Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Presentation by © Kristýnka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Presentation by © Kristýnka"— Transkript prezentace:

1 Presentation by © Kristýnka www.j-h.cz/konikove
Arabský plnokrevník Presentation by © Kristýnka

2 Arabský kůň je považován za nejkrásnějšího ze všech, vyniká povahou i vzhledem. Je to také nejstarší a nejčistší plemeno pečlivě šlechtěné po tisíciletí.

3 Většina ušlechtilých koní na světě je zřejmě ovlivněna arabem
Většina ušlechtilých koní na světě je zřejmě ovlivněna arabem. Je praotcem anglického plnokrevníka, který nad svým předkem vyniká velikostí a rychlostí, ale nemůže se mu rovnat odolností a životností.

4 Přesné údaje o původu arabského koně nemáme
Přesné údaje o původu arabského koně nemáme. Někteří autoři se domnívají, že typ koně, z něhož se vyvinul arab, žil na Arabském poloostrově již 2500 let př. n. l. Beduíni, lidé nejdůvěrněji spojení s „pouštním koněm“, věří, že pochází z doby 3000 let př. n. l. z klisny Baz a hřebce Hoshaby.

5 Klisnu Baz prý zkrotil na jihu Jemenu Bax, pravnuk Noemův
Klisnu Baz prý zkrotil na jihu Jemenu Bax, pravnuk Noemův. Jiná tradice vypráví, že Izmael, nevlastní bratr Izákův, chytil v poušti břeží klisnu, pramatku arabů. Nejpravděpodobnější však je, že počátek chovu koní v Arábii lze klást do 18. století př.n.l.

6 Arabská krev se začala šířit po světě s muslimskými výboji, podnícenými v sedmém století naší éry prorokem Mohamedem. Pod zelenou vlajkou islámu vtrhli pouštní koně přes Španělsko do Evropy.

7 Navzdory svému spíše živému temperamentu má arabský plnokrevník velmi mírnou povahu a dá se snadno vychovat; je k tomu ovšem zapotřebí velké míry jemnocitu. Arab je velmi statný a obratný kůň a má velkou zásobu energie. Protože je velmi rychlý, jezdí se na něm často na dostizích. Jeho chody jsou ale ploché, proto není příliš vhodný na drezuru. Ani skoky nepatří k jeho silným stránkám, protože mu ke skoku chybí potřebné odpružení. Je to ale vynikající kůň do terénu a distanční jezdci si ho velmi považují.

8 Presentation by © Kristýnka www. j-h
Presentation by © Kristýnka zdroj: text: Velká kniha o koních, šanon Jezdectví obrázky: různě…


Stáhnout ppt "Presentation by © Kristýnka"

Podobné prezentace


Reklamy Google