Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RODINNÉ HOSPODAŘENÍ VY_62_INOVACE_ srpna 2012

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RODINNÉ HOSPODAŘENÍ VY_62_INOVACE_ srpna 2012"— Transkript prezentace:

1 RODINNÉ HOSPODAŘENÍ VY_62_INOVACE_240103 27. srpna 2012
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

2 CÍLE RODINNÉHO HOSPODAŘENÍ:
1. zabezpečit finančně potřeby rodiny 2. zajistit udržitelný růst životní úrovně (neobětovat krátkodobé zvýšení životní úrovně za dlouhodobé snížení) 3. efektivně vydělávat i utrácet peníze (plánovat výdaje, nezapomínat na úspory) 4. spravovat majetek (udržovat jeho hodnotu a pojistit jej proti rizikům)

3 ŽIVOTNÍ CYKLUS RODINY 6 fází:
závislost na rodičích 2. osamostatnění se 3. založení vlastní rodiny 4. výchova dětí 5. prázdné hnízdo 6. stáří

4 souhrn příjmů a výdajů jedince či celé domácnosti za určité období
ROZPOČET DOMÁCNOSTI souhrn příjmů a výdajů jedince či celé domácnosti za určité období

5 PŘÍJMY mzda, příjmy z podnikání sociální příjmy od státu (přídavky na děti, porodné, rodičovský příspěvek – mateřská, podpora v nezaměstnanosti…) mimořádné příjmy (dary od rodičů, stipendium, příjem z prodeje nepotřebné věci – prodej auta…) pasivní příjmy (příjmy z pronájmu např. bytu, dividendy, úroky z vkladů, autorské příjmy…)

6 VÝDAJE nezbytné provoz domácnosti – nájemné, energie, voda, telefon, internet, TV + rozhlas, nákup potravin, hygienických potřeb, doprava do školy, do zaměstnání, penzijní připojištění… zbytné drahá dovolená, šperky, cigarety, další auto v domácnosti, luxusní zboží, sport, zábava...

7 pevné nájemné, inkaso, internet, splátky úvěru, měsíční jízdné… pohyblivé potraviny, léky, ošacení, kosmetika, dovolená, benzín, noviny, lístky do kina… součástí výdajů mohou být i dluhy! (půjčka od rodiny, bankovní úvěr, kreditní karty…) a také spoření.

8 7 zlatých pravidel

9 10 pravidel Billa Gatese Pravidlo 1: Život není fér - zvykni si na to!
Pravidlo 2: Svět nezajímá, co si o sobě myslíš. Nejprve musíš něco dokázat – teprve pak se sebou můžeš být spokojený.   Pravidlo 3: Po střední škole NEBUDEŠ hned vydělávat 60,000USD ročně. Nestaneš se ihned viceprezidentem firmy a jezdit v luxusním firemním autě.

10 Pravidlo 4: Pokud si myslíš, že je tvůj učitel přísný, pak počkej na svého prvního šéfa.
Pravidlo 5: Brigáda v rychlém občerstvení není pod tvoji důstojnost. Tví prarodiče měli pro takovou práci jiné slovo: příležitost. Pravidlo 6: Pokud něco zpackáš, nemůžou za to tví rodiče. Nenaříkej proto kvůli svým chybám, ale uč se z nich.

11 Pravidlo 7: Než ses narodil, tví rodiče nebyli tak nudní, jako jsou teď. Nudní se stali placením účtů za tebe, praním tvého oblečení a staráním se o to, aby ses měl dobře. Takže než se pustíš do zachraňování deštného pralesa, zkus si nejprve uklidit ve svém vlastním pokoji. Pravidlo 8: Ve škole možná není vítězů a poražených, v životě tomu tak ale NENÍ. V některých školách tě nenechají propadnout a dostaneš tolik šancí, kolik potřebuješ, abys prošel. To ale ani vzdáleně nepřipomíná cokoliv z reálného života.

12 Pravidlo 9: Život není rozdělený do semestrů
Pravidlo 9: Život není rozdělený do semestrů. Nebudeš mít letní prázdniny a málokterý zaměstnavatel ti pomůže s nalezením sebe sama. Budeš to muset dělat ve svém vlastním čase, v práci na to prostor mít nebudeš. Pravidlo 10: Život ve skutečnosti není takový, jak jej vidíš v televizi. V reálném světě budeš muset jít z kavárny zpátky do práce.

13 Pravidla hospodaření Domácí rozpočet by měl počítat s finanční rezervou min. 3 % čistého příjmu. Celková zadluženost (hypotéka, půjčky, kreditní karty…) tzn. měsíční splátky by neměly přesáhnout více než 1/3 příjmů. Pozor na dluhovou past (splátka jednoho dluhu je řešena dalším dluhem…) Pozor na možná rizika (ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc, vysoká inflace…)


Stáhnout ppt "RODINNÉ HOSPODAŘENÍ VY_62_INOVACE_ srpna 2012"

Podobné prezentace


Reklamy Google