Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osobní, předmětná, přivlastňovací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osobní, předmětná, přivlastňovací"— Transkript prezentace:

1 Osobní, předmětná, přivlastňovací
Zájmena Osobní, předmětná, přivlastňovací Zpracovala: Ing. Alice Javoříková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Osobní zájmena já I* ty you on he ona she ono it my we vy you oni they
*Osobní zájmeno já (I) píšeme vždy velkým písmenem. Nahraďte podtržené výrazy zájmenem John and Jane are my best friends. They are my best friends. My Daddy works in a factory. He works in a factory. I and my brother have never been to the USA. We have never been to the USA. His Mum used to be very pretty. She used to be very pretty.

3 Osobní zájmena v předmětu
Přeložte se mnou with me pro něj for him bez toho without it k nám to us od nich from them o vás / o tobě about you mě, mi me tě, tebe, ti you ho, jej, mu him jí, ji, ní her to, toho, tomu it nás, nám, námi us vás, vámi, vám you jich, nich, je them Český pád dá Angličan najevo předložkou: př. mně – to me; pro tebe – for you; s ní – with her.

4 Přivlastňovací zájmena (nesamostatná)
můj my tvůj your jeho his její her jeho its náš our váš your jejich their Tato přivlastňovací zájmena nazýváme nesamostatná proto, že po nich vždy následuje podstatné jméno. Je-li u podstatného jména přivlastňovací zájmeno, nepoužíváme už člen. Jeho – his x its Otec (on) a jeho auto – Dad and his car Auto (to) a jeho pneu – a car and its tyres Přeložte Oni a jejich učitel. They and their teacher. On a jeho žena. He and his wife. Dítě a jeho pes. A child and its dog. Já a moje práce. I and my work. Ona a její rodina. She and her family. My a naši přátelé. We and our friends.

5 Přivlastňovací zájmena (samostatná)
Doplňte správné zájmeno This bag is (můj). This bag is mine. He is a friend of (její). He is a friend of hers. Whose is this pen? It is (jeho). It is his. můj mine tvůj yours jeho his její hers jeho its náš ours váš yours jejich theirs Tato přivlastňovací zájmena nazýváme samostatná proto, že po nich nenásleduje podstatné jméno.

6 Zdroje a literatura DUŠKOVÁ, L. Stručná mluvnice angličtiny. 6. vyd. Praha: Academia, ISBN s. 86–92.


Stáhnout ppt "Osobní, předmětná, přivlastňovací"

Podobné prezentace


Reklamy Google