Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."— Transkript prezentace:

1 Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní znalosti s novými poznatky Autor: Mgr. Michaela Suchardová

2 Jaroslav Foglar „ Přátelství - to nejcennější, co člověk může získat.“ [cit. 2010-11-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

3 Představení:  spisovatel dobrodružné literatury pro mládež  pracoval jako úředník, pedagogický pracovník, odpovědný redaktor časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed  pod přezdívkou "Jestřáb" vedl po celý život skautské oddíly  autor legendárního komiksového seriálu Rychlé šípy

4 Charakteristika tvorby:  jeho první publikovaná povídka Vítězství vychází časopisecky roku 1923 a je vlastně prvním krůčkem ke spisovatelské dráze  psal se zcela dětským vnímáním reality i dětským obzorem okolo  jeho knihy jsou výchovou lásky k přírodě, k čestnosti, obětavému přátelství, pracovitosti a odpovědnosti v životě - tedy k ideálům skautingu

5 Přehled díla: 1. Přístav volá 2. Modrá rokle 3. Chata v Jezerní kotlině  jeho první knížka vypráví o hledání pravého kamaráda a s pomocí "modrého života„ se mu to podaří  třináctiletý sportovec Denny, který se vážně zraní na kluzišti,se v nemocnici seznámí s vrstevníkem Oldou a ten jej později přivede do klubu Saturn. S novými kamarády prožije mnohá dobrodružství.  hlavní postavou příběhu o velkém chlapeckém přátelství je Pavel, jehož život se po smrti otce od základu změnil. Velkou oporou je mu kamarád Ludva. Spolu podnikají dobrodružné výpravy do téměř nepřístupné kotliny s jezírkem, kde si sami stavějí srub.

6 4. Strach nad bobří řekou 5. Devadesátka pokračuje 6. Život v poklusu 7. Dobrodružství v temných uličkách  Je těžká doba, různé spolky jsou zakazovány, a Hoši od Bobří řeky nevědí, co s nimi bude. Rikitan jim přináší novou třináctku bobříků, dalších zkoušek, daleko těžších než těch předchozích.  Devadesátka,skautský oddíl prožívá krizi a mezi chlapci je mnoho rozporů. Díky vedoucímu Tapinovi a jeho dlouhodobé hře o Alvarezovi, kterou chlapcům připravil, jsou všechny problémy postupně překonány  Autobiografické dílo, kde Foglar vypráví o svém dětství v pražských Nuslích, o maminčině papírnickém krámku na Vinohradech, prozrazuje, kde byl legendární Červený dolík, vypravuje o skautování v oddíle Jestřábů.  Proslulost tajuplného "ježka v kleci", jakož i nebezpečí neustále číhající ve stínadelské čtvrti jsou neoddiskutovatelné skutečnosti. Odhalí Rychlé šípy jeho tajemství?

7 Zajímavosti:   od 13 let pracoval ve skautských oddílech  přes šedesát let nepřetržitě vedl oddíl Hoši od Bobří řeky a zařadil se tak mezi nejstarší vedoucí na světě  celkem třikrát byly jeho knihy zakazovány vydávat (za II.sv. války, po r. 1948 a po r.1969)  nikdy se neoženil, jeho rodinou byl skautský oddíl  bobříky loví děti již přes 70 let  ježek v kleci je oblíbeným hlavolamem i dnešních dětí [cit. 2010-11-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

8 Použité zdroje:   Cs.wikipedia.org [online]. 2002 [cit. 2011-01-24]. Jaroslav foglar. Dostupné z WWW:.   Id.johanesville.net [online]. 2005 [cit. 2011-01-25]. Foglar/citáty. Dostupné z WWW:.


Stáhnout ppt "Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní."

Podobné prezentace


Reklamy Google