Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvorba textových dokumentů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvorba textových dokumentů"— Transkript prezentace:

1 Tvorba textových dokumentů
Vypracoval: Martin Podestát Vt - Te

2 Co to je textový dokument a co obsahuje?
vývoj textového dokumentu záznam textu slova, text Vývoj textového dokumentu: Odpradávna slouží textové dokumenty k způsobu předávání informací. Dřív se předávali osobním příkladem, mluveným slovem a později pomocí záznamu informací obrázky, symboly – písmem. → písmo se muselo někam zaznamenávat a zlom přišel při vynálezu tiskařského stroje (Jestlipak víte, kdo vynalezl knihtisk? : Johanes Gutenberg) tímto přecházíme k záznamu textu Záznam textu: K záznamu textu začali sloužit psací stroje a dnes již rozšířené počítače. (Zdalipak víte výhody používání počítače při tvorbě textu oproti psacímu stroji? rychlé šíření, snadné úpravy, nižší náklady) Slovo: Je základním komunikačním prostředkem a tudíž nám tvoří text. Způsobů, jak jej sdělit široké veřejnosti je mnoho. Mezi hlavní sdělovací prostředky se nepochybně řadí psané slovo - veřejný tisk, ať už noviny, časopisy nebo letáky.

3 Jak lze pracovat s textem?
> textové dokumenty > textové editory > profesionální textové editory Textové dokumenty: Nejběžnější textový dokument, který vytváříme je list papíru na který píšeme. Při jeho psaní se snažíme dodržovat určitá pravidla (pravopis, úpravu, čitelnost). Textové editory: Počítačový nástroj na práci s textem. Slouží pro editaci textu. (Co si představíte pod editací či úpravou textu? – psaní, měnit formát, přepisování, doplňování). Umožňuje měnit úpravu a vzhled vytvářeného dokumentu (formát písma, odrážky, záznamy, sloupce, nastavení okrajů). Největší výhodou je možnost text uložit a kdykoliv se k němu vrátit, případně upravit. (Znáte nějaký textový editor? WordPad, Poznámkový blok). Profesionální textové editory: Od jednoduchého textového editoru se odlišuje tím, že nabízí mnoho dalších funkcí a pomůcek na kvalitnější a pohodlnější tvorbu textových dokumentů (vkládání tabulek, obrázků, paleta nástrojů se kterými se dá pohodlně upravovat, kontroluje pravopis, formátování jak textu tak dokumentu, různé styly, barva). Sem patří MicrosoftWord. Každý z těchto programů nám vytvořený dokument uloží na disk jako textový dokument. Tyto dokumenty jsou většinou soubory, které mají příponu .doc, .txt, .rtf.

4 Okno poznámkového bloku

5 Okno aplikace Word

6 Co si myslíte, že vznikne při práci s textovým editorem?
Textový dokument Co vznikne…? : Při práci s textovým editorem vám vznikne textový dokument. Ten se vyznačuje tím, že obsahuje nějaká data a informace, která představují písmenka a slova, která nám složí text. (Myslíte si že textový editor musí obsahovat pouze text? ne lze i tabulky a obrázky)

