byl přírodní svět nedůležitý, provizorní, přechodné „slzavé údolí“ a život v něm je jen přípravou na život v nebi. Pozornost člověka se má zaměřovat k tomu, co je trvalé – posmrtný život. naturalismus – tento vezdejší život ve svém smyslovém přírodním světě je tím pravým životem. zájem o přírodovědné bádání - theocentrismus – středem světa je Bůh antropocentrismus → humanismus – středem světa je člověk. Člověk získává důvěru v sebe sama. - ve středověku člověk chápe sebe jako součást hierarchicky uspořádaného světa, jehož je součástí. člověk jako vědomá bytost nabývá sebevědomí a současně s tím se začíná vymezovat vůči svému okolí. Ve filosofii se to začíná projevovat roztržkou mezi vědomím a bytím, subjektem a objektem, člověkem a přírodou. Otázky poznání (gnozeologie) se tak dostávají do popředí zájmu filosofie. → rozvoj tzv. „studia humana“ – věd o člověku → rozvoj individualismu (důraz na osobní schopnosti a zdatnost - zájem o antiku, která byla pro renesanci inspirací

Renesance a humanismus výtvarné umění – perspektiva (Massaccio 1420), architektura Filippo Brunelleschi, sochařství (Donatello) zobrazování těla ve skutečných proporcích (akty), portréty, mecenášství (florentský rod Medici) vrcholní tvůrci renesance: Leonardo da Vinci, Raffael, Michelangelo literatura: Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Giovani Boccacio, Niccolo Machiavelli (Vladař) rozšíření i do dalších oblastí: Albrecht Dürer, Hieronymus Bosch u nás vliv renesance spíše na Moravě, vliv Budína: nejstarší renesanční památky Tovačov, Moravská Třebová

Změna životního stylu týká se privilegovaných vrstev změna od šlechtice rytíře (válečníka) na hospodáře a kavalíra (cesty po Evropě, studium) – přechod k profesionální armádě šlechta podniká na vlastních statcích (rybníkářství, včelařství, těžba stříbra – Šlikové, chov ovcí, pivovarnictví – boj s městy o právo vařit pivo ukončen r. 1517 smírem) přechod od života na hradě (díky použití střelných zbraní většinou zastaraly) do zámků (renesanční arkádové zámky – pohodlí života) šíření vzdělanosti i mezi měšťanské vrstvy (knihtisk, univerzity, veřejné školy, domácí učitelé) lineární pojetí času a jeho přesné měření (orloje) rozvoj obchodu umožnil obklopit se luxusem (porcelán, hedvábí, samet, zlato, drahokamy,...) nové vynálezy a objevy (rozvoj přírodních věd, astronomie x astrologie, alchymie)

Střed země papežský stát (papež sídlil v letech 1309-1377 v Avignonu) Sever: bohaté městské státy (největší města Evropy) – Benátky, Janov (obchod), Florencie (bankovnictví), Milán (výroba zbraní a zbroje) Střed země papežský stát (papež sídlil v letech 1309-1377 v Avignonu) Jih země neapolské království – málo vyspělé http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH_11_255.gif

Zámořské objevy podnětem hledání možnosti expanze bohatých kupeckých oblastí a cesty do Asie (Turecko problémem) umožněn zdokonalením navigace (kompas, kartografie, astronomie) a konstrukce lodí (kormidlo, soustava plachet) - Španělsko – Kryštof Kolumbus (1492 San Domingo), Francisco Pizzaro (dobytí říše Inků), Hernán Cortés (dobytí říše Aztéků) - Portugalsko – Bartolomeo Díaz (1487 mys Dobré naděje), Vasco da Gama (1498 doplul do Indie), Fernao Magalhaes (1519-1521 obeplutí zeměkoule) - 1494 smlouva v Tordesillas rozdělila sféry vlivu mezi Portugalskem a Španělskem (1580 spojení obou států) - ke konci 16. století přebírají aktivitu Nizozemci (Tichomoří, Indonésie) a Angličané (1588 porážka španělské flotily, 1607 založení první kolonie – Virginie)

