Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Začínáme s přídavnými jmény I Autor obrázků © Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Začínáme s přídavnými jmény I Autor obrázků © Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 Začínáme s přídavnými jmény I Autor obrázků © Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Přídavná jména Přídavná jména vyjadřují vlastnosti podstatných jmen. Po moři plula plachetnice. Po rozbouřeném moři plula stará plachetnice. Po jakém moři? Jaká plachetnice?

3 Přídavná jména Čí zástěra? Čí hlava? Čí oštěp? Maminčina zástěra. Drakova hlava. Divochův oštěp. Přídavná jména určují, čí osoby, zvířata a věci jsou.

4 Odpovídají na otázky: Přídavná jména Jaký? Jaká? Jaké? zmrzlý kluk Který? Která? Které? krátká/dlouhá tužka Čí? dědečkovy brýle

5 Přídavná jména Pojmenuj obrázky. Ptej se jaké osoby, zvířata a věci jsou. rychlý, zpocený, unavený… pruhovaný, nebezpečný, klidný… zimní, teplý, kožešinový…

6 Přídavná jména Tvoř přídavná jména podle obrázků: malé, uplakané, hladové dítě vousatý, starý, nemocný, plešatý dědeček lehké pírko, těžká činka

7 Přídavná jména modré auto hnědá kabelka Tvoř přídavná jména podle obrázků:

8 Najdi přídavná jména zpíval malá já šnek první zelený starý ach pespíšete ne rychlé protože

9 Co sis zapamatoval? Přídavná jména vyjadřují ________________________________ nebo určují, ___________________________________________. Odpovídají na otázky: ___________, ___________, ___________. Doplň přídavná jména: _____________ auto_____________ pes _____________ žákyně_____________ čaj Doplň přídavná jména. – Ptej se, čí osoby, zvířata a věci jsou: ____________ syn____________ kočka ____________ míč vlastnosti podstatných jmen čí osoby, zvířata a věci jsou jaký? který?čí?


Stáhnout ppt "Začínáme s přídavnými jmény I Autor obrázků © Tomasz Nogol souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google