Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1 Ústav preventivního lékařství LF MU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1 Ústav preventivního lékařství LF MU."— Transkript prezentace:

1 Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1 Ústav preventivního lékařství LF MU

2 Vitamin B 17 (Laetril) – svět bez rakoviny? 2

3 3

4 Osnova 4 Výskyt rakoviny u nás a ve světě, časový vývoj, souvislosti s rizikovými faktory Příčiny rakoviny, rizikové a ochranné faktory Doporučení, návrhy opatření: EPIDEMIOLOGIE ETIOLOGIE PREVENCE Primární prevence – snížení rizika onemocnění Sekundární prevence – časné zjištění a léčba, zabránění rozvoje onemcnění

5 Epidemiologie rakoviny (Cancer epidemiology)

6 Rakovina - epidemiologie 27 % ze všech úmrtí Ročně přes 50 tis. nových případů (bez dg.C44) Postihne každého 3.člověka (onemocnění) Smrtnost = 54%, přežívá 46% Ve věkovém rozmezí 45-64r ale zodpovídá za 50% všech úmrtí! (EU) Ročně cca 28 tisíc na rakovinu zemře

7 Struktura příčin smrti dle věku (relativní podíl) Kardiovaskulární Ženy Muži Kardiovaskulární Věková skupina Nádory

8 Cancer incidence per European HFA Database, January 2011

9 SDR, malignant neoplasms, 0-64, per r European HFA Database, January 2011

10

11 Muži:Ženy: 1.Plíce - 27 % 2.Kolorektum – 16 % 3.Prostata - 9 % 4.Slinivka - 6 % 5.Žaludek – 5 % 6.Ledviny – 5 % 7.Játra – 3 % 8.Moč. Měchýř – 3 % Těchto 8 = celk: 73 % Pořadí nádorů dle úmrtnosti 1.Prs – 15 % 2.Kolorektum – 14 % 3.Plíce – 11 % 4.Slinivka - 7 % 5.Vaječníky – 6 % 6.Žaludek – 4 % 7.Ledviny – 4 % 8.Žlučník – 3 % Těchto 8 vybr. nádorů – celk. 73 %

12

13 Incidence: Mortalita: Prs 31. na světě 35. na světě

14 Incidence: Mortalita:Kolorektumženy 3. na světě 9. na světě

15 Incidence: Mortalita:Kolorektum 1. na světě 2. na světě muži

16

17

18

19

20 ETIOLOGIE Co způsobuje vznik nádorů?

21 Karcinogeneze – mnohostupňový model Prokarcinogen Karcinogen Alterace onkogenů, tumor-supresorových genů a DNA-reparačních genů Abnormální DNA a buněčná replikace Prekancerózní léze, dysplazie Nádor Metastázy  Expozice relevantním agens  Metabolismus c) Replikace klonu abnormálních buněk  Růst abnormálního klonu, vznik ložiska pre-neoblastických buněk - - PROMOCE  Růst tumoru a jeho šíření mimo původní ložisko, PROGRESE  Interakce s DNA, INICIACE DNA-addukty  3 alternativy: b) Smrt buňky a) Reparace poškození DNA

22

23 Epidemiologické metody Data nejsou získávána od jednotlivců, ale na populační úrovni. Např. spotřeba potravin vs. výskyt nádorů, a mezinár. srovnání Ne každá prokázaná souvislost je souvislostí příčinnou (kauzální)! 1) Korelační studie 2)Studie případů a kontrol (case-control) 3)Kohortové prospektivní studie Osoby vybrány podle přítomnosti či nepřítomnosti onemocnění, (případy + kontrolní soubor), zpětně srovnávána anamnéza. Skupina zdravých osob (kohorta) sledována řadu let (opakované hodnocení výživy), čeká se na výskyt nádorů, potom srovnání předchozí výživy zdravých a nemocných. Mohou být i experimentální typu CLINICAL TRIAL!

24 Dvojí možný způsob popisu nádorové etiologie a) Dle faktorů b) Dle nádorů Jejich vliv na riziko rakoviny obecně či na riziko jednotlivých nádorů

25 Podle faktorů

26 Atributivní přispění k celk. úmrtnosti na nádory – kolika % % Kouření Výživové faktory 30 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí 35 % 5 % Ovlivnitelné zevní faktory působí 80 % nádorů! Příčiny rakoviny Nízká pohybová aktivita 5 %

27 Příčiny rakoviny 27 Anand et al. (2008)

28 Kouření Nejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny celkově (30% všech případů) V kouři cigaret je několik desítek prokázaných lidských karcinogenů (!!!) Prokazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů