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH_12_266.gif

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH_12_271.gif

Důsledky zámořských objevů změna vnímání světa, pokus o jeho podmanění – počátek kolonialismu poznání odlišných civilizací šíření nemocí – v Evropě se objevil syfilis, Indiáni podléhali chřipce, neštovicím a spalničkám Amerika nové plodiny (brambory, kukuřice, rajčata, slunečnice, kakao, ananas, tabák) a zvířata (krocan, perlička) x Indiáni poznali koně x Indie bavlna, orientální výrobky, koření (Moluky) x Čína hedvábí, porcelán x Afrika slonovina, otroci – změny v mezinárodních obchodních cestách (hl. centra na pobřeží Atlantiku) dovoz ohromného množství drahých kamenů – devalvace měny (avšak mnohem větší vliv vzrůst populace, nedostatek jídla, zvyšování cen potravin)

Reformace a protireformace Německo - 1517 vystoupení Martina Luthera (hrad Wittenberg), luteránství se rozšířilo především v severní Evropě - pod vlivem Lutherových myšlenek probíhá v letech 1524-26 v Německu selská válka - kalvinismus (Jean Calvin) – učení o predestinaci = předurčení, rozšířen ve Švýcarsku (H. Zwingli), Francii (hugenoti), Anglii a Spojených státech (puritáni) - 1530 vytvořena tzv. augsburská konfese (F. Melanchton), 1555 augsburský náboženský mír v říši (cuius regio, eius religio)

Reformace a protireformace Německo - 1517 vystoupení Martina Luthera (hrad Wittenberg), luteránství se rozšířilo především v severní Evropě - pod vlivem Lutherových myšlenek probíhá v letech 1524-26 v Německu selská válka - kalvinismus (Jean Calvin) – učení o predestinaci = předurčení, rozšířen ve Švýcarsku (H. Zwingli), Francii (hugenoti), Anglii a Spojených státech (puritáni) 1530 vytvořena tzv. augsburská konfese (F. Melanchton) 1555 augsburský náboženský mír v říši (cuius regio, eius religio)

Reformace a protireformace Francie - 16. století je ve znamení náboženských válek mezi katolíky a hugenoty - 1572 Bartolomějská noc - násilná likvidace hugenotů (z popudu matky Karla IX. Kateřiny Medici) - 1598 Nantský edikt - zaručoval náboženskou svobodu hugenotům, vydal první Bourbon Jindřich IV. Navarrský

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/chronologies/KISH_13_308.gif

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/chronologies/KISH_14_319.gif

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH291.jpg

Anglie 1455-85 válka růží mezi Lancastery (červená růže) a Yorky (bílá růže) 1485 – Jindřich VII. Tudor – založení dynastie Tudorovců posledním z rodu Lancasterů; vzrůst moc gentry (urození – bohatnou díky chovu ovcí v důsledku ohrazování) 1534 – Jindřich VIII. - roztržka s Římem a založení národní anglikánské církve (kvůli Anně Boleynové požadoval rozvod s Kateřinou Aragónskou) Alžběta I. (1558-1603) - 1588 vítězství nad španělským loďstvem; 1600 - vznik Východoindické společnosti; poprava skotské královny Marie Stuartovny; alžbětinská renesance (William Shakespeare), upevnění anglikánské církve Jakub I. Stuart (1603–1625) - první panovník z rodu Stuartovců

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH_13_309.gif

Habsburkové ohromný vzestup rodu díky promyšlené sňatkové politice (viz také genealogii): nejprve si Maxmilián I. Habsburský vzal v roce 1477 za ženu Marii Burgundskou a získal tak bohaté nizozemské provincie v následující generaci si jejich syn Filip Sličný vzal v roce 1494 dědičku spojeného království Kastílie a Aragonu (dnešní Španělsko) Johanu Šílenou (trpěla duševní chorobou) druhorozený syn Filipa a Johany Ferdinand se stal českým a uherským (opět částečně díky sňatku s Annou Jagellonskou), později i německým králem (1555, poté, co se ho vzdal jeho bratr Karel V.)

Sňatková politika Habsburků

http://www.heraldica.cz/ghmags/2000/ghmag_2000_3-4_article-1_appendix.htm

Habsburkové 1526 volba Ferdinanda I. českých králem v Čechách (v ostatních zemích přijat na základě dědičných smluv s Jagellonci) Habsburkové vládli do roku 1918 jako čeští králové, uherští králové, římští císaři (do r. 1806), rakouští císaři (od r. 1804) Ferdinand I. (vláda 1526-1564) - silný, schopný panovník sídlil ve Vídni, snažil se eliminovat stavovskou moc zaváděním centralizovaných úřadů ve Vídni problémy s Turky – 1541 zřízen Budinský pašalík (viz mapa) potlačil povstání stavů v r. 1547 – velký dopad zejména na města - pozval do země Jezuity (1556) znovu obsadil post pražského arcibiskupa (1561/1562), pronásledoval Jednotu bratrskou 1556 se stal po bratru Karlovi V. římským králem velmi miloval svou ženu Annu Jagellonskou – nechal jí údajně postavit v Praze letohrádek

