Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant."— Transkript prezentace:

1 Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá v použití více pevných disků v různém zapojení. Princip RAID pole spočívá v použití více pevných disků v různém zapojení. Takové pole může vykazovat vysokou odolnost proti ztrátě dat, vyšší výkonnost nebo větší kapacitu úložného prostoru. Takové pole může vykazovat vysokou odolnost proti ztrátě dat, vyšší výkonnost nebo větší kapacitu úložného prostoru.

2 Diskové pole RAID 1 RAID 1 = Odolnost proti ztrátě dat

3 Diskové pole RAID 1 Diskové pole RAID 1 se označuje jménem mirroring - zrcadlení. Diskové pole RAID 1 se označuje jménem mirroring - zrcadlení. V tomto poli se data ukládají na dva disky. V tomto poli se data ukládají na dva disky. Všechna data se ukládají na jeden a zároveň na druhý disk. Všechna data se ukládají na jeden a zároveň na druhý disk.

4 Diskové pole RAID 1 U tohoto typu pole se bezpečnost ukládaných dat zvyšuje, protože při poruše jednoho disku jsou stejná data ještě na disku druhém. U tohoto typu pole se bezpečnost ukládaných dat zvyšuje, protože při poruše jednoho disku jsou stejná data ještě na disku druhém. Velikost pole je určena velikostí nejmenšího disku v tomto poli. Velikost pole je určena velikostí nejmenšího disku v tomto poli.

5 Princip diskového pole RAID 1 Obr. 1

6 Diskového pole RAID 1 Tento typ zapojení pole se doporučuje používat pro zvýšení bezpečnosti ukládaných dat. Tento typ zapojení pole se doporučuje používat pro zvýšení bezpečnosti ukládaných dat. Při poruše jednoho disku jsou data ještě neporušena na disku druhém. Při poruše jednoho disku jsou data ještě neporušena na disku druhém. Diskové pole v žádném případě nenahrazuje archivaci dat. Diskové pole v žádném případě nenahrazuje archivaci dat.

7 Otázky k opakování 1. Kolik disků se používá při zapojení do pole RAID 1? 2. Vysvětlete princip diskového pole RAID 1. 3. Je vhodné z hlediska bezpečnosti používat diskové pole RAID 1?

8 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Pevný disk“ [online]. 13. listopadu 2012 17:50. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/05_Pevny_disk.pdf http://www.blabik.cz/vyuka/ict/05_Pevny_disk.pdf Použité obrázky: Vlastní


Stáhnout ppt "Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant."

Podobné prezentace


Reklamy Google