29

30

31 Výživové faktory Způsobují % všech případů rakoviny Čím je to způsobeno: Co lidé jí (a co to obsahuje) Kolik toho jí Co nejí (anebo jí málo) Co pijí Jak moc se (ne)pohybují Jestli nejsou tlustí

32 Výživové faktory hodnocené ve vztahu k nádorovému riziku I. Energie a související faktory  Energetický příjem  BMI  Pohybová aktivita  Rychlý růst a větší výška II. Element. nutriční složky  Sacharidy (včetně vlákniny)  Tuky  Proteiny  Vitamíny  Minerální látky  Ostatní bioaktivní sloučeniny III. Potraviny a nápoje  Cereálie (obiloviny)  Zelenina a ovoce  Maso, drůbež, ryby a vejce  Mléko a mléčné výrobky  Alkohol  Káva, čaj IV. Zpracování, uchovávání, příprava  Chemické kontaminanty  Aditiva  Mikrobiální kontaminanty  Sůl  Zmražování  Konzervace a uzení  Tepelná úprava

33 Výživové faktory Skladba stravy Složení těla, obezita Energetický příjemPohybová aktivita Alkohol + růst, menarché..

34 Specifika výživy Genetický základ Rizikové faktory Nedostatek protektivního faktoru = rizikový faktor Protektivní faktory  Univerzalita expozice (týká se všech)  Mimořádná míra expozice (řádově kilogramy a litry denně )  Vysoký počet působících faktorů  Současné působení rizikových a ochranných faktorů

35 Kategorie důkazů o efektu na riziko 35

36 Systém vizualizace efektu výživových faktorů 36

37 37 Obiloviny (zrniny), vláknina stravy

38 38 Zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, bylinky, koření

39 39 Maso, drůbež, ryby a vejce

40 40 Mléko a mléčné výrobky

41 41 Tuky a oleje

42 42 Cukry a sůl

43 43 Voda, ovocné šťávy a ostatní „soft“ nápoje, teplé nápoje

44 44 Alkohol

45 45 Suplementa

46 46 Nadváha a obezita

47 47 Shrnutí – výživové faktory s přesvědčivými důkazy:

48 48 Shrnutí – výživové faktory s pravděpodobnými důkazy:

49

50

51 A co důležité pro riziko není: Zbytky pesticidů v potravinách Konzervační a jiné látky, tzv. éčka Suplementa, vitamínové přípravky Káva, čaj Umělá sladidla Nezaměřovat se na speciální druhy potravin…

52 Dle nádorů

53 Plíce Zvyšuje riziko Chrání Cigaretový kouř (i pasivně) - atrib > 85 % Radon (- atrib % ) Zelenina a ovoce Ne suplementa! (obzvláště ne u kuřáků)

54 Prs Zvyšuje riziko Chrání Menarché <12r. Nuliparita nebo první porod >30r. Pozdní menopauza Familiární výskyt ca prsu Větší výška Exogenní expozice estrogenům Radiace prsu Alkohol (už 1 dávka/den) Obezita (pro postmeno ca) PohybLaktace

55 Kolorektum Zvyšuje riziko Chrání Rodinný výskyt ObezitaAlkohol Maso (červené), uzeniny KouřeníPohyb Zelenina a ovoce Mléko Vláknina stravy Česnek Acylpyrin a ostatní nesteroidní protizánětlivé Kalcium, vit.D (pozor prostata) Postmeno. horm. terapie

56 Endometrium Zvyšuje riziko Chrání Prolongovaná expozice estrogenům ObezitaPohyb

57 Prostata Zvy š uje rizikoChr á n í Příliš mnoho Ca Strava obsah. lykopen Selén

58 Ledviny Zvyšuje riziko Chrání ObezitaKouření

59 Doporučení

60 WCR / AICR – Second report

61 RECOMMENDATION 1 TĚLESNÁ HMOTNOST, TĚLESNÝ TUK Být co nejvíce štíhlý v rámci normálního rozmezí Udržovat hmotnost v normálním rozmezí BMI = 18.5 – 25 (WHO) Populační medián BMI by měl být mezi 21 a 23 Pro děti jsou speciální percentilové grafy Směřovat (přes dětství a adoledcenci) aby v dospělosti byla hmotnost k dolnímu konci rozmezí Vyvarovat se přírůstku hmotnosti a zvýšení obvodu břicha v dospělosti