Rozsah Habsburských držav v 16. století

Habsburkové Maxmilián II. (1564-1576) sympatizoval s protestanty, ale jako Habsburk donucen ke katolictví (spory s otcem); v roce 1575 přijal ústně Českou konfesi („svoboda“ náboženského vyznání) Rudolf II. (1576-1611) sídlil v Praze – největší rozkvět, centrum umění a vědy složitá osobnost (výchova, těžká politická situace) roce 1608 byl nucen podstoupit bratru Matyášovi Moravu; 1609 vydal Majestát, kterým potvrdil Českou konfesi; v roce 1611 se po neúspěšném vpádu pasovských do Čech vzdal české koruny Matyáš (1609-1617) – ambiciózní, ale nepříliš schopný, za svého nástupce určil svého synovce Ferdinanda Štýrského

Válka za nezávislost Holandska hospodářský rozmach díky obchodu se zámořím – Antverpy (sem mířila většina španělských lodí) rozšíření kalvínství – odpor proti Habsburkům, do země poslán vévoda z Alby – krutá opatření x revoluce v čele Vilém Oranžský, pomoc i nižších vrstev obyvatelstva = gézové (žebráci) 1579 vytvoření utrechtské unie (Holland, Zeeland, Utrecht a Frísko) – nezávislost, republika x jižní provincie v držení Habsburků

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/chronologies/KISH_14_320.gif

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH301.jpg http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH300.jpg

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH_17_388.gif

Severní Evropa kalmarská unie (1397-1523) – personální unie dánského, norského (součástí Island) a švédského (součástí Finsko) království 1448 fakticky, formálně až 1523 odtrženo Švédsko – Gustav I. Vasa (Vasovci vládnou až do roku 1659) velmocenský vzestup Švédska také Dánsko-Norský stát poměrně silný nadále je spojuje protestantská víra – později účast ve třicetileté válce

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH308.jpg

Třicetiletá válka (1618-1648) - politicko-náboženský konflikt mezi převážně protestantskými státy (Švédsko, Francie, Dánsko a Protestantská unie) a katolíky (Habsburkové, Katolická liga) - 1618-23 válka česko-falcká začíná v Čechách a po porážce stavů na Bílé hoře se přesouvá na panství Fridricha Falckého - 1625-29 válka dánská znamená neúspěch dánského krále Kristiána IV., především díky vojenské obratnosti habsburského vojevůdce Albrechta z Valdštejna - 1630-35 válka švédská má vrchol v nerozhodné bitvě u Lützenu (1632), kde zahynul švédský král Gustav II. Adolf - 1635-48 válka švédsko-francouzská – angažuje se (i když převážně katolická) Francie a Švédsko proti Habsburkům (v Rakousku i Španělsku) - 1648 uzavřen vestfálský mír v Münsteru a Osnabrücku

Třicetiletá válka v českých zemích porušování Majestátu za Matyáše vedlo 23.5.1618 k 2. pražské defenestraci sesazen Ferdinand II. a zvolen Fridrich Falcký („zimní král“), vůdce protestantů v říši k definitivní porážce stavů došlo 8.11. 1620 v bitvě na Bílé hoře mimořádný tribunál odsoudil 27 pánů, kteří byli 21. 6. 1621 popraveni na Staroměstském náměstí, došlo ke konfiskaci majetků; byl zrušen Rudolfův Majestát, vypovězeni nekatoličtí duchovní a patentem z 29. 4. 1624 se stalo jediným povoleným náboženstvím katolictví (netýkalo se šlechty); bylo vydáno Obnovené zřízení zemské (1627 pro Čechy a 1628 pro Moravu), kterým byl právně zakotven císařský absolutismus v letech 1618-1648 do Českých zemí několikrát vpadla cizí vojska: Sasové a Švédové - 1645 obléháno Brno, 1648 Praha, významný úbytek obyvatelstva a zpustošení země vzestup a pád císařského vojevůdce Albrechta z Valdštejna (1634 zavražděn v Chebu)

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/chronologies/KISH_14_328.gif

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH312.jpg

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/chronologies/KISH_16_366.gif

