Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plži, i když se to nezdá, dokáží v zahradě udělat velké škody. Okousávají klíčky, stonky, lodyhy, plody, hlízy, dužnaté kořeny, listy. Na listech rostlin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plži, i když se to nezdá, dokáží v zahradě udělat velké škody. Okousávají klíčky, stonky, lodyhy, plody, hlízy, dužnaté kořeny, listy. Na listech rostlin."— Transkript prezentace:

1

2 Plži, i když se to nezdá, dokáží v zahradě udělat velké škody. Okousávají klíčky, stonky, lodyhy, plody, hlízy, dužnaté kořeny, listy. Na listech rostlin se objevuje okrajový říz, v listech nepravidelné otvory, žilky listů nebývají poškozené. Plži likvidují převážně klíčící a mladé rostliny (zejména plodovou zeleninu, hlávkový salát, jahody, axamitník). V blízkosti rostlin, které byli napadeny plži bývá zaschlý sliz.

3

4

5

6

7

8

9 Lastury mlžů nepatří bohužel k oblíbeným objektům sběratelů mušlí. Domnívám se, že je to velká chyba, protože mnohé lastury mořských mlžů patří k velmi krásným objektům. Nejsou to jen oblíbené barevné schránky čeledi, ale mnoho dalších druhů, které si svými tvary nebo barevnou variabilitou zaslouží pozornost sběratelů. Výhodu poskytují mnozí plži také tím, že jsou snadno dostupní, mnohdy žijí ve velkém množství v příbojové časti pobřeží a stačí jen hrábnout do mokrého písku a už v několika centimetrech se dají vybrat krásné schránky. Výhodou je i snadné čištění. Stačí nechat půl dne mlže ve sladké vodě nebo i na suchu a mlži otevřou svoje lastury a dají se snadno odstranit.

10

11

12

13

14

15 Hlavní smysl hlavonožců je zrak, jejich dokonalé komorové oči jsou lepší než savčí. Kromě toho jsou oči obřích chobotnic největší v celé živočišné říši, průměr některých je až 40 cm. (Starobylá loděnka má však štěrbinové oči, které jsou naplněné vodou. Má sítnici, ale ne čočku. Na ramenech mají smyslová čidla hmatu a chuti, vnímají slanost, kyselost a hořkost. Dále mají stato-kinetická čidla polohy a pohybu.


Stáhnout ppt "Plži, i když se to nezdá, dokáží v zahradě udělat velké škody. Okousávají klíčky, stonky, lodyhy, plody, hlízy, dužnaté kořeny, listy. Na listech rostlin."

Podobné prezentace


Reklamy Google