62 RECOMMENDATION 2 POHYBOVÁ AKTIVITA Být fyzicky aktivní jako součást každodenního života Mírná fyzická aktivita (ekvivalent rychlé chůze) přinejmenším 30 minut každý den Po zlepšení kondice se snažit o 60 a více minut mírné aktivity, nebo 30 či více minut intenzivnější aktivity každý den Limitovat sedavé návyky jako sledování TV Průměrná PAL by měla být nad 1.6 PAL = celkový energ.výdej x basální metabolismus, „sedavý“ – sedentary = 1.4

63 RECOMMENDATION 3 POTRAVINY A NÁPOJE PODPORUJÍCÍ NABÍRÁNÍ VÁHY Omezit konzumaci energeticky denzních potravin Nepít sladké nápoje Průměrná energetická denzita stravy by měla být snížena k 125 kcal / 100g

64 RECOMMENDATION 4 ROSTLINNÉ POTRAVINY Jíst převážně potraviny rostlinného původu Jíst nejméně 5 porcí (min. 400g) rozmanitosti neškrobové zeleniny a ovoce každý den Jíst relativně nezpracované cereálie a luštěniny s každým jídlem Limitovat rafinované škrobové potraviny (refined starchy foods)

65 RECOMMENDATION 5 ŽIVOČIŠNÉ POTRAVINY Limitovat konzumaci červeného masa a vyhýbat se konzumaci masných výrobků (processed meat*) Lidé, kteří jedí červené maso konzumovat méně než 500g týdně, a velmi málo (pokud vůbec) zpracovaného (processed)* Populační průměrná konzumace červeného masa by neměla přesáhnout 300 g týdně *Processed = meat preserved by smoking, curing or salting, or addition chemical preservatives

66 RECOMMENDATION 6 ALKOHOLICKÉ NÁPOJE Limitovat konzumaci alkoholu Lidé, kteří jedí konzumují alkohol, omezit konzumaci na max. 2 dávky denně pro muže a 1 dávku pro ženy *1 dávka = 10-15g etanolu

67 RECOMMENDATION 7 UCHOVÁVÁNÍ, ZPRACOVÁNÍ, PŘÍPRAVA Limitovat konzumaci soli Vyvarovat se plesnivých potravin Vyvarovat se solí konzervovaných a slaných potravin, konzervovat potraviny bez použití soli (Preservation, Processing, Preparation) Limitovat spotřebu soli na méně než 6 g (2.4g sodíku) denně Nejíst plesnivé potraviny

68 RECOMMENDATION 8 POTRAVINOVÉ DOPLŇKY Zaměřit se na naplnění výživových požadavků stravou samotnou Potravinové doplňky nejsou doporučeny pro prevenci rakoviny (Dietary Supplemets)

69 Evropský kodex proti rakovině 1.Nekuřte! Pokud kouříte, přestaňte. Pokud nemůžete přestat, nekuřte v přítomnosti dětí. 2.Vyvarujte se obezity 3.Denně vykonávejte nějakou tělesnou činnost 4.Jezte denně více různých druhů ovoce a zeleniny, alespoň v 5 porcích. 5.Jestliže pijete alkohol snižte spotřebu na 2 dávky denně (muž), 1 dávku (žena) 6.Nevystavujte se nadměrnému slunečnímu záření European Code Against Cancer – version 3, 2003

70 Evropský kodex proti rakovině 7.Dodržovat pravidla ochrany před rakovinotvornými látkami 9.Ženy od 50 let – prsy - screening - mamografie 10.Muži a ženy od 50 let – screening kolerektálního karcinomu 11.Očkování proti hepatitidě B European Code Against Cancer – ver. 3, Ženy od 25 let –screening čípku Programy veřejného zdravotnictví, kterými lze předcházet vzniku rakoviny nebo zvýšit pravděpodobnost vyléčení:

71 DOPORUČENÍ 8: 71 POTRAVINOVÉ DOPLŇKY Potravinové doplňky nejsou doporučeny pro prevenci rakoviny (Dietary Supplemets) Zaměřit se na naplnění výživových požadavků stravou samotnou

72 Zdroje informací 72

73 Zdroje informací Kapitoly v Obecné onkologii (Grada 2003, MU 2004) + další publikace Evropský kodex 3rd ver. – 2003 (11 bodů) AICR Second report – 2007: Food, nutrition, physical activity and prevention of cancer (AICR = American Institute for Cancer Research) Databáze WHO – „Zdraví pro všechny“ - European „Health for all database“ – HFA-DB Stránky SVOD, Česká onkologická společnost, NOP (Národní onkologický program)

74

75 (Software pro Vizualizaci Onkologických Dat) 75

76 WCR / AICR – Second report

77


Stáhnout ppt "Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1 Ústav preventivního lékařství LF MU."

Podobné prezentace


Reklamy Google