Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM"— Transkript prezentace:

1 ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM
ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM

2 Josef HAVLÍČEK ( ) Obr. 1: Všeobecný penzijní ústav na Žižkově z roku 1934 od Josefa Havlíčka a Karla Honzíka Obr. 2: Sídliště Labská kotlina v Hradci Králové od Josefa Havlíčka

3 Kolektivní bydlení jako fenomén
Obr. 3: Kolektivní dům ve Zlíně od Jiřího Voženílka je ještě zdařilým příkladem kolektivního bydlení… … než došlo k masivní výstavbě panelových sídlišť a typizovanými domy Výstavba panelových domů …„svojí uniformitou, masovostí a primitivností definitivně zlikviduje šanci na návrat architektury do sféry staveb pro bydlení, ba stane se orwellovským prostředkem na totální zglajchšaltování životů miliónů lidé porobených diktaturou proletariátu, kteří od Aše po Košice budou muset mít tutéž postel, tutéž sedačku, tutéž skříňovou stěnu a později i tutéž televizi s týmž programem na stejném místě téhož bytu, protože velikost a půdorysné řešení pár typů staveb opakovaných po celé zemi jejich jiné zařízení neumožní“ (Petr Pelčák)

4 Architekt Bedřich ROZEHNAL (1902 - 1984)
Obr. 4: Budova Dětské nemocnice v Brně z roku jako ojedinělá elegantní stavba své doby pamatující meziválečný funkcionalismus, v Brně tak silně zakořeněný Bedřich Rozehnal byl v následujících padesátých letech …„takřka jediným, kdo si v této neelegantní době, přinášející do naší architektury dosud cizí bezduchost a první zárodky socialistického realismu, dokázal uchovat poezii i šarm“ (Petr Pelčák).

5 ÚNOR 1948 Obr. 5: Sjezd Komunistické strany Československa Únor 1948 byl v komunistické historiografii označován jako „vítězný“ Architekti v důsledku zestátnění podniků museli pozavírat své ateliéry a vstoupit do Stavoprojektů. Na začátku 50. let se uplatňoval architektonický styl socialistického realismu, tzv. „SORELA“.

6 Jiří KROHA ( ) ve třicátých letech představitel meziválečné avantgardy, po komunistickém převratu v roce 1948 ideolog a tvůrce české podoby socialistického realismu Obr. 6: vlastní vila Jiřího Krohy v Brně postavená ve třicátých letech, kdy Jiří Kroha patřil k předním představitelům meziválečné avantgardy Obr. 7: Vítězslav Nezval, Roman Jakobson a Karel Teige v bazénu Krohovy vily v Brně

7 Socialistický realismus aneb SORELA
Obr. 8: Ostrava Poruba Socialistický realismus se vyznačoval monumentální architekturou, která si brala příklady z nedávných sovětských staveb a z historických stylů. Vznikla tak jakási pseudorenesance či pseudoklasicismus v kombinaci s folklórními motivy. V architektuře se u nás nejvíce podepsal na městech v blízkosti těžkého průmyslu: Ostrava - Poruba, Most či Havířov. V Praze je typickou ukázkou hotel International od Františka Jeřábka.


Stáhnout ppt "ARCHITEKTURA JAKO ODRAZ DOBY III. aneb OBRAT JINÝM SMĚREM"

Podobné prezentace


Reklamy Google