Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben."— Transkript prezentace:

1 název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben 2012, výukový materiál určen pro: 5. ročník, Textový editor MS Office Word, Formát odstavce číslo DUM: 32_211_Informatika a komunikační technologie_08 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jiroušová

2 Formátování odstavce

3 Písmeno - znak slovo odstavec

4 Jak chápe Word odstavce? Odstavec je vše, co je na začátku a na konci odděleno klávesou Enter. dlouhý nepřerušovaný text na několik řádků nadpis i jedno slovo nebo prázdný řádek Odstavec může být:

5 Dvě zlatá pravidla při psaní textu Pokud píšete souvislý text, pak nikdy neukončujte řádek klávesou Enter! Jakýkoliv text je lepší nejprve napsat a teprve potom upravovat.

6 Důležitá poznámka Klávesou Enter při psaní souvislého textu vyrábějte pouze nové odstavce, ne nové řádky!!!!!!

7 Jak poznat konce odstavců? Zobrazit nebo skrýt Pás karet Domů Karta Odstavec

8 Spojování odstavců a mazání mezer Jak spojit dva odstavce do jediného? Vymazat znak odstavce klávesou DELETE nebo Backspace

9 Psaní odstavců Průběžně práci ukládat!!!!

10 Úkoly pro samostatnou práci: Otevři dokument nazvaný Odstavce. V části ukázky Špatně se pokuste mazáním znaků odstavců opravit text, který bude mít použití klávesy Enter správně. Porovnávejte svůj opravený text podle ukázky nazvané Správně.

11 Psaní mezer Průběžně práci ukládat!!! Na ukázce je patrné chybné použití mezer podle typografických pravidel.

12 Úkoly pro samostatnou práci: Otevři dokument nazvaný Mezery. V části ukázky Špatně se pokuste mazáním znaků mezer opravit text, který bude mít použití klávesy Mezerník správně. Porovnávejte svůj opravený text podle ukázky nazvané Správně.

13 Zarovnání odstavců 4 možnosti jak odstavec zarovnat Pozor!!! Nejprve je nutné odstavec označit, i když zde označíme jen jedno slovo, zarovná se celý odstavec. Je to vlastnost odstavce!

14 Karta Domů Skupina Odstavec Zarovnání odstavce vlevo Formátování odstavce Zarovnání odstavce vpravo Zarovnání odstavce na střed dokumentu Zarovnání odstavce do bloku

15 Zarovnání odstavců Zarovnat vlevo

16 Zarovnat vpravo

17 Zarovnat na střed

18 Zarovnat do bloku

19 Úkoly pro samostatnou práci: Otevři dokument nazvaný Zarovnání V dokumentu oprav zarovnání textu podle nadpisu té dané ukázky.

20 Zrušení formátování textu 1.Označit text na kterém chceme zrušit formátování 2.Klepnout na tlačítko Zrušení formátování

21 Anotace: Práce s dokumentem MS Word – práce s textem – formát odstavce. Očekávaný výstup: žáci rozumí pojmu odstavec, i to jak Word chápe odstavec, zvládá využívat znaku pro odstavce k formátování textu, vytvářet, spojovat i mazat odstavce, mazat mezery mezi slovy, zarovnávat odstavce. Frontální prezentace: Během frontální prezentace, která je průvodcem novými pojmy si žáci nové poznatky zkoušejí v otevřeném dokumentu Word, na cvičeních a získávají potřebné dovednosti. - Snímek č. 3 - 4 : Pojem odstavec, odstavec jak ho chápe Word. Snímek č. 5 - 6: Pravidla pro odstavce při psaní textu. Snímek č. 7: Znak odstavce a jeho využití. Snímek č. 8: Spojování odstavců a mezer, využití znaků pro odstavce a mezery k usnadnění práce a kontroly. Vysvětlit i na praktické ukázce. Snímek 13 – 18: Zarovnání odstavců. Snímek 20: Ukázka zrušení formátování. Fixace snímek 9 - 10: Na stejném textu žáci upravují odstavce a sami si text porovnávají a kontrolují. Snímek č. 11- 12 : Na textu žáci upravují mezery a sami si text porovnávají a kontrolují. Fixace snímek 19: Na stejném textu žáci upravují zarovnání odstavců a sami si text porovnávají a kontrolují. Evaluace: Na cvičení procvičit znalost vytváření odstavců, spojování odstavců, zarovnání odstavců.

22 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2005, ISBN 80-86686-49-3. KOVÁŘOVÁ, Libuše. Informatika pro základní školy. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2004, ISBN 80-86686-22-1. VANÍČEK, Jiří; ŘEZNÍČEK, Petr. Informatika pro základní školy. Brno: Computer Press, a.s., 2004, ISBN 80-251-0196-7. MS Office Klipart


Stáhnout ppt "Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2735 šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben."

Podobné prezentace


Reklamy Google