Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastSpolečenskovědní vzdělávání Vzdělávací oborNauka o společnosti Tematický okruhČlověk a společnost - sociologie TémaČlověk a společnost - sociologie Tematická oblastČlověk a společnost - sociologie NázevDějiny sociologie, předmět sociologie AutorMgr. Jana Gerlichová Vytvořeno, pro obor, ročníkLeden 2012, technické lyceum 3. roč. AnotaceVysvětlení předmětu sociologie a základních sociologických teorií Přínos/cílové kompetenceCharakteristika současné společnosti z hlediska vývoje sociologie VY_32_INOVACE_50_02

2 Dějiny sociologie, předmět sociologie - úvod - vysvětlení základních sociologických pojmů, teorií, paradigmat

3 Dějiny sociologie Základními problémy sociologie se zabývá: 1)Sociální statika – řeší jak společnost vzniká a jak se v ní udržuje řád 2)Sociální dynamika – jak se společnost mění, podle jakých zákonitostí, příčiny pokroku a změn

4 Různé způsoby náhledu na problémy společnosti vedou ke střídání různých sociologických teorií. Slyšeli jste někdy název nějaké sociologické teorie?

5 Sociologické teorie  Teorie společenského konsensu - (dohoda,souhlas) -aby společnost mohla existovat. Musí být soulad, shoda názorů  Teorie společenského konfliktu( rozpor) -rostoucí nespokojenost, změna, převrat, zabezpečuje vývoj společnosti  Teorie kladoucí důraz na běžný, každodenní život

6 Podle těchto teorií se potom rozdělují jednotlivé sociologické školy a směry. V současné sociologii se projevují 2 základní přístupy – paradigmata. Paradigma – je způsob, jak dosáhnout určitého cíle

7 Paradigmata 1) Objektivistické - společnost je dána jako fakt a člověk se jí musí přizpůsobit ( přírodní podmínky, rasa, rodina, zákony…..) 2) Interpretativní - podoba společnosti závisí na tom, co s ní člověk dělá, jaký má k ní vztah ( vztahy mezi lidmi, postoje….)

8 Předmět sociologie 1) E.Durkheim - definoval sociologii jako vědu o sociálních faktech( móda, jazyk) - jsou to reálné skutečnosti, nezávislé na lidském vědomí a tak ovlivňují náš život – sociologický realismus

9 2) M.Weber - definoval sociologii jako vědu o sociálním jednání ( oblékání, účesy) - je to smysluplné jednání, zaměřené na určitý cíl, člověk přitom bere ohled na druhé lidi a tak se tvoří společnost, sociologie se má zabývat jen takovým jednání, kterému lidé přisuzují smysl – sociologický nominalismus

10 Předmět sociologie dnes a) sociální problém - je něco, co společnost považuje za problém, co nefunguje jak by mělo Co považujete v dnešní době z sociální problémy České republiky?

11 Jsou to : Nezaměstnanost Narkomanie Alkoholismus Sebevražednost

12 Předmět sociologie dnes b) sociologický problém - týká se sociologie jako vědy, nejedná se o problém společnosti, ale o problém, proč něco funguje právě určitým způsobem, jaké vztahy ve společnosti to způsobují - Proč dodržujeme určité normy chování, jak funguje celý systém ?

13 Sociologie je obor, ve kterém se vzdáváme čistě osobního pohledu na svět, abychom se pozorněji podívali na vlivy, které formují náš život i život těch druhých. Jak samostatná disciplína vznikla v počáteční fázi vývoje moderní průmyslové společnosti a právě studium takových společností zůstává její doménou.

14 Není to pouze abstraktní vědecký obor, ale má také významný praktický vliv na náš život. Při jejím studiu musíme používat svoji představivost, hledat souvislosti mezi sociologickými teoriemi a konkrétními situacemi v našem životě. Jednou z cest k tomuto poznaní je uvědomění si rozdílů života různých skupin lidí.

15 Zdroje a prameny PETRUSEK, Miloslav. Sociologie: občanská nauka : základy společenských věd. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992, 118 s. Učebnice pro střední školy (Státní pedagogické nakladatelství). ISBN 80-042-5981-2. BURIÁNEK, Jiří. Sociologie: Pro střední školy a vyšší odborné školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996, 127 s. ISBN 80-716-8304-3. EDUARD URBÁNEK, Jiří Buriánek. Základy sociologie: učební text pro střední školy. 1. vyd. Praha: S, 1992, 127 s. ISBN 80-900-0966-2. ČADOVÁ, Barbara, Eduard URBÁNEK a Miroslava ČERMÁKOVÁ. Maturitní otázky - občanský a společenskovědní základ: učební text pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 224 s. Maturitní otázky. ISBN 978-80-253-0600-0. BLAŽKOVÁ, Miloslava a BLAŽKOVÁ. Odmaturuj! ze společenských věd. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2008, 160 s. Odmaturuj!. ISBN 978-80- 7358-118-3.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google