7 Etapy tvorby textového dokumentu.
Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu Psaní a editace textu: První věc s kterou by jste se měli naučit pracovat a vědět k čemu se používá je kurzor a používat myš pro označování a práci s textem. Dále při psaní textu nesmíte zapomenout že se dělá mezera mezi slovy (vždy jen jedna), a za interpunkčními znaménky (!.,-)/. Při psaní textu v textovém editoru také nesmíte zapomenout, že vždy při psaní textu a vytváření odstavců nepoužíváme enter (editor vám vždy sám za řádkuje). V textovém editoru se enter používá na vytvoření odstavce, tedy samostatného textu. Pokud budete chtít vytvořit text který bude mít odsunutý text v prvním řádku použijete tabulátor. Formátování textu: Formátování je vlastně přidělení určitých vlastností dokumentu (textu, odstavce, dokumentu). (Co myslíte, že patří do formátu textu či odstavce?) Takže pomocí formátování textu vy můžete upravovat vzhled textu, velikost, druh, barvu atd… Při formátování odstavce pracujete s předsazením, mezery mezi odstavci, tabulátory a zarážky, odrážky a číslování a také hlavně řádkováním. Chtěl bych vás upozornit na jednu důležitou věc a to odstavec? (Co si myslíte že je odstavec? V počítačovém světě je to text, který je oddělen entrem.V jazykovém významu je to vyjádřená myšlenka). Na toto si při tvorbě dokumentu dejte pozor je to nejdůležitější věc při formátování. (V textových editorech máme ještě jednu formu formátování víte která to je?). Je to používání stylů. Výhodou používání stylů je automatické formátování, rychlé hledání, osnova, obsah dokumentu. Styl je vlastně formát dokumentu který vy přednastavíte a můžete ho uložit a použít kdykoliv se vám zlíbí a nemusíte vždy upravovat formát písma a odstavce. Při formátování odstavce nám vznikají neviditelné formátovací znaky, které si můžeme nechat zobrazit a to pomocí tlačítka zobrazit, skrýt formátovací znaky. To nám slouží ke kontrole správného formátu. Tvorba dokumentu: Závěrečnou fází práce při tvorbě dokumentu je vkládání objektů do textu a úpravu vzhledu dokumentu. Textové editory nám umožňují, pro líbivější vzhled dokumentu vložit obrázek, který lze upravit a ukotvit v textu tak jak nám vyhovuje.

8 Úkol 1 Najděte si na ploše ikonu textového editoru (poradím vám, že my budeme používat MicrosoftWord). Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce, napište přání Ježíškovy co by jste si přáli pod stromeček. Váš dokument tedy bude obsahovat text alespoň na 5 řádek a také dárky, které si přejete (a nebuďte skromní) Text, který jste si vytvořili si teď upravíme a úhledně zformátujeme. Do textu vložíme obrázek, který se týká daného tématu. Vytvořený dokument uložíme na disk.

9 Úkol 2 Představte si, že máte napsat dopis z prázdnin či odjinud rodičům. Nebojte se a odvažte se, co vám slina na jazyk či prsty do klávesnice přinesou. Dopis bude obsahovat oslovení, datum, 3 odstavce textu a podpis. Úpravu dopisu proveďte podle předlohy (na projektoru). První řádku odstavce odsazujte výhradně tabulátorem (ne mezerníkem). Klávesu Enter stiskněte výhradně na konci odstavce (nikoliv řádky). Řádku s podpisem zarovnejte doprava. Hotový dopis uložte pod vaším jménem.

10 Úkol 3 Otevřete si soubor skládačka.doc, který se nachází na vašem disku. V části Měsíce a dny označujte jednotlivá slova jako blok (poklepáním) a myší je přesunujte tak, aby posloupnost měsíců a dní byla uspořádaná. Přebytečná slova vymažte. V části Zvířata stejným způsobem uspořádejte zvířata podle velikosti. V části Báseň změňte pořadí řádků tak, aby text dával smysl. Blok z celé řádky vytvářejte klepnutím myší vlevo od textu. Doporučuji práci v dokumentu pravidelně ukládat.

11

12 Debata Zamyslete se a zkuste si říci všechna pro i proti existenci elektronických dokumentů ve srovnání s klasickými tištěnými dokumenty? Výhody textového editoru oproti psacímu stroji? Víte jaký má celý název dokument, který jste si vytvořili? Proč učit děti nejdřív psát a pak formátovat? Je důležité naučit děti používat tabulátor a entrer?

13 Použitá literatura Vaníček,J. Řezníček,P. Informatika pro základní školy 1.,1.vyd.Brno: Computer Press, ISBN Daňhelková,V. Microsoft Word pro školy. 1. vyd. Brno: Computer Press, ISBN Valenz,M.MVDr. 30 příkladů ve Wordu. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., ISBN Břicháč,P. Berounský,M. Informatika 1 - pro základní školy ,1.vyd.Praha: Grada, ISBN


Stáhnout ppt "Tvorba textových dokumentů"

Podobné prezentace


Reklamy Google