Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká."— Transkript prezentace:

1

2 ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

3 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 PRÁVNÍ ÚPRAVA KORPORACÍ Od 1. 1. 2014 upravuje obchodní společnosti nový zákon o korporacích. K tomuto dni zanikl obchodní zákoník, který řešil právní úpravu obchodních společností. Dle tohoto zákona se nově obchodní společnosti označují jako korporace.

5 Mezi korporace se řadí: veřejná obchodní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným akciová společnost

6 VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST alespoň dvě osoby podnikají pod společnou firmou a ručí za závazky společnosti společně a nerozdílně celým svým majetkem; ručení celým majetkem je velkou nevýhodou této právní formy podnikání, neboť v případě bankrotu společnosti může společník přijít o veškerý svůj majetek, společníkem může být jak fyzická, tak právnická osoba.

7 Společnost je založena společenskou smlouvou, ve které je uveden: název, společníci předmět podnikání. Ve společenské smlouvě společníci zpravidla uvedou také způsob rozdělení majetku společnosti v případě že bude společnost někdy zrušena, nebo také způsob rozdělení zisku.

8 Společnost vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku. Statutárním orgánem veřejné obchodní společnosti může být jeden společník, více společníků nebo všichni společníci.

9 SPECIFIKA V. O. S. – OSOBNÍ SPOLEČNOST výsledný zisk, popř. ztrátu si rozdělují společníci mezi sebe rovným dílem, v průběhu účetního období si společníci mohou vyplácet zálohy na podíly na zisku, veřejná obchodní společnost, i když je právnickou osobou, neplatí daň z příjmů právnických osob.

10 V souvislosti se založením společnosti mohou být vynaloženy zřizovací výdaje, které představují různé poplatky – např. za živnostenské oprávnění, poplatky za zápis společnosti do obchodního rejstříku, odměny notářům za sepsání společenské smlouvy apod. Pokud zřizovací výdaje přesáhnou částku 60 000 Kč, jsou dlouhodobým nehmotným majetkem a podléhají režimu odpisování. Pokud jejich celková částka nepřesáhne tuto hranici, zahrnou se přímo do nákladů.

11

12 UZÁVĚRKOVÉ OPERACE V.O.S. Zvláštností v. o. s. je, že si nepřenáší zisk ani ztrátu do dalších účetních období, neboť tyto zisky si zdaňují společníci sami ve svých základech daně; V. o. s. nevyužívá účty 428, 429, 431 Pokud se společníci rozhodnou tvořit fondy, jejich tvorba je účtována takto: Příděl fondům 364/ 422,423,427,428

13 UZÁVĚRKOVÉ OPERACE V.O.S.

14 Základní literatura: RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka: průvodce podvojným účetnictví 2014. 14. vyd. Olomouc: Anag, spol. s r.o., 2014. 1143 s. ISBN 978-80-7263-853-6. ŠTOHL, P. Učebnice účetnictví 2013. III. díl pro střední školy a veřejnost. 13. vyd. Znojmo: Vzdělávací středisko Ing. Pavel Štohl, 2013.174 s. ISBN 978-80-87237-60-1. Doporučené studijní zdroje: MRKOSOVÁ, A. Účetnictví 2012. Učebnice pro střední a vyšší odborné školy. Vyd. Ostrava: EDIKA. 304 s. 978-80-266-040-4.

15 DĚKUJI ZA POZORNOST!


Stáhnout ppt "ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká."

Podobné prezentace


Reklamy Google