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH_14_330.gif

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/chronologies/KISH_16_372.gif

Absolutismus panovník rozhodující roli ve vnitřní i zahraniční politice (z boží vůle král) – omezení moci šlechty (zánik stavovských států) centralizovaná moc udržována díky armádě a byrokracii (zestátněna i církev) jádrem státních příjmů pravidelné a stálé zdanění typická je také existence dvora a dvorské kultury (aristokracie se seskupila kolem krále) snaha o racionální vedení státu: merkantilismus termín se používá pro období od ½ 17. století (někdy od konce 16. století)

Francie Ludvíka XIV. (1638-1715) otec Ludvík XIII. a Anna Rakouská (viz Tři mušketýři) v době nezletilosti za něho vládl kardinál Mazarin vrchol absolutistické moci: „Stát jsem já!“ 1685 zrušil nantský edikt (odpor hugenotů) mnoho válek za posílení moci a rozhojnění území na úkor sousedů + války o španělské dědictví nákladnost života krále a války vyžadovaly peníze – Jean Baptiste Colbert – obdobné myšlenky jako merkantilismus – přesto zbídačení země a obyvatel kulturně „Zlatý věk“ – Francie udává tón celé Evropě (Versailles x Schönbrunn, Sanssouci, Zwinger, Carské Selo)

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH373.jpg

Rusko Petra Velikého (1672-1725) zaostalá země hospodářsky, sociálně, politicky v mládí cesty po západní Evropě – po návratu reformy: vojenská, hospodářství, vnitřní správa války proti Turecku (Azov – ústí řeky Donu cesta k moři na jihu), Švédsku (Severní války 1700-1721 proti švédskému králi Karlu XII.; 1703 založení Petrohradu v ústí řeky Něvy do Finského zálivu – cesta k moři na severu, 1709 porážka Švédů u Poltavy) dvoumetrový, fyzicky i duševně silný nekompromisní panovník: nechal zavraždit vlastního syna Alexeje; nutil bojary oblékat se podle západního vzoru, zakázal plnovousy

http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH_16_375.gif

Období baroka a absolutismu Leopold I. – v reakci na nespokojenost poddaných vydal robotní patent (maximální povinnost roboty na 3 dny); ubránil se útokům Osmanské říše (1683 obléhání Vídně); období čarodějnických procesů (např. Jan Boblig na Šumpersku); rozvoj manufaktur (plátenictví, soukenictví); válka o španělské dědictví Josef I. – zavádění reforem (1707 Hrdelní řád), vliv českých šlechticů Karel VI. podřídil zahraniční politiku snaze o uznání tzv. pragmatická sankce (1713)

Literatura Bainton, Roland: Martin Luther. Životopis. Praha 2000. Bejblík, Alois: Život a smrt renesančního kavalíra. Praha 1989. Čornejová, Ivana: Tovyryšstvo Ježíšovo. Jezuité v Čechách. Praha 1995. Janáček, Josef: Valdštejn a jeho doba. Praha 1978. Janáček, Josef: Století zámořských objevů (1415-1522). Praha 1959. Kalista, Zdeněk: Čechové, kteří tvořili dějiny světa. Praha 1939. Kašpar, Oldřich: Zámořské objevy 15. a 16. století a jejich ohlas v českých zemích. Praha 1992. Kopecký, Milan: Český humanismus. Praha 1988. Křivský, Petr – Kvaček, Robert – Skřivan, Aleš: Věk starý a nový. Praha 1985. Kučera, J. P. – Rak, Jiří: Bohuslav Balbín a jeho místo v české kultuře. Praha 1983. Mitford, Nancy: Král Slunce. Život francouzského krále Ludvíka XIV. Ostrava 2000. Nečas, Ctibor: Romové v České republice včera a dnes. Brno 1995. Norman, Davies: Evropa. Dějiny jednoho kontinentu. Praha 2000. Pánek, Jaroslav: Poslední Rožmberkové. Velmoži české renesance. Praha 1989. Plumb, J.H. a kol.: Renesance. Praha 1969. Polišenský, Josef: Třicetiletá válka a evropská krize XVII. století. Praha 1970. Runciman, Steven: Pád Cařihradu. Praha 1970. Švankmajer, Milan: Petr Veliký. Praha 2000. Vachová, Brigite – Pohl, Walter – Vocelka, Karl: Habsburkové. Prha1996. Wandycz, Piotr: Střední Evropa v dějinách od středověku do současnosti. Praha 1998.