Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Živá příroda ve škole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Živá příroda ve škole"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/ Datum : Téma : Obojživelníci a plazi Název : Obojživelníci a plazi Krkonoš Ročník : 2.-5. Autor : Dagmar Rolencová

2 Anotace Materiál je určen jako doplněk učiva ČaJS 3. ročník – Krajina, ve které žijeme, Obratlovci, Přírodověda 4. ročník – ekosystém les.

3 Obojživelníci a plazi Krkonoš

4 Poloha Krkonoš Severovýchod České republiky
Rozlišujeme je na západní, centrální a východní část. Nachází se zde nejvyšší hora Sněžka 1602m.n.m.

5 Krkonošský národní park
Vyhlášen v květnu 1963. Správa KRNAPu sídlí ve Vrchlabí. Rozdělen do 3 ochranných pásem. Od roku 1992 patří mezi biosférické rezervace UNESCO.

6 Obojživelníci V Krkonoších žije 6 druhů obojživelníků.
Jsou to studenokrevní obratlovci a nejprimitivnější čtyřnožci. Vajíčka nemají ochranný obal, proto jsou kladena do vody. Z vajíček se líhnou larvy – dýchají žábrami. Ve vodě se vyvíjejí v dospělce – dýchají plicními vaky a kůží.

7 Skokan hnědý Velikost těla až 10 cm.
Barva v odstínech hnědé se skvrnami na hřbetě. Zadní nohy jsou silné - skok dlouhý 1 m. Potrava – hmyz, pavouci, žížaly, slimáci. Zimují na dně menších nádrží. Samice klade až 4000 vajíček, po 4 týdnech se líhnou pulci, za 2 – 3 měsíce – žabky.

8 Ropucha obecná Velikost těla až 12 cm.
Vrchní část těla tvoří bradavičnatá kůže. Samička je větší než sameček. Má krátké končetiny – menší skoky, do výšky asi 20 cm. Obrana – jedové žlázy za očima, vylučují sekret, který způsobuje pálení, vyrážku, křeče i poruchy trávící soustavy. Potrava - žížaly, pavouci, mravenci. Šňůry vajíček omotávají okolo vodních rostlin , po 12 dnech se líhnou pulci, za 2 – 3 měsíce se mění v dospělce.

9 Čolek horský larva Velikost 8 – 11 cm
Hřbetní strana je černá, bříško oranžové. V období rozmnožování žijí ve vodě, jinak žijí na suchu. Samička klade vajíčka do vody mezi listy rostlin. Po dvou týdnech se líhnou larvy. V dospělce se mění asi po 3 měsících. Potrava- hmyz, pavouci, červy. larva

10 Čolek obecný Velikost 6 – 10 cm, samice je menší.
Nejběžnější druh v ČR. Drobné končetiny a dlouhá hlava. Zbarvení – kovově zelená s hnědými skvrnami, samičky mají po stranách žluté bříško. Samička klade na listy vodních rostlin 150 – 300 vajíček. Potrava – larvy hmyzu, pavouci , svinky, dešťovky, plži.

11 Čolek velký Ocasatý obojživelník o velikosti až 18 cm.
Silné končetiny se žlutě pruhovanými prsty. Sameček má na hřbetě velký rozeklaný hřeben. Ve vodě žijí hlavně v době rozmnožování. Samička klade do vody mezi listy 200 – 300 vajíček. Potrava – členovci, červy, plži.

12 Mlok skvrnitý Zbarvení černé se žlutými či oranžovými nepravidelnými skvrnami. Dorůstá do 20 cm. Za velkýma očima jsou příušní žlázy - jedovatý samandarin Samandarin není pro člověka jedovatý, pro menší živočichy je i smrtelně jedovatý – způsobuje křeče . Je aktivní v noci, ve dne je aktivní hlavně po dešti. Potrava – žížaly, pavouci, stonožky. Samička klade asi 40 vajíček.

13 Plazi V Krkonoších žije 6 druhů plazů.
Plazi jsou obratlovci, tělo mají kryté šupinami nebo štíty. Kladou vejce, existují i živorodé druhy. Patří ke studenokrevným živočichům.

14 Ještěrka obecná Délka až 20 cm, samička i samec má hnědý hřbet.
Mláďata jsou šedohnědá s bílými skvrnami. Jsou aktivní ve dne. Potrava – pavouci, mouchy, kobylky. Přezimují pod kořeny stromů, v puklinách skal. Jsou potravou pro čápy, volavky, lišky. Při ulomení ocásku jim naroste nový, ale kratší. Samička klade 8 –15 vajíček do jámy. Mláďata se líhnou za 56 dní.

15 Ještěrka živorodá Nejhojnější druh ještěrek v ČR.
Velikost asi 15 cm + ocas 22 – 30 cm, krátké končetiny s dlouhými prsty. Zbarvení je nejčastěji světle hnědé. Aktivní ve dne, umí lézt i po stromech a skalách. Potrava – hmyz a členovci, je potravou hadů a dravců. Rodí 3 – 10 mláďat, barva černá, velikost do 4 cm.

16 Užovka obojková Nejrozšířenější had v ČR.
Délka až 150 cm, ve volné přírodě 100 cm. Barva těla dle prostředí, za hlavou žluté půlměsíčky. Výborný plavec a potápěč – potrava ryby, čolci, žáby. Potrava na souši – ještěrka, hlodavci. Samice klade 30 vajíček. Po 10 dnech se líhnou mláďata dlouhá 15 cm.

17 Užovka hladká Jediná užovka rodící živá mláďata. Délka 50 – 60 cm.
Samci jsou hnědí, samice šedohnědé, za hlavou a po stranách mají tmavé skvrny, které se spojují a připomínají zbarvení zmije. Denní živočich. Potrava – ještěrky, kobylky, hmyz. Rodí 8 – 14 mláďat. Při ohrožení kouše a z kloaky vypouští páchnoucí tekutinu.

18 Slepýš křehký Druh ještěra, nesprávně považován za hada.
Délka až 50 cm. Barva šedá až bronzová, samičky mají na hřbetě úzký hnědý pruh. I několik let pobývá na stejném stanovišti. Přes zimu se skrývá v pařezech, skalních škvírách apod.. Potrava – žížaly, pavouci, slimáci, motýlí housenky – loví v noci. Samice má 5 – 25 mláďat.

19 Zmije obecná Základní barva je hnědá, šedozelená i černá.
Poznávací znamení klikatá čára na hřbetu. Délka těla až 85 cm. Kousnutí nebývá smrtelné - nutno vyhledat lékaře. Potrava – obojživelníci, hlodavci, ještěrky. Je živorodá. Rodí 6 – 20 mláďat – 18 cm. Je plachá. Přezimuje až 2 m pod zemí.

20 Pracovní list Vylušti:
Jed zmije obecné se svým složením podobá jedu __________. 1. Která žába má na kůži bradavice? _ _ _ _ _ 2. Čolek horský má oranžové _ _ _ _ _ . 3. Až dva metry pod zemí přezimuje _ _ _ _ 4. V Krkonoších žije z žab ropucha a _ _ _ _ _ . 5. Doplň název – mlok _ _ _ _ _ _ _ 6. Ještěr bez nohou _ _ _ _ _ 7. Umí lézt po stromech a skalách _ _ _ _ _ _ _ 8. Plazi i obojživelníci jsou živočichové _ t _ _ _ _ _ r _ _ _ _

21 Pracovní list - řešení Vylušti:
Jed zmije obecné se svým složením podobá jedu chřestýše. 1. Která žába má na kůži bradavice? ropu c a 2. Čolek horský má oranžové b íško. 3. Až dva metry pod zemí přezimuje zmij 4. V Krkonoších žije z žab ropucha a kokan . 5. Doplň název – mlok skvrni ý 6. Ještěr bez nohou slep š 7. Umí lézt po stromech a skalách je těrka 8. Plazi i obojživelníci jsou živočichové stud nokrevní . ch ř e s t ý š e

22 Slide 3: WN61. wikimedia. org [online]. [cit. 31. 3. 2013]
Slide 3: WN61. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 4: STYPIŃSKI, Rafał. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 5: VARIOUS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 6: EUGSTER, Simon. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 7: EICHLER, Andreas. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 8: obr.1: LINDER, Christian R.. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr.2: KARWATH, André. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

23 Slide 9: FISCHER, Christian. wikimedia. org [online]. [cit. 31. 3
Slide 9: FISCHER, Christian. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 10: obr.1: SPAANS, Piet. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr.2: SPAANS, Piet. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 11: ACONCAGUA. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 12: BØCKMAN, Pette. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 13: MACIECIAS. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 14: OPIOŁA, Jerzy. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

24 Slide 15: REHSCHUH, Jan. wikimedia. org [online]. [cit. 31. 3. 2013]
Slide 15: REHSCHUH, Jan. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 16: FISCHER, Christian. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 17: WILDFEUER. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 18: SOKOŁOWSKI, Józef Kazimierz. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: Živá příroda ve škole"

Podobné prezentace


Reklamy Google